fbpx

Proti štirim zaposlenim na ekonomski fakulteti je bila zaradi izplačevanja dodatkov za pripravljenost vložena obtožnica

Foto: epa

Nekdanjemu finančnemu ministru in dekanu ekonomske fakultete Dušanu Mramorju in aktualni dekanji na ekonomski fakulteti v Ljubljani Metki Tekavčič v sodni preiskavi ni uspelo ovreči sumov kaznivih dejanj pri izplačevanju spornih dodatkov k plačam. Proti štirim zaposlenim na fakulteti je bila vložena obtožnica s strani specializiranega državnega tožilstva. 

Zaradi storitve zlorabe kaznivega dejanja zlorabe položaja so osumljeni Tekavčičeva, Mramor, aktualna prodekanja Polona Domadenik in nekdanja prodekanja Mojca Indihar Štemberger. Grozi jim zaporna kazen v obdobju od treh mesecev do petih let, poroča portal Siol.

Preiskovalci so prišli do ugotovitve, da so osumljeni omogočali izplačevanje dodatkov za pripravljenost določenim zaposlenim, kar je v nasprotju z določbami zakona o javnih uslužbencih in zakona o sistemu plač v javnem sektorju, navaja portal in dodaja, da Tekavčičeva in Mramor ne komentirata preiskav, prav tako pa tudi ne fakulteta.

Foto: STA

Izplačale nekaj manj kot 781.000 evrov
Leta 2015 je inšpektorat za javni sektor opravil nadzor nad poslovanjem 11 fakultet Univerze v Ljubljani, kar pri devetih (ekonomski fakulteti, fakulteti za družbene vede, fakulteti za elektrotehniko, fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, fakulteti za matematiko in fiziko, fakulteti za računalništvo in informatiko, fakulteti za socialno delo, fakulteti za šport ter filozofski fakulteti) pa je bilo ugotovljeno, da so te na nezakonit način izplačevale dodatek za stalno pripravljenost. V letih 2012-2014 so po navedbah STA izplačale nekaj manj kot 781.000 evrov bruto dodatka.

S strani inšpektorata so bili fakulteti naloženi popravljalni ukrepi, v okviru katerih so bili sprejeti dogovori o vračilu denarja v vrednosti nekaj več kot 443.000 evrov. Mramor, nekdanja prodekanja ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič so zaradi pritiska javnosti dodatek vrnili, drugi pa ne; zakonodaja namreč določa, da je potrebno dodatke vrniti le za obdobje zadnjih deset mesecev, ko so jih prejemali.

N. Ž.