fbpx

Računsko sodišče v zadnjih štirih letih vložilo 30 obdolžilnih predlogov, tudi proti strankama SD in Solidarnost, “fake news” mediji pa so vse to namerno prezrli!

Predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel. (Foto: STA)

Naslovnice vseh osrednjih medijev so ponovno polne novic o Slovenski demokratski stranki, zoper katero so na Računskem sodišču vložili obdolžilna predloga zaradi sumov, ker naj bi pri enem od posojil stranka presegla dovoljeno višino zneska, pri drugem pa je bil posojilodajalec pravna oseba, ki ni banka ali posojilnica. Povsem izpustili pa so novico, da so obdolžilne predloge podali tudi proti strankama SD in Solidarnost.

Da so osrednji slovenski mediji padli na testu objektivnosti, pove današnja novica, v kateri je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel razkril, da so zoper tri stranke vložili obdolžilne predloge. To so SDS, SD in Solidarnost, vendar pa so mediji povsem namerno cenzurirali zadnji dve, na veliko pa so se razpisali o nedovoljenem posojilu stranki SDS in posojilodajalki Dijani Đuđić.

Pri tem je potrebno poudariti, da je Računsko sodišče v obdobju od leta 2014 dalje vložilo približno 30 obdolžilnih predlogov, o katerih pa mediji ne poročajo in jih namerno prezrejo, razen ko gre za SDS. Spomnimo, da je stranka Solidarnost od SD nezakonito dobila 41.324 evrov državnih dotacij in ne le 6.525 evrov. To je ugotovilo prav računsko sodišče, ko je za leto 2014 pregledalo poslovanje stranke SD. Računsko sodišče zdaj od Solidarnosti zahteva vrnitev le tistega dela dotacij, ki jih je dobila prve tri mesece v letu 2016. Po tem je SD ustavila nezakonito financiranje, ker so jim revizorji pojasnili, da predsedniku Solidarnosti Urošu Lubeju ne bi smeli plačevati.

Kazen, če denar ni pravočasno nakazan v dobrodelne namene, ni majhna. Solidarnost bi lahko doletelo od 4.200 do 21.000 evrov globe, še od 450 do 900 evrov pa Tjašo Učakar kot odgovorno osebo. Kazen je seveda predvidena tudi za SD, ker je nezakonito podarjala denar politični stranki, kar slovenska zakonodaja pravnim osebam od leta 2013 strogo prepoveduje. Globa je določena med najmanj 6.000 in največ 30.000 evrov. Za odgovorno osebo, kar je bil najprej Uroš Jauševec, pozneje pa Dejan Levanič, pa še od 1.500 do 4.000 evrov.

Ob ugotovljenih nepravilnostih po Zakonu o političnih strankah oziroma Zakonu o volilni in referendumski kampanji, ki imajo tudi znake prekrška, Računsko sodišče Republike Slovenije mora vložiti obdolžilni predlog. O obstoju prekrška in eventualni sankciji pa odloča Okrajno sodišče v Ljubljani.

Stranka SD še vedno ni plačala računov zadnjih volilnih kampanj
Javno so se odzvali tudi v stranki SDS, kjer so zapisali, da bodo pravnomočno dosojen prekršek tudi plačali. “Pričakujemo pa seveda enako ravnanje Računskega sodišča in medijev do poslovanja drugih strank,” so zapisali na Twitterju, predsednika računskega sodišča pa sprašujejo, kje so ukrepi zoper SD, ki sploh ni poravnala računov zadnjih volilnih kampanj. 

Peter Truden