fbpx

Prvi odziv na škandalozna Jankovićeva razkritja: Župan Janković zlorablja javno-zasebna partnerstva za osebne interese!

Zoran Janković (foto: STA)

Na razkritja o spolnem izsiljevanju ljubljanskega župana, Zorana Jankovića, in o njegovih spornih poslih so se danes kot prvi odzvali v svetniški skupini SDS Ljubljana, kjer menijo, da informacije “preprosto terjajo odziv“. Veselijo se, da so se preiskovanja sumljivih poslov lotili tudi organi pregona, pri tem pa upajo, da njihova svetniška skupina pri obsodbi županovih zločinov ne bo stala osamljena. Prav tako so kritični do Jankovićevih koalicijskih partneric – strank SD in DeSUS, ki ljubljanskemu mestnemu svetu zagotavljata potrebno večino za vse županove posle.

Spomnimo, da je Janković spolno izsiljeval nemočno mater dveh otrok, ki se je znašla v stiski – v zameno za delovno mesto je od nje brezobzirno zahteval spolne usluge. Poleg tega župana slovenske prestolnice policija obtožuje utaje davkov v višini 103.333 evrov, pri prodaji Mercatorja, ovadba pa se nanaša tudi na njegova sinova, Jureta in Damijana Jankovića, ki jima očitajo pomoč pri kaznivem dejanju.

Brez pomoči SD in DeSUS ne bi šlo
Kot so v SDS že večkrat opozorili, se ljubljanski župan loteva svojih projektov brez finančne konstrukcije in “zlorablja javno-zasebna partnerstva za osebne interese”. Kot izjemno sporno so v svetniški skupini izpostavili tudi neomajno podporo ljubljanske SD in DeSUS Zoranu Jankoviću – stranki, ki sestavljata ‘najbolj etično vlado v zgodovini Slovenije’, na mestni ravni pa nudita neomajno podporo in zagotavljata manjkajoče glasove do absolutne večine Listi Zorana Jankovića ter županu osebno.

Mestna svetnika na listi Socialnih demokratov sta Anton Colarič in Irena Kuntarič Hribar, DeSUS pa predstavlja Marija Horvat.

Poleg tega so izpostavili še drugi vidik županovih spornih poslov, ki se navezujejo na “izpričano županovo ‘ljubezen’ do vrtenja sposojenih milijonov”. Pri tem se sprašujejo, “kdo nam zagotavlja, da taisti župan z enako vnemo ne obrača tudi denarja občine? Smo (razen SD in DeSUS) prepričani, da zna učinkovito brzdati skomine po 300 milijonov letnega prometa občine?

U. V.