Prva “poslovna poteza” tandema Petan-Hakl: Poglejte, kateri tiskan časopis sta ukinila!

Medijski dvojec globoke države Bojan Petan-Uroš Hakl. (vir STA)

Medijski dvojec globoke države Bojan Petan-Uroš Hakl. (vir STA)

Pri Večeru so sklenili, da prenehajo z izdajo tiskane oblike koroškega brezplačnega časopisa Večer Koroška, ki je izhajal vsak drugi teden. Bralcem še naprej omogočajo dostop do vsebine na portalu Večer Koroška, ki pa več ne pokriva izključno Koroške. Do zdaj naj bi izšlo 93 številk. Pojavljajo pa se vprašanja, ali je prenehanje delovanja povezano zgolj z nesmotrno rabo sredstev, saj so v omenjenem časopisu v glavnem objavljali reciklirano vsebino matičnega časopisa, ali pa je razlog za prenehanje izdajanja delovanje medijskih tajkunov Petana in Hakla, ki si lastita združena Dnevnik in Večer.

“Dobrodošli na spletu,” se je glasil naslov novice, s katero so bralcem Večerovega brezplačnika Večer Koroška sporočili, da bo ta odslej dostopen zgolj še v spletni obliki.

“Večer Koroška ostaja z vami v digitalni obliki, tiskana izdaja pa se poslavlja,” so zapisali. Omenjeni brezplačnik je izhajal enkrat na vsaka dva tedna z namenom, da bi pokrival dogajanje na Koroškem.

Ideja niti ni bila tako slaba, a kaj, ko so članke v brezplačniku po informacijah naših bralcev s Koroške v dobršni meri reciklirali kar iz matičnega časopisa Večer. Brezplačni časopis je bil tako že vnaprej obsojen na propad, kar so implicitno priznali tudi sami.

Brezplačniki z izjemo največjih v tujini ne morejo obstati, saj niso konkurenčni
“V tiskani obliki vam je seveda še vedno na voljo dnevna, redna izdaja Večera, v kateri je Koroška od nekdaj dobro zastopana z vsebinami in ima med regijami od torka do sobote tudi samostojno stran,” so opozorili svoje bralce. Računica je tako dokaj enostavna. Če je šest dni v tednu v Večeru objavljena ena stran z novicami o Koroški, potem ni pričakovati, da bo brezplačnik nudil kakršnokoli novo vsebino.

Podoben problem naj bi po trditvah naših bralcev imel brezplačnik z iskanjem kupcev oglasnega prostora, ki je v brezplačnih časopisih glavni vir prihodka. Zelo malo naj bi bilo specifično oglasov, vezanih na Koroško, tako da so v brezplačnem časopisu prevladovali tudi oglasi matičnega časopisa.

Tajkuna Petan in Hakl združujeta propagandna časopisa Dnevnik in Večer

Novico o prehodu na izključno spletno izdajo je za Nova24TV komentiral tudi vodja službe za stike z javnostjo pri SDS in nekdanji dolgoletni novinar Miro Petek. “To je bil projekt, obsojen na propad,” je povedal Petek, ki meni, da je čas brezplačnih časopisov minil. Dober primer tega je bil propadli Žurnal24, ki v zadnjih letih kljub močni zaslombi avstrijske Styrie obstaja zgolj kot spletna stran in ne več kot tiskani brezplačnik.

https://twitter.com/JankoMarin/status/1147760394259353600

Po Petkovih trditvah se je že več mesecev lahko pričakovalo prehod na splet, saj je to nakazoval ravno začetek delovanja spletnega portala Večer Koroška. Ravno tako pa portal ni bil več vezan izključno na novice s Koroške, temveč je začel pokrivati tudi preostale dele Slovenije, s čimer je po Petkovem mnenju postal konkurenca matičnemu časopisu in njegovi spletni strani.

Hakl uživa
Ne glede na vse pa se ni mogoče izogniti pogovoru o konsolidaciji, ki sledi združitvi ljubljanskega Dnevnika in mariborskega Večera. Kot smo poročali že lani, je združitev Dnevnika in Večera s seboj prinesla tudi odpuščanja novinarjev. Tistim, ki so uspeli obdržati službo, pa so znižali plačo, nekaterim tudi za 20 odstotkov.

Hrvaška novinarka razkrila: Je tajkunska družina Hakl vilo na Krku plačala z gotovino?

A to se ni dotaknilo lastnika Večera, Uroša Hakla, ki si je pred tremi leti omislil vikend v Triglavskem narodnem parku, za katerega je družina odštela 307 tisoč evrov. Še eno nepremičnino naj bi Haklovi imeli na hrvaškem otoku Krk, njihovi sosedje pa trdijo, da so jo pred leti kupili “na keš”.

Rihard Orel

 • xtc

  Tako Dnevnik,kot Večer sta medija,ki ju kmalu ne bo več v nobeni obliki pridno jima vse bolj sledi tudi “kompanjonov” Olazkov Reporter.

 • Antonius

  Tri slojni je zmagal! Nihče več si zlevičarskimi *cajtngi* ne maže rit.

 • mona lisa

  Mafija po slovensko.

 • Franc Šink

  Le kdo še bere tiskane medije.Kar naj imajo svoj monopol.

 • joza joza13

  Premalo je torej podjetje prihvatizirat/olastninit, je potrebno imeti tudi nekaj/ogromno smisla za posel, trg, marketing… tega naša, do komolcev krvava, mafija ne premore!

  • pupa

   Prav nič jim ni pomagalo, da so hujskali vstajnike proti KANGLERJU in JANŠI.

   ZA VSAKO RIT V GRMOVJU ŠIBA RASTE.

   Prej ali slej plačaš neporavnane račune.

 • milanček

  da Bog da, da čim hitreje pocrkajo ti idiotski zeitungi, pa še ti lopovi zraven s kućanom na 1. mestu!

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU
  Hehehe , ko sem moji starejši teti povedal , da so kurćanovi podrepniki lastniki VEČERA , je še tisti teden odjavila banditsko trobilo .

 • Nata

  Ja no ?? Prav vse tiskano, pa res ni potrebno , da crkne !!
  Še vedno rada vzamem v roke časopis, revijo in jo kje ob Ljubljanici na kavi preberem. Tole buljenje v ekran ni prav nič prijetno in zdravo !!
  Reporter tudi rada preberem. Dajte no !! Je kar nekaj dobrih novinarjev, ki pišejo v osovražnih medijih . Kaj bi mi tudi radi imeli ene vrste enoumje ?
  Dolgčas no !

  https://reporter.si/clanek/slovenija/rado-pezdir-inspektorica-je-sla-v-arhiv-rs-da-bi-me-zasila-odsla-je-zasita-tako-je-to-ce-se-amaterji-spravijo-name-kolumna-711822

 • Vojteh Dovč

  čez 20 let pa spet po starem

 • Ryuk

  Kako nam bodo pa prali možgane, če štroma zmanjka?