fbpx

Protestniški razkol: Jenull & Co. na Roški pod sloganom “Naprej v prihodnost” s totalitarno simboliko in Janševo lutko, ki je “odstopila” – Čordić in Gale pa na svojem protestu na praznem Trgu republike

Ivan Gale in Zlatko Čordić na svojem protestu na Trgu republike, ki pa je sameval. Jedro protestnikov se je udeležilo SDjevega protesta na Roški. Foto: Twitter.

Protesti proti tretji vladi Janeza Janše se nadaljujejo. A tudi tokrat na dveh različnih lokacijah. Če sta svoj protest na Trgu republike organizirala reper Zlatko Čordić in Ivan Gale, je Jaša Jenull, ki mu podporo dajejo Socialni demokrati, svoj protestniški shod, na katerem ga sicer spet ni bilo, organiziral na Prešernovem trgu. Tam so s prepevanjem partizanskih pesmi poskrbeli za revolucionarno vzdušje, dogodek, ki se je tokrat vrtel skoraj izključno okoli Janeza Janše, pa so obiskale znane levičarske osebnosti, kot sta Svetlana Makarovič in Vileta Tomič. Naposled so se demonstranti sprehodili tudi do Roške, kjer so se ob karikaturi “Janše” in napisom proti “četverici” vrnili v leto 1988. 

Demonstranti so se pričeli zbirati ob 19, uri na Prešernovem trgu, kjer so se razlegali partizanski napevi, med drugim Vstala Primorska in Hej brigade!, opaziti je bilo tudi plakat z verzi in modrostmi bengalskega pesnika in plakat z napisom “Oblast mora past”, manjkali niso tisti, ki so s seboj prinesli totaliarne simbole, številni so na kapi ali majici nosili rdečo zvezdo. Otroška pisateljica Svetlana Makarovič je veselo prepevala “Na juriš”, poroča topnews.

Našel se je tudi nekdo, ki je na protestu nosil črno zastavo z rdečo zvezdo in bil ogrnjen v zastavo LGBT+, pa kakšna zastava iz “podnebnega protesta”, skratka marsičesa, kar bi lahko označili, da spada v polje kulturnega marksizma. Občasno je partizansko prepevanje in revolucionarno vzdušje sicer zmotila na harmoniko zaigrana domoljubna Golica. Protest na Prešernovem trgu je sicer nosil naslov “Naprej v sedanjost!” Skrajni levičarji pa so so pred Prešernovim kipom provocirali tudi s prečrtano rumeno svastiko.

14. petkov protest. (Foto: družbena omrežja, posnetek zaslona)

Ob tem so protestniki tudi kmetijski ministrici Aleksandri Pivec jasno sporočali, da ne gre za darila, ampak za korupcijo, ki naj bi zaznamovala celotno obdobje Janševe vlade. Obenem so spet govorili šo strahovladi, zastraševanju in avtokraciji Janeza Janše.

Svetlana Makarovič. (Foto: topnews)

“Mitingaši” so se zatem odpravili preko Tromostovja in skozi Staro Ljubljano, mimo Vodnikovega trga in Dnevnika, Teološke fakultete, Vrazovega trga in ves čas glasno žvižgali.

Petkov protest. (Foto: topnews)

Sprehodili so se tudi mimo Roške ceste, kjer je protestnike prestrašila karikatura “princa teme” in kjer jih je šefica popeljala v zgodovino s tem, ko je izpeljala še en govor: “Dobrodošli v zgodovino v leto 1988. Prehodili smo desetletja od 2020 do leta 1988, na tej točki smo. Nahajamo se na točki 1988, kjer se je ljudstvo uprlo takratni strahovladi in odločno podprlo nekaj žvižgačev …  Besedo so dali tudi lutki “Janezu Janši” ki si je z rokami pokrivala oblast.” Naposled je “vzrok” njihovega strah le spregovoril, kar pomeni, da ga je nekdo oponašal. Njegov oponaševalec je ob tem naznanil, da “odstopa kot predsednik Vlade RS”.

LGBT zastava in rdeča zvezda. (Foto: topnews)

Petkov protest. (Foto: topnews)

Petkov protest. (Foto: topnews)

Petkov protest. (Foto: topnews)

Petkov protest. (Foto: topnews)

Svoj protest pa sta na Trgu Republike organizirala tudi Ivan Gale in Zlatko Čordić, kjer se je zbralo nekaj deset ljudi. Zlatko je pred praznim trgom repal, prepeval in pil pivo, kar so posnele tudi naše kamere. Slab odziv protestnikov kaže, da na ljubljanskih ulicah ljudje vztrajajo samo še na tistih protestih, ki so dobro premišljeno politično podprti s strani dveh etabliranih levih strank, SD in Levice.

Domen Mezeg