fbpx

Prvorazredni Türk postal predsednik Madridskega kluba: Tam bo s Kučanom svetoval državam, kako lažje skozi procese tranzicije

Danilo Türk (Foto: STA)

Bivši predsednik Slovenije in spodleteli kandidat za generalnega sekretarja OZN dr. Danilo Türk je postal novi predsednik Madridskega kluba, kjer je član od leta 2004 tudi Milan Kučan. Ne bodite torej presenečeni, ko bo slovenska levica za politične potrebe ter komentiranje dnevnopolitičnih vprašanj uporabljala Danila Türka kot strokovno avtoriteto. Raje se spomnite, kako je Türk prikrival zločine Udbe, kot predsednik države pa je odkritje množičnega morišča v Hudi Jami imenoval za drugorazredno temo, odlikoval zatiralca demokracije, zadnjega sekretarja za notranje zadeve v bivšem režimu, Tomaža Ertla. Prave reference torej za organizacijo, kjer prevladujejo socialisti.

Madridski klub zajema bivše predsednike vlad in držav, glede na imena predvsem tiste z levega političnega pola, ki s svojim delovanjem krepijo demokratične standarde po svetu. Ustanovljen je bil leta 2001, deluje pa kot posvetovalno telo vladam, demokratičnim voditeljem in ustanovam, predvsem z vprašanji demokratične tranzicije. Med člani pa najdete Milana Kučana, bivšega francoskega socialističnega predsednika Françoisa Hollanda, aktualnega generalnega sekretarja OZN Antonia Guterresa, nekdanjega predsednika Srbije Borisa Tadića, nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, zadnjega voditelja propadle Sovjetske zveze Mihaela Gorbačova ter druge – seveda prevladujejo socialisti.

Koliko ima skupnega z demokratično tranzicijo zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan, se lahko ob tem samo zamislite. Danilo Türk, pa je med drugim zgražanje v slovenski javnosti poskrbel z odlikovanjem zadnjega sekretarja za notranje zadeve nekdanjega nedemokratičnega režima, Tomaža Ertla. Govoril o odkritju trupel povojnih pobojev kot o drugorazredni temi ter skrival svoje vedenje o zločinih UDBE izven slovenskih meja. Türk pa je imel prste vmes tudi pri imenovanju arbitra Jerneja Sekolca pri arbitraži s Hrvaško, kar se je kasneje spremenilo v enega največjih polomij v slovenski zunanji politiki.

Najbolj pa si ga bomo zapomnili po sledečih besedah, ko je mrtve označil za drugorazredno temo: “Danes sem tukaj v Trbovljah zaradi pravic žensk, zaradi enakopravnosti žensk. To je pomembna, izredno pomembna, prvorazredna tema v Sloveniji, tudi politična tema.” V nadaljevanju pove, da si bo našel čas ter bo povedal svojem mnenje, nakar zaključi s šokatno izjavo: “Danes sem tukaj zaradi prvorazredne teme, o drugorazrednih temah ne bom govoril.” Danilo Türk je takrat jasno dal vedeti, koliko so mu pomenili žrtve povojnih pobojev, saj bi lahko kot predsednik, ki predstavlja vse državljane Republike Slovenije z besedo obsodil dejanje, vendar si takrat ni našel časa.

Danilo Türk se je sprenevedal in lagal glede svoje obveščenosti o Udbinih zločinov v avstrijskem Velikovcu
Danilo Türk je v preteklosti doživel ustavno obtožbo zaradi svojih sprenevedanj glede zločinov UDBE. Svojo zločinsko naravo je UDBA kazala tudi izven slovenskih meja ter enega izmed takih zločinov zagrešila tudi v avstrijskem Velikovcu. Turk se je sprenevedal in lagal, da o omenjenem zločinskem dejanju UDBE ni vedel nič. Na laž so ga postavili shranjeni dokumenti v Arhivu Republike Slovenije. V njih je dokazano, da je bil Danilo Türk  kot predsednik Komisije za manjšine in izseljenstvo. Pred tem pa štiri leta sekretar omenjene komisije. “Danilo Türk leta 1980 med desetimi najpomembnejšimi slovenskimi politiki, ki so jih obveščali o podrobnostih in okoliščinah atentata. Poznal jih je takrat in jih pozna danes, ” so takrat zapisali v Slovenski demokratski stranki.

Odlikoval spornega zadnjega sekretarja za notranje zadeve bivšega režima Tomaža Ertla
Za veliko zgražanja je poskrbelo tudi Türkovo odlikovanje poslednjega sekretarja za notranje zadeve v bivšem režimu, Tomaža Ertla. Ne glede na to, da so miting resnice 1. decembra 1989 v resnici preprečil Sindikat strojnega osebja Slovenije in Istre pod vodstvom Slavka Kmetiča se takratnemu slovenskemu predsedniku Danilo Türk ni zdelo to pomembno. Vso zaslugo je prepisal t.i. akciji Sever ter takratnemu sekretarju bivšega režima Tomažu Ertlu. Zaradi škandalozne podelitve priznanja je iz društva Sever izstopilo veliko takratnih članov. Ertlovo sodelovanje v poskusih zatiranja demokratizacije in njegov odnos do demokratično izvoljene oblasti in osamosvajanja Slovenije pa je znan in prepoznan kot tak, da je odlikovanje takih ljudi nesprejemljivo.

Danilo Türk in njegov odlikovanec Tomaž Ertl. (Foto: STA)

Danilo Türk poskrbel za imenovanje Udbovca Jerneja Sekolca v arbitražnem postopku, njegova “asistentka” Vasilka Sancin pa je zaslužila 53 tisoč evrov
Danilo Türk pa je imel prste vmes tudi pri imenovanju Jerneja Sekolca kot slovenskega arbitra na arbitražnem sodišču v Haagu. Danilo Türk, je s Sekolcem vzpostavil stik v OZN, oba tudi povezujejo s sodelovanjem z nekdanjo Udbo. Türk pa je ob tem še poskrbel za svojo prijateljico  Vasilko Sancin, ki je mastno zaslužila na račun arbitraže. Kariera nekdanje Türkove asistentke je cvetela, v nebo so poleteli tudi njeni zaslužki. Z arbitražo o meji s Hrvaško – v odvetniški ekipi je bila od leta 2011 – je v žep pospravila 53 tisoč evrov.

Danilo Türk je svoji intimni prijateljici Vasilki Sanci uredil elegantno kariero, sama pa je v procesu arbitraže zaslužila 53 tisoč evrov. (Foto: STA)

Danilo Türk  zapravil za dvodnevni obisk Sarajeva 63.643 evrov
Slovensko javnost pa je Danilo Türk provociral s svojim razsipnim življenjskim slogom. Glede na to, da je celo življenje preživel v eminentnih funkcijah bivšega režima, deloval v Združenih narodih in profesor na Pravni fakulteti je popolnoma jasno, da se na stroške davkoplačevalcev gledesvojih funkcij v karieri ni oziral. Eno najbolj razsipnih zgodb v času svojega mandata je bilo njegovo potovanje v Sarajevu ob koncu leta 2008, ko je za dva dni njegov predsedniški urad plačal rekordnih 63. 643 evrov. Glede na njegove prejšnje neuspele poskuse, da bi postal generalni sekretar Združenih narodov so mu njegovi politični botri uredili novo svetovno funkcijo iz katere bo lahko govoril in modroval o prvorazrednih in drugorazrednih temah.

Ogled vseh članov Svetovnega zavezništva kluba Madrid si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš