Je Anja Kopač Mrak lahko bolj patetična? Bojevnica za LGBTQ pravice se pohvali, da jo je odlikoval homofobni Putin!

Nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in župan Ljubljane Zoran Janković sta v Kremlju ob dnevu narodne enotnosti Ruske federacije sem s strani ruskega predsednika Vladimirja Putina prejela t. i. odlikovanje RED PRIJATELJSTVA. (Foto: Twitter/@AnjaKopacMrak)

Nedavno sta ministrica Anja Kopač Mrak in ljubljanski župan Zoran Janković obiskala Putina, ki jima je podelil prav posebno odlikovanje. Zaslužila sta si ga zaradi truda, ki sta ga vložila v slovensko-ruske odnose in ohranjanje spomina na umrle ruske vojake. Prvič: kaj pa spomin na padle, ki so se borili na našem ozemlju in se zmagovito otresli komunizma? In drugič: slovensko-ruski odnosi so vse bolj tesni, a to ne bi smel biti razlog za veselje. S svojo nestanovitnostjo slovenski politični vrh izgublja zaupanje vsega zahoda, Sloveniji pa ponosna levica znižuje mednarodni ugled. Za Anjo Kopač Mrak je prejem odlikovanja še toliko bolj patetičen, ker je sama velika zagovornica LGBTQ pravic, “prestižno nagrado” pa je prejela iz rok nekoga, ki je ve velik homofob in preganjalec “drugače spolno usmerjenih.” Istočasno so v Moskvi potekali protesti opozicije, v katerih so oblasti zaprle nekaj sto oporečnikov.

V soboto je ruski predsednik Vladimir Putin z redom prijateljstva odlikoval ljubljanskega župana Zorana Jankovića in ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Odlikovanje sta prejela zaradi truda krepitve slovensko-ruskih odnosov ter ohranjanja spomina na ruske in sovjetske vojake, ki so padli na slovenskem ozemlju v času obeh svetovnih vojn.

Red prijateljstva, ki sta ga prejela, je ena najbolj častnih nagrad v Rusiji. Podeljuje se za zgolj izjemne in posebne zasluge, ki krepijo prijateljstvo med Rusijo in drugimi narodi. Prejela sta ga v Kremlju, in sicer na slavnostnem sprejemu ob ruskem državnem prazniku, dnevu narodne enotnosti. Kot poroča STA, se je sprejema udeležil celoten ruski državni vrh.

Foto: Twitter

Da se slovenska zunanja politika usmerja proti ruski, je jasno. O tem priča tudi podelitev Reda prijateljstva, odlikovanja, ki sta ga Kopač Mrakova in Janković prejela od ruskega predsednika Vladimirja Putina. To bi lahko bil dodaten znak, da se bo Rusija zagotovo vmešala v slovensko politiko in podpirala Jankovića.

Od Putina sta omenjeno nagrado prejela, ker sta se po njegovem mnenju zavzela za krepitev odnosov med državama in pomembno pripomogla k postavitvi spomenika v čast sovjetskih in ruskih vojakov, ki so v času I. in II. svetovne vojne izgubili življenje na slovenskih tleh.

Mnogi menijo, da sta s sprejetjem nagrade znižala ugled Slovenije, sama pa sta presrečna
To pa je očitno edina nagrada, ki jo je naš politični vrh sposoben prejeti. Na Twitterju se pojavljajo različni komentarji, ki namigujejo, da bi ju za sprejetje te nagrade moralo biti celo sram, za Putina pa pišejo, da se bo tolkel po glavi, ko bo izvedel, kakšna sta njegova nagrajenca v resnici. No, tudi sam ni bistveno boljši in nagrada človeka, ki s pomočjo kulta osebnosti, cenzure in izvajanjem represije vlada Rusiji ter sistematično krši človekove pravice in temeljne svoboščine ljudi, ki se ne strinjajo z njegovo trdo roko vladanja, ni vredna zavidanja. Janković in Kopač Mrakova pa se nad tem dejstvom nista zamislila in niti pomislila nista, da bi nagrado vrnila in s tem vsaj malo pripomogla k rešitvi ugleda Slovenije v mednarodni skupnosti.

Foto: Twitter

Eden izmed uporabnikov Twitterja je zapisal: “Zgleda, da pri Putinu odlikovanje dobijo tisti, ki želijo uničiti evropsko perspektivo. Najboljši dokaz za to je, da je istočasno nagrado prejel tudi radikal Nikolić, z razlogom imenovan Toma Grobar, ki je pokopal Srbijo. Nagrada ministrice pa je popolna kamuflaža.”

Levičarji hitijo v Putinov hram, Slovenijo pa grdo gledajo tudi v ZDA
Levičarski zasvojenci Slovenijo vse bolj potiskajo v ruski gospodarski in politični Putinov objem. Tega niti ne skrivajo več. Pri Ruski kapelici ob srečanjih dovoljujejo rusko oblast na slovenskem ozemlju in prirejajo vojaške parade tuje vojske v Ljubljani. Na nasprotni strani se Hrvaška uspešno povezuje z drugimi demokratično usmerjenimi zahodnimi državami. Kljub prvi dami, ki prihaja iz Slovenije, je mednarodni ugled Slovenije, ki ga je zgradil Janez Janša, že tako zapravljen, da je na strani Hrvaške tudi Amerika. Ta spremlja zunanjo politiko Cerarjeve vlade in se primerno tudi odziva, med drugim na odločitev arbitražnega sodišča o slovensko-hrvaški meji. Odgovor ameriške diplomacije se je glasil, da “je na vladah obeh držav, da rešita dvostranski spor, kar verjamemo, da bo uspelo”.

Od slovensko-hrvaškega spora se je distancirala in s tem naši levičarski politiki dala jasno sporočilo, da ne morejo sedeti na dveh stolih. Da se naj zavedajo, da so v EU in v NATU, od katerih želijo popolno podporo in zaščito, po drugi strani pa se mečejo Rusom v naročje. Naš minister Erjavec je Rusijo obiskal že mnogokrat, ZDA pa nikoli. Tudi to bo slej ali prej prineslo posledice, ki pa jih ne bo utrpel nihče drug kot slovenski narod.

Anja Lepej