fbpx

Prvič v zgodovini ohromljen državni zbor: Poslanec Kamal Shaker ostal brez kave

Foto: STA

Prvič v zgodovini Republike Slovenije stavka osebje parlamenta, zato so prekinili seje državnega zbora. Zaposleni namreč želijo dokazati, da brez njih državni zbor zastane.

Podpredsednica Sindikata državnega zbora Helena Rupar je v izjavi za javnost dramatično sporočila, da se je danes “delo v Državnem zboru ustavilo. Dan je zgodovinski, saj v zgodovini slovenskega parlamenta stavke še ni bilo, tokrat zaposleni v Državnem zboru stavkamo prvič!” Menijo namreč, da je skrajni čas, da tudi širša slovenska javnost spozna, da državni zbor niso le poslanci. “Navkljub splošnemu prepričanju javnosti v Državnem zboru obstajamo tudi običajni ljudje, ljudje, ki smo tu zaposleni in je delo v Državnem zboru naša vsakodnevna služba, ki jo opravljamo zato, da preživimo, iz meseca v mesec, iz leta v leto, iz mandata v mandat. Zaposleni v Državnem zboru nismo funkcionarji. Zaposleni v Državnem zboru v nasprotju s prepričanjem javnosti ne uživamo nobenih privilegijev in nimamo visokih plač. Prej obratno.”

Ironično: Bojijo se, če bodo imeli še službo po koncu mandata
In nad čim vse se pritožujejo tisti, ki sodijo med izbrane? “Imamo medijsko zelo opevano restavracijo, kjer naj bi bila hrana poceni, a je za tiste z najnižjimi plačami še vedno draga. O naših plačah pa novinarji običajno ne sprašujejo, kaj šele poročajo.” Ob tem opozarja, da jih je v državnem zboru 263 zaposlenih za nedoločen čas, ki v celoti skrbijo za to, da lahko poslanci svoje delo opravljajo in omogočajo, da se slovenska zakonodaja sprejema. V poslanskih skupinah pa je za določen čas, torej za čas trajanja mandata, zaposlenih 91 ljudi “in prav ti zaposleni bodo kmalu v zelo neugodnem položaju, saj ne bodo vedeli, ali bodo po volitvah še imeli zaposlitev ali ne.” Od 263 zaposlenih za nedoločen čas 45 zaposlenih prejema plačo, skupaj z vsemi napredovanji in dodatkom za delovno dobo, nižjo od 800,00 evrov neto in 70 zaposlenih plačo nižjo od 1.000,00 evrov neto.

“Kljub temu, da smo večinoma neopazni, je dejstvo, da poslanci brez nas ne morejo. Pripravljamo scenarije za vodenje sej, pregledujemo predloge zakonov, pišemo strokovna mnenja, pišemo slavnostne govore, obveščamo medije in širšo javnost o delu Državnega zbora, skrbimo za protokol in pripravljamo strokovno gradivo za mednarodno dejavnost Državnega zbora, skrbimo za tehnično in informacijsko podporo, omogočamo glasovanje poslancem … In prav zato se je delo v Državnem zboru danes v celoti ustavilo. Odpovedana je seja Državnega zbora, kot tudi seje delovnih teles. Danes poslanci ne morejo opravljati svojega poslanstva, saj zaposleni, ki skrbimo za nemoten potek njihovega dela, danes ne opravljamo del, ki so potrebna za delovanje inštitucije.”

Na stavko v državnem zboru je spomnil tudi poslanec Izidor Kamal Shaker, ki je na Twitterju objavil, da danes zanj tam ni kave:

Vir: Twitter

Marjanca Scheicher