fbpx

Prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle ostro zavrača očitke oddaje Tarča

Lojze Peterle (Foto: STA)

V oddaji Tarča na RTV Slovenija so med drugim pompozno razkrili, da naj bi se za enim izmed podjetij, ki je dobilo posel s maskami, znašla tudi hčerka nekdanjega evropskega poslanca in prvega slovenskega predsednika vlade v samostojni Sloveniji, Lojzeta Peterleta. V oddaji Tarča je bil Peterle predstavljen najmanj kot vojni dobičkar in novodobni zaslužkar z maskami. Objavljamo videnje Peterleta, ki je objavil zapis na družabnem omrežju Facebook z naslovom Enolončnice odklanjam.

Lojze Peterle je na Facebooku zapisal, da ga je klicala novinarka RTV Nataša Marković z željo, da bi podal izjavo v zvezi z nabavo medicinske opreme za oddajo Tarča. Brez odlašanja in izčrpno ji je odgovoril, vendar v oddaji niso bili posredovani elementi, ki bi celovito prikazali njegov angažma, kamera pa se je pasla na njem, kot da je na kakšnem procesu. “Ker gre za moje dobro ime, želim celovito pojasniti zadevo,” je zapisal Peterle.

Odločil se je pomagati Sloveniji, ko je slišal za težave z dobavo blaga iz Nemčije
Med drugim je zapisal, da se z zadevo ni ukvarjal, dokler ni slišal po TV Slovenija z uradnega mesta, da bi naj Nemčija blokirala medicinsko opremo za Slovenijo. Poklical je tesnega sodelavca nekdanjega nemškega kanclerja Kohla in ga prosil za razlago in pomoč. Njegov politični znanec ni mogel verjeti, da bi Nemčija blokirala blago v tranzitu in je prosil Peterleta, da mu naj sporoči, kje je bilo kaj blokiranega, da bo lahko pomagal. “Obrnil sem se na pristojne in do danes nisem dobil podatka o tem, je pa minister Tonin javno pojasnil, da je šlo za nateg. Nek drug nateg se je zgodil s pošiljko iz Španije,” je zapisal Peterle.

Bivši politik Peterletu svetoval, naj se ne vmešava v nabavo
Peterle je zapisal, da ga je vse močno zaskrbelo. Bivši visoki politik ne ravno desne provenience mu je svetoval – “ne mešaj se v to.” V soboto, 21. 3. 2020 se je nanj obrnil eden od višjih ljudi v Civilni zaščiti, mu pojasnil zelo težke razmere glede medicinske opreme na terenu in ga vprašal, če lahko kakorkoli pomaga. Podobni glasovi so prišli do Peterleta iz zdravstvenih krogov. V ponedeljek, 23. 3. (deset dni po nastopu nove vlade) je poklical ministra Počivalška, ki mu je povedal, da se zelo trudijo, da pa potrebnih velikih nabav ni in da je “vsaka pomoč dobrodošla”.

Isti dan je ponovno poklical znanca v Nemčijo in ga vprašal, če pozna zanesljivo podjetje, ki bi lahko kar se da hitro preskrbelo nujno kvalitetno opremo in ne bi zahtevalo avansa. Svetoval je podjetje, med ustanovitelji katerega je bila Kitajka z direktno poslovno in pravno preverjeno linijo za opremo. Ker je Peterle znanca poznal kot verodostojno osebo, ki je Sloveniji ob in po osamosvojitvi že veliko pomagal, se je odločil, da priporočilo v korist Slovenije uporabi. Obrnil se je na priporočeno podjetje in prosil za posebno pozornost do Slovenije. “Ko sem se na Ministrstvu za gospodarstvo zanimal za pogoje za ponudbe, so mi rekli, da bi šlo lažje s ponudbo v slovenščini oz. s slovenskim podjetjem,” je zapisal Peterle.

Enolončnico odklanjamVčeraj me je s TV SLO klicala ga. Markovičeva z željo, da dam izjavo v zvezi nabavami medicinske…

Gepostet von Lojze Peterle am Donnerstag, 23. April 2020

Po besedah Peterleta se je nemško podjetje povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica Peterletova hčerka. Ko je prišla ponudba, na katero Peterle ni vplival na nobeni točki, se je pozanimal za procedure s predpostavko, da so ponudbe enakopravno obravnavane po istih kriterijih. “Želel sem biti verodostojen pred tujim podjetjem, ki doslej ni poznalo naših navad pri javnem naročanju. Zato sem se obrnil na pristojne na MG, MORS in Blagovnih rezervah,” zapiše Peterle.

Lojze Peterle se je odzval na navedbe v oddaji Tarča. (Foto: STA)

Tako je tudi spoznal precej zapleten sistem naročanja. S težavo je ugotovil, da je ponudba prestala osnovno preveritev, kar je bila podlaga za pripravo zavezujoče ponudbe. “Ko sem od tam naprej dobival samo še nasprotujoče si informacije, sem podvomil v transparentnost postopkov in se nehal ukvarjati z zadevo,” se spominja zapletov Peterle. V svojem zapisu zapiše, da je rok ponudbe potekel. “V nobeni komunikaciji nisem nič prosil, zahteval, kaj šele pritiskal ali dvigal glas. Hotel sem si biti samo na jasnem glede poteka zadev in verodostojen pred ponudnikom,” se je odzval na informacije v oddaji Tarča.

Peterle je ob koncu svojega zapisa javno podprl, da se vse nepravilnosti raziščejo
Peterle je še pojasnil, da bo podpiral vsako prizadevanje za več resnice, preglednosti in odgovornosti pri javnem naročanju in pri tem TV SLO želi veliko uspehov. Tudi njega zanima pod kakšnimi pogoji, kriteriji in vplivi so se posli sklepali. Pričakuje pa, da TV SLO in drugi upoštevajo njegov dejanski status in ga kot neaktivnega politika brez vsakršne politične funkcije ne obravnavajo enako kot politike in uradnike, ki so na pozicijah, imajo vzvode oblasti in o nabavi medicinske opreme res odločajo.

Peterle ni več aktiven politik, ima pa pravico biti aktiven upokojenec, lahko tudi na področju podjetniškega svetovanja. “Pričakujem tudi razlikovanje med ponudbami, ki so se končale s pogodbo in onimi, ki se niso. Ne bi bil rad predmet kakršnega koli političnega poigravanja, v katerem bi z enim mahom ubili več muh naenkrat,” se je odzval na podle medijske politične igre. Odklanja igro z domnevami na podlagi “kaj bi bilo, če bi bilo.” V to enolončnico ne spada, še zatrjuje Peterle in želi TV SLO vso srečo v boju za transparentnost javnega naročanja.

Luka Perš