fbpx

Računsko sodišče bo pod drobnogled vzelo posle ministrstva za obrambo s podjetjem Esotech v lasti šaleškega tajkuna in očeta poslanca Jana Škoberneta

Foto: STA

Odbor DZ za obrambo računskemu sodišču predlaga, naj opravi revizijo izvedbe postopka javnega naročila, v katerem je ministrstvo za obrambo (Mors) sklenilo pogodbo s podjetjem Esotech v višini 1,2 milijona evrov. Gre za podjetje, v katerem ima solastniški delež tudi šaleški tajkun Marko Škoberne, oče poslanca stranke SD Jana Škoberneta. Nekateri poslanci namreč dvomijo v zakonitost in transparentnost posla, na ministrstvu pa očitke zavračajo.

Sejo o poslovanju ministrstva za obrambo z velenjskim podjetjem Esotech je sklical predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS). Kot je pojasnil, so se v javnosti pojavile informacije o sklenitvi posla za prenovo kotlovnice v vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni. Pri tem po njegovih besedah ne bi bilo nič nenavadnega, če predsednik uprave in 10-odstotni lastnik podjetja ne bi bil Marko Škoberne, oče poslanca SD Jana Škoberneta. Opozoril je, da sta poslanec Škoberne in ministrica za obrambo Andreja Katič v isti stranki, Škoberne pa je poleg tega njen nadomestni poslanec.

Sumi o netransparentnosti in nezakonitosti posla
Po njegovem mnenju namreč obstajajo sumi o netransparentnosti in nezakonitosti posla, v kar se je, kot je dejal, še bolj prepričal, ko je prejel gradivo Morsa. Iz gradiva ministrstva sicer izhaja, da so avgusta lani s podjetjem Esotech sklenili pogodbo v skupnem znesku 1.167.451 evrov, in sicer na podlagi predhodno izvedenega postopka javnega naročila.

Žan Mahnič

Ministrstvo je za prvo objavljeno javno naročilo prejelo štiri ponudbe: poleg Esotecha so se prijavila še podjetja Artim, Tames in Kolektor Koling. Najugodnejši ponudnik je bil Artim, a ni izpolnjeval zahtev, navedenih v razpisni dokumentaciji. Ostale ponudbe so presegale zagotovljena finančna sredstva, zato se je ministrstvo odločilo za nov postopek javnega naročila, in sicer po konkurenčnem postopku s pogajanji. K temu so bila povabljena podjetja Esotech, Tames in Kolektor Koling, ne pa tudi podjetje Artim. Med novimi ponudbami je bila najugodnejša Esotechova. Ker zahtevek za revizijo ni bil vložen, je Mors avgusta podpisal pogodbo s tem podjetjem, dela pa se izvajajo v skladu s pogodbenimi določili.

Foto: STA

V drugo niso objavili novega javnega razpisa
A po Mahničevem mnenju “stvari malce smrdijo”. Zanimalo ga je, zakaj Mors najcenejšega ponudnika iz prvega javnega naročila, podjetja Artim, ni pozvalo k dopolnitvi ponudbe in zakaj ga niso povabili k oddaji ponudbe v konkurenčnem postopku. Mahniču se zdi tudi sporno, da v drugo niso objavili novega javnega razpisa, pač pa konkurenčnega, s čimer so dodatno zožili nabor ponudnikov.

Ministrstvo si je tudi pridržalo pravico, da se v postopku s ponudniki ne bo pogajalo. Mahnič je ob tem opozoril, da je bila izbrana ponudba Esotecha za 32.000 evrov dražja od cene, ki so jo postavili za mejo in zaradi katere v prvem razpisu niso izbrali nikogar. Po Mahničevem mnenju so na ministrstvu “očitno preferirali Esotech”. Ostalih ponudb namreč po izbiri tega podjetja sploh niso preverjali, je dejal. Mahniča je tudi zanimalo, ali so preverili lastniško strukturo podjetja.

Vse očitke o netransparentnosti in nezakonitosti postopka Katičeva zavrača
Katičeva je vse očitke o netransparentnosti in nezakonitosti postopka zavrnila. Iz dokumentacije, ki so jo posredovali, je po njenih besedah razvidno, da je ministrstvo v celoti ravnalo učinkovito, gospodarno in transparentno. Ker ne želi, da “ostane senca dvoma”, je računskemu sodišču predlagala, naj to pogodbo pregleda ob reviziji zaključnega računa.

STA, H. M.