fbpx

Prvorazrednost v praksi: Družini Janković uspel odpis milijonskih dolgov podjetja Electa Holding! Drugorazredne državljane pa rubijo za vsak neplačan evro!

Rok Furlan je velik prijatelj in poslovni partner Zorana Jankovića in Damijana Jankovića (Foto: STA)

Nedolgo tega smo poročali o tem, kako je naša država gnila, ko je finančna policija s pištolami in čeladami obkolila in kaznovala poštenega državljana s tisoč evri kazni, ker je pomagal sorodniku pri obnovi hiše. Glede na to, da so državljane že metali na cesto zaradi neplačanih računov v nizkem znesku, pa je zgodba okrog družinskih članov ljubljanskega župana Zorana Jankovića še posebej škandalozna. Sinu Damijanu Jankoviću je namreč uspel odpis milijonskih dolgov podjetja Electa Holding. Ljubljansko okrožno sodišče je namreč potrdilo poenostavljeno prisilno poravnavo njihovega zadnjega prezadolženega podjetja Electa Holding.

Družina Janković je verjetno ena najbolj nedotakljivih pred roko pravice in kaže na mafijsko delovanje sistema, ki naj bi se imenoval pravna država. Do konca leta 2021 bodo upniki podjetja prejeli pet odstotkov svojih terjatev, poroča portal Siol. Najslabše bo pri tem šlo družbi Heta Asset Resolution, slabi banki nekdanje banke Hypo, ki zahteva poplačilo milijonskih posojil. S tem bo izgubila večji del od 1,2 milijona evrov sredstev, ki jih terja od Electe Holdinga. Ta se lahko sicer na sklep sodišča še pritoži.

Sinovoma prodal Electo leta 2004
Uradno je krovno podjetje Electa Holding v lasti Jankovićevih sinov: Jureta in Damijana Jankovića. Glavno premoženje predstavlja družba Electa, katere dejavnost predstavlja investicijski inženiring. V času, ko je bil ljubljanski župan predsednik uprave Mercatorja, je gradila trgovska središča najboljšega soseda. Ljubljanski župan Zoran Janković je bil namreč lastnik Electe vse do leta 2004, ko pa je vstopil v svet politike, jo je prodal sinovoma, za kar pa nikoli ni prejel nikakršne kupnine. Kupnino naj bi mu namreč dajala postopoma, in sicer tako, da sta pri tem bremenila preostala podjetja Electe. Po podatkih Fursa je župan na svoj račun prejel vsaj tri milijone evrov. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prišla do ugotovitve, da je na račun verižnega prenakazovanja med podjetji v družinskem krogu prejel znesek v višini 208 tisoč evrov, ki pa je obremenjen s korupcijskim tveganjem. 

Foto: STA

“Glavni argument nasprotovanja Hetine slovenske družbe poenostavljeni prisilni poravnavi je bil, da bi morala Electa na seznam navadnih terjatev v postopku poenostavljene prisilne poravnave uvrstiti tudi terjatev do družbe TCK v lasti Hete v višini 2,28 milijona evrov, ki da jo ima Electa Holding kot solidarni porok in plačnik družbe Electa Naložbe. TCK je upnica Electe Naložb postala po oddelitvi TCK od banke Hypo Alpe Adria,” je poročal Siol. Damjan Janković,  Electa Holding in Electa Inženiring so kot poroki nastopali pri tem posojilu. Sedem od dvanajstih upnikov, ki pa predstavljajo skoraj sto odstotkov navadnih terjatev, je na koncu glasovalo za poenostavljeno prisilno poravnavo. Družba Glanc, ki je pri tem odigrala glavno vlogo,  je po poročanju Siola povezana z Jankovićevo družino. Terjatev do družbe Glanc naj bi bila po trditvah Hete fiktivna, ker v sredstvih naj ne bi nikoli imela knjiženih sredstev v takšni višini.
Višje sodišče v Ljubljani je po več sodnih odločitvah in pritožbah 25. aprila omogočilo pot do potrditve poenostavljene prisilne poravnave. Temu pa je sledilo tudi okrožno sodišče, ki je prižgalo zeleno luč za prisilno poravnavo. Družinski člani ljubljanskega šerifa Zorana Jankovića očitno živijo pod srečno zvezdo.
Hana Murn