fbpx

Putinovi zločini ječijo, župan Janković molči – ali bo vrnil krvavo odlikovanje?

Ljubljanski župan Zoran Janković in ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: Twitter/ Prosecutor General's Office of Ukraine)

Bo ljubljanski župan Zoran Janković po zadnjih odkritjih vojnih zločinov v ukrajinski Buči vrnil Putinovo priznanje? Od pričetka vojne  se je Janković temu izogibal, toda s svojim odnosom vse bolj pritrjuje ruskemu diktatorju. Odgovora župana o tem pomembnem dejanju še vedno nismo prejeli.

Iz Ukrajine so sporočili, da so po umiku ruske vojske iz kijevskih predmestij Buča in Irpin naleteli na trupla 410 civilistov. Poboje civilistov v Buči, o katerih poročajo lokalne oblasti in novinarji na terenu, so v Kijevu označili za genocid in vojne zločine. Iz sveta se v teh dneh vrstijo obsodbe in pozivi k preiskavi dogodkov, pregonu odgovornih in ostrejšim sankcijam proti Rusiji. Rusko obrambno ministrstvo je sicer medtem zanikalo odgovornost in zatrdilo, da so se vse njihove enote “popolnoma umaknile iz Buče že 30. marca”, Kremelj pa je videoposnetke iz mesta zavrnil kot “ponaredke”, ki naj bi jih priredili v Ukrajini. Kakorkoli, satelitski posnetki, ki jih je v ponedeljek objavila ameriška družba za vesoljsko tehnologijo Maxar Technologies, izpodbijajo trditve ruskih predstavnikov, da so se trupla civilistov v Buči tam pojavila šele po umiku ruskih sil iz opustošenega ukrajinskega mesta.

Foto: Twitter

Odlikovanje red prijateljstva predstavlja najvišje odlikovanje, ki ga Ruska federacija podeljuje tujcem. Ker Rusija s tem odlikovanjem počasti tiste, ki so prispevali h krepitvi miru in prijateljstva, bi bilo nedvomno na mestu, da bi se tovrstno priznanje vrnilo v znak protesta nad tem, da se izvaja vojne zločine. To bi se tako pričakovalo tudi od ljubljanskega župana Zorana Jankovića, sicer odkritega podpornika izbranca globoke države Roberta Goloba. Kajti ne more biti normalno, da bi človek na kakršen koli način lahko upravičil zverinsko pobijanje civilistov.

Za razliko od Jankovića pa številni s kritikami na račun vojnih zločinov ne varčujejo. Po odkritju množice civilistov v Buči je ameriški denimo predsednik Joe Biden pozval k sojenju ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu zaradi vojnih zločinov. “Videli ste, kaj se je zgodilo v Buči. Putin je vojni zločinec,” je bil kritičen in ob tem dodal, da se zavzema za uveljavitev dodatnih sankcij proti Rusiji. “Ta možakar je surov in to, kar se dogaja v Buči, je nezaslišano in to lahko vsak vidi”. ZDA po poročanju STA skupaj z več kot 40 državami zbirajo dokaze o vojnih zločinih in drugih kršitvah, preiskava pa ravno tako poteka tudi pri Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC), čeprav Rusija, Ukrajina in ZDA niso njegove članice.

Nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki je rusko državno odlikovanje prejela  isti dan kot ljubljanski župan Janković, je tega v znak osebnega protesta vrnila kmalu po ruski invaziji na Ukrajino. “Verjamem v mir, sodelovanje in sožitje,” je ob tem sporočila. Poleg Kopač Mrakove je odlikovanje vrnil tudi podpolkovnik Marko Hlastec in ob tem izrazil ogorčenje nad ruskim napadom na neodvisno in samostojno Republiko Ukrajino. Rusko invazijo je označil kot nasilno in nesprejemljivo dejanje, zaradi česar se je tudi odločil, da odlikovanje vrne. Marsikdo se sprašuje, kdaj bo po tej poti stopil tudi Janković.

Foto: STA

K vrnitvi priznanja ni pozvan prvič
Pozivi Jankoviću k vrnitvi priznanja Ruske federacije niso od včeraj. V svetniški skupini SDS so namreč že na začetku marca Jankovića pozvali, da v luči Putinove agresije na neodvisno in suvereno državo Ukrajino nemudoma prekine prijateljstvo z Moskvo in s tem izkaže kanček solidarnosti z ukrajinskim narodom. Poziv županu sta podpisala Igor Horvat, vodja svetniške skupine SDS MOL, in Mojca Škrinjar, svetnica SDS MOL in poslanka DZ. Doslej je vse skupaj naletelo na gluha ušesa ljubljanskega župana. Ker nas je zanimalo, če je morebiti spremenil mnenje vsaj ob zverinskem pokolu, smo se odločili, da nanj naslovimo novinarsko vprašanje. Ko bomo prejeli odgovor, ga objavimo naknadno.

Sara Kovač