fbpx

Psihoanalitičarka Krajnik za oblikovanje skupine strokovnjakov, ki bi pripravila zapis skupne slovenske polpretekle zgodovine 20. in 21. stoletja

Politična pismenost Slovenk in Slovencev je nujna za doseganje politike, ki ne bo podvržena medijskim manipulacijam,” je psihoanalitičarka Nina Krajnik poudarila na današnji novinarski konferenci, na kateri je napovedala svojo kandidaturo za predsednico republike in predstavila svoja programska izhodišča političnega gibanja, ki je v nastajanju. 

Nina Krajnik se zavzema za ustavno reformo, ki bi prinesla predsedniški sistem in večinski volilni sistem. Izhajajoč iz politike singularnega bi Krajnikova priredila družbeno vez.

Iskanje pravičnega načina za razreševanje spopadov med vrhovnimi ustavnimi vrednotami, kamor Krajnikova uvršča nedotakljivost življenja in dostojanstva osebe, njene duhovne in telesne istovetnosti ter temeljne svoboščine, je navedla kot svojo prvo programsko točko. Prav tako je izpostavila nujo po krepitvi vrednotnega središča Slovenije, v glavnem vrednot, kot so osamosvojitev, plebiscit in enotnost. Na račun trideset let trajajočih slabih izkušenj z najvišjim zakonom v državi po besedah Krajnikove potrebujemo renesanso. “Zato bi ustvarila soglasje za ustavno reformo in odprla vprašanji večinskega volilnega sistema in delitve oblasti na podlagi predsedniškega sistema,” je ob tem poudarila.

Naklonjena zapisu skupne slovenske polpretekle zgodovine 20. in 21. stoletja
Krajnikova je predlagala vzpostavitev skupine strokovnjakov, ki bi pripravila zapis skupne slovenske polpretekle zgodovine 20. in 21. stoletja. “Dve zgodovini sta namreč dokaz razdeljenosti, ki je v prvi vrsti razdeljenost med višjim in nižjim razredom,” je po poročanju STA izpostavila Krajnikova, ki zgodovino razume kot razdeljeno med “zgodovino gospodarjev in zgodovino žrtev”.

Kandidatka za predsednico se zavzema za oblikovanje vizije razvoja naše države do leta 2045. Kot pravi, je to leto namreč bližje kot leto 1945. Program mora po besedah Krajnikove v prvi vrsti izhajati iz dosežene enakopravnosti danes. To pa je, kot pravi, mogoče zgolj v luči odprave dediščin vseh totalitarizmov.

Na slovensko zunanjo politiko gleda kot na mirovno in kot tako, ki predstavlja most med Mediteranom, Balkanom, Srednjo Evropo in Nemčijo. “Uvajanje dobrih evropskih praks bi pospešila in jih konkretizirala za področja gospodarstva, zdravstva, šolstva in sodstva,” je še pojasnila na tiskovni konferenci.

Psihoanalitičarka Nina Krajnik (Foto: TW Nina Krajnik)

Krajnikova pravi, da si želi analizirati dejanske profile oblasti in opozicije, njuni taktiki preživetja kot tudi kapacitete, ki jih premoreta. “Politična pismenost Slovenk in Slovencev je nujna za doseganje politike, ki ne bo podvržena medijskim manipulacijam,” je prepričana. S pomočjo politike “singularnega, politiko spoštovanja resnice vsakogar in tega, da človek ni samo del kolektiva, ampak je predvsem človek, ki ima pravico do svojih stališč, svojih razumevanj in svoje resnice” bi Krajnikova odpravljala vzroke za težave v državi.

Krajnikova je za Nova24TV nedavno komentirala svojo odločitev za kandidaturo za naslednico Boruta Pahorja, za katero pravi, da ni prišla bliskovito in čez noč, ampak je bila odločitev na podlagi mnenja ljudi, ki so jo videli v vlogi predstavnice Slovenije, zato je o tem že dolgo razmišljala. “O Sloveniji vedno le najboljše, vendar poznam tudi hrbtno plat tega in vem, da je Slovenija lahko tudi zelo grob prostor, maščevalen, kruti in nepravičen,” meni Krajnikova in dodaja, jo to kot psihoanalitičarko in državljanko zelo moti in da bo stremela k temu, da ne bi bilo tako.

Sara Kovač