fbpx

Prvak SNS Jelinčič: Erjavcu konstruktivna nezaupnica ne bo uspela. Mi glasovnic ne bomo vzdignili, saj trdno stojimo na svojem stališču!

Prvak SNS Zmago Jelinčič (Foto: Nova24TV)

Dan po maratonskem šesturnem sestanku predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca s svojimi štirimi poslanci, ko je pozneje stopil pred novinarje in zatrdil, da ima vsaj štiri pričakovane podpise za mandatarstvo koalicije ustavnega loka, se je v sredo v državnem zboru naredil nov politično preobrat. Erjavec namreč na sestanek KUL-a kot edini ni prinesel podpisov, čeprav bi morali biti njegovi poslanci pod konstruktivno nezaupnico prvopodpisani.

Karel Erjavec se je torej očitno pred novinarji zlagal. Deponirani glasovi, ki jih je omenjal, so namreč na stranki že od prej, saj jih potrebujejo za redno delo, v primeru, da poslanci kdaj manjkajo. Neuradno poslanci dokumenta o nezaupnici naj ne bi videli v celoti. Želijo pa se tudi bolje seznaniti s programom KUL-a. Erjavcu naj bi tako dali zgolj soglasje k podpisu, karkoli že to pomeni. V oddaji Tema dneva je nastopil prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti in komentiral aktualno dogajanje in med drugim poudaril, da je prepričan, da se bo Erjavcu zalomilo.

V primeru, da ima Erjavec štiri podpise, je nekoliko bližje, še vedno pa ni blizu cilja, poudarja Jelinčič. “Drugače ne vem, kaj jim je obljubljal in jih je moral fino prepričevati. Ampak pri teh obljubah je tako, tako kot pri Gregorju Židanu. Obljubljali so ne vem kaj vse, sedaj pa jamra, da ni nič dobil. Mogoče je res kaj dobil, ampak ne tistega, kar so mu obljubljali.” Jelinčič je prepričan, da če je v tem primeru kakšna obljuba padla, te obljube ne bodo izvršili, posebej ne zato, ker Erjavcu ne bo uspela konstruktivna nezaupnica.

Glede na to, da je bilo govora, kako naj bi Erjavec nad poslanci DeSUS izvajal pritiske, Erjavec pa je to zanikal in zatrdil, da naj bi se pogovarjali kot zreli možakarji, je Jelinčič na to komentiral, da Erjavcu ne verjame. “Erjavec se ne more pogovarjati, kot zreli možakar glede na vse tisto, kar vemo o njemu. On lahko izsiljuje, lahko zahteva, lahko obljublja. Obljubam Erjavca jaz ne verjamem, saj ga predobro poznam. Kakšnega konkretnega delovanja od Erjavca tudi ni za pričakovati, ker ga ravno tako predobro poznam. Vem, kakšno je bilo njegovo delovanje.” Jelinčič je prepričan, da edino kar Erjavca zanima, je lastna promocija in pa izsiljevanje na drugo stran češ, če me boste poslali v Bruselj, bom pa tukaj tiho.

Stranka SNS glasovnic ne bo vzdignila
Jelinčič glede nezaupnice, ki bo vložena v petek, glasovanje pa bo v sredo ali petek, meni, da se bo Erjavcu zalomilo. Povedal je, da njihova poslanska skupina ne bo vzdignila glasovnic, da se ve. “Mi trdno stojimo na svojem stališču in ga bomo na ta način tudi pokazali,” je poudaril in dodal, da če hočeš eksaktno pokazati na kateri strani si, potem se postavi tja, kjer stojiš. Ne, pa da puščaš variante, takšne ali drugačne. “Mislim, da to ni konstruktivno, to ni pošteno do volivcev. Bomo pa videli, kaj bo z ostalimi strankami in kdo bo dvignil glasovnico. Navkljub mislim, da glasov ne bo dovolj.”

Foto: Nova24TV

Če nezaupnica ne bo izglasovana, je Jelinčič prepričan, da novega kandidata ne bodo iskali, ker ga nimajo kje najti. “Razen, če brskajo naokrog in prosijo kakšne marginalne politike, pa tudi ne nujno politike. Mislim, da bodo takoj po padcu te nezaupnice začeli s kakšnimi interpelacijami.” Govorijo že namreč, da bodo interpelirali ministra za kulturo, pa ministrico za šolstvo itn. “Iskali bodo možnost uničevati državo, rušiti državo, konstruktivnega pa ne bo nič od njih. Kakor tudi do sedaj ni bilo,” je bil jasen.

Interpelacije bodo samo ojačale pozicijo vlade
Kljub temu, da levi mediji pravijo, da bo težko izvoliti nove ministre po odhodu stranke DeSUS, Jelinčič medni, da nadomestila za ministra za zdravje ne bo težko najti. “V kolikor bo minister za kmetijstvo odpadel, mislim da se lahko mirno nazaj vrne nekdanja ministrica za kmetijsko Aleksandra Pivec, ki je dobro vozila vse skupaj. Za kje drugje pa ne vem, kje bi mogli menjavati, sej drugi ministri bodo ostali isti kot so. Te interpelacije ne bodo uspele in bodo samo še ojačale pozicijo vlade,” je poudaril prvak SNS.

SNS je najmanjša parlamentarna stranka, katere glasovi so pomembni za koalicijo. Iz tega razloga se pojavljajo ugibanja, koliko stane podpora stranke. Na to je Jelinčič odgovoril: “Ne vem, kakšna kavica ali špricar. Pa še to ni rečeno, da ga kdorkoli plača, plačamo tudi sami. Gre za druženje, nimam težav z druženjem tudi z drugimi strankami. Meni to ni problem. Če smo vložili kakšne amandmaje in smo jih vložili za dograditev zdravstvenega doma v Slovenskih Konjicah, je to podprl celotni državni zbor. Vložili smo tudi amandma za gradnjo vrtca v bližini Ormoža, pa je bilo to podprto, tudi neke telovadnice. Skratka, gre za dobrobit naše države in naših državljanov. To je edino pravilno. To je za SNS dovolj,” je poudaril Jelinčič.

Foto: Nova24TV

Jelinčič je v oddaji poudaril svoje znano stališče do javnomnenjskih anket, ki mu ne kažejo najbolje. “Te raziskave so plačane zadeve. Kolikor plačaš, toliko dobiš. Mi nimamo finančnih sredstev, da bi plačevali in postavljali kakšne pozicije. So mi tudi govorili, kako se naredi. Rečejo veš kaj, daj me malo višje gor, tole ni najboljše, pa gre kakšen denar kam. Kakšna naročilnica, kakšna reklama. Skratka javnomnenjska raziskava to je piš me v rit zadeva.” Za konec se je Jelinčič dotaknil tudi načina poročanja osrednjih medijev, ki stranke SNS ne označujejo za opozicijsko stranko. “Kaže, da mediji ne vedo, kakšen je status v demokratičnih državah. Kako si izvoljen, kam greš, kje greš, kako se postaviš itn. Skratka večina teh novinarjev, bi morala vzeti v roke kar nekaj učbenikov in se česa naučiti. Ne, pa da slepo poslušajo gospodarje, ki jim rečejo ne glede na resnično stanje, ne glede na karkoli, ti moraš to reči in tako povedati.”

Nina Žoher