Računsko sodišče na široko odprlo vrata za tuj vpliv pri kampanjah

Nika Kovač (foto: sta)

“Danes je Računsko sodišče RS povedalo, da lahko ustanovite društvo ali zavod, ki služi določeni politični stranki in zanjo izvaja kampanje, ta pa je lahko financiran iz tujine. Kadarkoli, le v mesecu uradne kampanje prilivi niso dovoljeni,” je v odzivu na nedavno odločitev Računskega sodišča RS v zvezi s financiranjem Inštituta 8. marec v času referendumske kampanje kritično komentiral podpredsednik SDM Nejc Brence, ki meni, da gre v tem primeru za totalen razkroj demokracije. Računsko sodišče RS namreč meni, da prekrška ni bilo. 

Spomnimo. Pred dvema mesecema so se v podmladku največje opozicijske stranke Slovenski demokratski mladini (SDM) odločili, da zaradi suma kršenja referendumske kampanje Inštitut 8. marec prijavijo ustreznim inštitucijam za uvedbo preiskave. Podpredsednik SDM Nejc Brence je tedaj še posebej izpostavil kampanjo Inštituta 8. marec v primeru Zakona o vodah. “Sum kršenja referendumske kampanje smo danes naznanili na Računsko sodišče ter policijo, kajti menimo, da je bila kampanja nezakonito financirana iz tujine. Pristojne organe smo pozvali, da v skladu s svojimi pristojnostmi nemudoma uvedejo preiskavo zoper Inštitut …”.

Po Brencetovih besedah so ob tem izpostavili tri ključne točke. Prva je ta, da je Inštitut 8. marec leta 2021 prejel 30 tisočakov od nemške fundacije Guerrilla Foundation. Kot je povedal, gre v tem primeru za organizacijo, ki s finančnimi sredstvi spodbuja skrajno leve aktiviste, organizacije in akcije. Ker ima organizacija sedež v Nemčiji, v Sloveniji pa ni podružnice, je prišel do logičnega zaključka, da je denar torej prišel iz tujine. “Očitno so se v Inštitutu 8. marec prepoznali v tej skrajno levi fundaciji, da so tam črpali sredstva.” V drugi točki so v podmladku izpostavili, da se je Inštitut na razpis prijavil z namero izvajanja kampanj, kar je sicer jasno razvidno s spletne strani Guerrilla Foundation. Med upravnimi projekti je bil po njihovo prav tako naveden tudi Zakon o vodah. Ob tem so dali vedeti, da je s tem jasno, da je bila kampanja financirana iz tujine. Pod tretjo točko so v SDM pisali o zakonitosti takšnega financiranja. Izpostavili so, da se je inštitut v času državnozborskih volitev celo prijavil kot uradni organizator kampanje, kar pomeni, da zanje velja Zakon o volilni in referendumski kampanji.

Financiranje Inštituta 8. marec v višini 30 tisočakov za leto 2021. (Foto: posnetek zaslona)

Na sodišču ugotovili, da ni prišlo do prekrška
Računsko sodišče je pred dnevi Inštitut 8. marec obvestilo, da zoper njih ne bo vložen obdolžilni predlog. “Na podlagi obvestila in pouka kršiteljici pravni osebi, da se izjavi o dejstvih oziroma okoliščinah prekrška, ste bili seznanjeni, da je zoper vas začet postopek o prekršku zaradi suma storitve prekrška po 3. točki prvega odstavka 38. a člena Zakona o volilni in referndumski kampanji,” je zapisano uvodoma, nato pa je izpostavljeno, da inštitut obveščajo, da je prekrškovni organ po pregledu in preučitvi zbranih dejstev in dokazov v skladu s četrtim odstavkom 51. člena Zakona o prekrških odločil, da zoper njih ne bo vložil obdolžilnega predloga, ker iz zbranih dejstev in dokazov po njihovih besedah izhaja, da dejanje ni prekršek.

Vir: družabna omrežja

Inštitut 8. marec nad izsledki zadovoljen
V inštitutu so nad odločitvijo zadovoljni. V svojem odzivu izpostavljajo, da je Računsko sodišče potrdilo, da so diskreditacije SDS izmišljene. “Inštitut 8. marec deluje zakonito,” poudarjajo in med drugim navajajo, da s fundacijo Guerilla Foundation pred referendumom naj ne bi imeli nobenih stikov. Na projekt za financiranje so se po njihovih besedah prijavili tri mesece po koncu referendumske kampanje. “SDS se ne more sprijazniti z dejstvom, da so izgubili referendum in da je njihova vlada sprejela zakon, ki je ogrožal vodo. Ustvarjajo teorije zarote in želijo prikriti, kaj se je zares zgodilo,” še med drugim dodajajo in napovedujejo, da se ne bodo pustili utišati. Brencetu se zdi odločitev Računskega sodišča RS pričakovana. Po njegovo je slednje s to odločitvijo pokrilo ideološke somišljenike. “Je pa Računsko sodišče s to odločitvijo vzpostavilo prakso, da se lahko vsi organizatorji kampanj financirajo iz tujine, če sredstva dobijo takrat, ko se plačujejo računi. Na široko so odprli vrata za tuj vpliv”. 

Sara Kovač