Putinisti med nami – novinarje bi z užitkom pošiljali v zapor

Datum:

Tolk žalitev, ki sem bil sam deležen, končno gre v čuzo. Uživam,” je poslanec SAB Marko Bandelli privoščljivo zapisal ob novici, da se novinarju Bojanu Požarju obeta do 30-dnevni pripor.

Čeprav levica želi na vsak način povezati Janeza Janšo z ruskim samodržcem Vladimirjem Putinom, ima sama še kako zakoreninjene totalitarne metode, značilne za avtokratski režim v Rusiji. Dogajanje na RTV, ko masovna večina terorizira tiste novinarje v “manjšini”, ki želijo vpeljati potrebne spremembe za zagotavljanje medijske pluralnosti, spominja na obračune v Rusiji, kjer je dovoljena le ena doktrina, partijska.

Danes smo doživeli še en šok za demokratično in pravno državo, ko je novinar in urednik Bojan Požar objavil, da mu grozi pripor, ker se ni udeležil obravnave pred višjim sodiščem, kjer njegova udeležba ni bila obvezna, v zvezi s postopkom, v katerem je bil na 1. stopnji oproščen. Številni so mnenja, da gre za nesorazmeren in naravnost surov ukrep, še posebej, ker gre za novinarja, ki ne spada v skupino “večine”, ki ustvarja mainstreamovsko medijsko zgodbo. Pripor namreč sovpada s predvolilno kampanjo in ukrepa se drži videz obračuna z neodvisnim novinarstvom. Po taki šlamastiki višjega sodišča in sodnika Igorja Mokorela bi morali zazvoniti vsi alarmi, od novinarjev do pravnikov in politikov.

Putinisti bi odstranili redke glasove drugačnosti
Toda po pričakovanjih solidarnosti niso izkazali v največjem novinarskem društvu, Dnevnikov novinar Zoran Potič ukrep pozdravlja s sklicevanjem na zakone, poslanec Marko Bandelli se je naslajal: “Končno gre v čuzo. Uživam.” Bandelli ima do Požarja zagotovo zamere, ko je ta večkrat o njem poročal in ga celo stal njegovega ministrskega položaja. Toda taka sadistična privoščljivost je naravnost škandalozna za politika svobodne in demokratične države, še posebej, ker gre za očitno zlorabo prava v politične namene. In ker še niso tako daleč nazaj časi, ko je oblast preganjala in zapirala novinarje z drugačnim političnim prepričanjem. Zdi se torej, da imajo ti veliko skupnih točk s Putinovo Rusijo, kjer velja stroga cenzura in stroge zaporne kazni za kršitelje. Zadnje poteze kažejo, da gre za nevarno veliko skupino ljudi in ti so prava nevarnost za demokracijo.

Image

Ga hočejo eliminirati?
Požar je danes še zapisal, da gre za “slapp” tožbe, ki sta jih proti njemu vložila Uroš Hakl in Sašo Todorović. Gre za 5 tožb, 3 so se pravnomočno že končale z oprostitvijo, pri drugih dveh pa je bil oproščen na 1. stopnji, in ena od teh je aktualni primer, v katerem je bil dvakrat oproščen na prvi stopnji, zadeva pa je ponovno na višjem sodišču. Požar je prepričan, da se to dogaja, ker zmaguje, primer pa je še daleč od zastaranja, da bi bil potreben ukrep pripora. Iz priložene dokumentacije povsem jasno izhaja, da je na obravnavi manjkal zgolj enkrat, pa še to udeležba ni bila obvezna. “Zato res ne morem reči drugače, kot da me hočejo eliminirati?!“, je zapisal.

Sara Kovač

 

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...