Prvorazrednost v praksi: Policija nakazil hrvaškega tajkuna Roglića za potrebe stranke SMC ni niti preverjala!

Foto: STA

Spomnimo na poročanje medijev iz let 2014 in 2015, da je hrvaški državljan Branko Roglić, sicer častni konzul Republike Slovenije na Hrvaškem, takratni Stranki Mira Cerarja, današnji Stranki modernega centra, v času pred volitvami leta 2014 daroval določena denarna sredstva, kar je glede na zakonodajo prepovedano. Pričakovali bi, da je policija preverila poročanja, a je ta na poslansko vprašanje poslanca največje opozicijske stranke SDS dr. Vinka Gorenaka odgovorila, da v tem primeru ni izvajala aktivnosti v predkazenskem postopku, kar jasno kaže na to, da ko gre za prvorazredne nikoli ni podlage za sum. 

Finančna podpora častnega konzula Slovenije na Hrvaškem, sicer enega najbogatejših Hrvatov, je prepovedana na podlagi 14. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji, ki navaja: “Organizator volilne kampanje ne sme pridobivati sredstev za volilno kampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb. Organizator volilne kampanje za volitve v Evropski parlament lahko pridobiva sredstva za volilno kampanjo iz prispevkov državljanov držav članic Evropske unije pod pogoji in na način, ki po tem zakonu veljajo za domače fizične osebe.”

Policija je v odgovoru na poslansko vprašanje Vinka Gorenaka glede neizvajanja aktivnosti zapisala, da, “če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, mora policija ukreniti vse potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije, ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka.” Nato pa so v pojasnilo še dodali, da, ker iz navedb medijev niso izhajali razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, policija v skladu z določili 148. člena Zakona o kazenskem postopku ni imela podlage za ukrepanje, prav tako od drugih pristojnih državnih organov ali institucij ni prejela naznanila o morebitnih sumih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Foto: Printscreen

Stranka za razliko od Roglića donacijo zanika
Zgodba o donaciji hrvaškega milijarderja stranki SMC je kljub poročanju hrvaških in nekaterih slovenskih medijev hitro poniknila v pozabo, ne glede na to pa ni možno zanikati dejstva, da financiranje volilnih kampanj iz tujine po zakonu ni dovoljeno. Medtem ko Roglić donacije stranki ni zanikal, pa ta ni želel govoriti o natančnem znesku, ki ga je doniral.

Spomnimo. Tiskovna predstavnica SMC Zdenka Jagarinec je navedbe o Roglićevi donaciji zanikala in dejala, da stranka ni prejela denarja iz tujine in ob tem izpostavila, da se v stranki zavedajo, da lahko prejmejo le donacijo od slovenskega državljana. Ko smo ji vprašanje ponovno zastavili, je le še dodala: ”On osebno stranki denarja ni doniral. Lahko pa, da je denar doniral preko katere druge fizične osebe v Sloveniji.” Pisno so nato informacijo o doniranju gospoda Roglića še enkrat zanikali in zapisali, da nobena donacija fizične osebe stranki ni presegla dva tisoč evrov. “Nakazila v višini 625 evrov, ki so jih podjetja nakazala na račun SMC, smo v skladu z zakonom prenakazali v humanitarne namene. Revizijo državnozborskih volitev je opravilo Računsko sodišče.”

Branko Roglić (Foto: Mediaspeed)

Cerar znan zagovornik Cerarja in njegovega načina vodenja države
Sicer ima Roglić, ki je znan kot velik zagovornik Cerarja in njegovega načina vodenja, v lasti podjetje Orbico, ki predstavlja največje podjetje za distribucijo v regiji, ki na trgu ponuja uveljavljene prestižne znamke, kot so Milka, Marlboro in Griotte. Pri poslovanju, kjer mu pomagajo žena in oba sinova, ustvarja letni promet v znesku 80 milijonov evrov in zaposluje 2800 ljudi. Poleg tega razpolaga z dvema hoteloma, 15 starimi prenovljenimi dalmatinskimi hišami in 31 jahtami.

N. Ž.