fbpx

Prvo bilateralno srečanje: Predsednik vlade se bo prek avdio-video konference pogovarjal z zveznim kanclerjem Schallenbergom

Foto: Vlada RS

Premier Janez Janša se bo v torek, 30. novembra 2021, prek avdio-video konference pogovarjal z zveznim kanclerjem Republike Avstrije mag. Alexandrom Schallenbergom. To bo njuno prvo bilateralno srečanje, odkar je Alexander Schallenberg oktobra letos prevzel funkcijo zveznega kanclerja.

Sogovornika bosta spregovorila o bilateralnih odnosih med državama, ki so prijateljski, tesni in razvejani tako na politični kot tudi na gospodarski ravni. Avstrija je četrti najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Republike Slovenije, na prvem mestu kot investitor v slovensko gospodarstvo, na drugem mestu kot partner po obsegu menjave storitev ter na tretjem mestu glede na število prihodov turistov. Slovenija je v blagovni menjavi največji per capita uvoznik avstrijskih proizvodov.

Poleg dvostranskih odnosov se bosta slovenski premier in avstrijski zvezni kancler dotaknila tudi covidne situacije v obeh državah in širše, situacije na Zahodnem Balkanu, priprav na vrh Vzhodnega partnerstva (predvsem razmere v Belorusiji) in ostalih aktualnih zunanjepolitičnih tem.

Urad vlade RS