Radikalna Jasna Murgel pogorela na volitvah, globoka država jo je ponovno nastavila za sodnico: Bo sodila v imenu ljudstva, v imenu SMC ali Murgel?!

Jasna Murgel. Foto: STA

Val zgražanja in začudenja je poželo dejstvo, da bo Jasna Murgel ponovno sodila na Okrožnem sodišču v Mariboru, in sicer že v ponedeljek v pravdni zadevi ukinitve plačevanja preživnine. To je najmanj neokusno, kot poslanka je bila namreč znana po svoji radikalnosti, nato pa je tudi pogorela na volitvah. Nedavno si je želela postati celo varuhinja človekovih pravic. Za vas smo zbrali tudi nekaj komentarjev njenega povratka v sodniške vrste z družbenega omrežja Twitter!

Kot vse kaže, se je nekdanja poslanka Jasna Murgel iz vrst Stranke modernega centra Mira Cerarja vrnila na sodišče. Veliko začudenja in zgražanja je namreč vzbudila javna objava na razporedu aktualnih obravnav mariborskega okrožnega sodišča, ki razkriva, da je v pravdni zadevi ukinitve plačevanja preživnine razsojala kar Murglova. Obravnava sicer poteka danes, 12. februarja ob 13. uri v sobi 214 omenjenega sodišča. Grozo nad možnostjo, da bi Murglova po končanem poslanskem mandatu ponovno sodila, je v članku na Nova24TV že aprila izrazil nekdanji novinar in poslanec Miro Petek: “In sedaj si predstavljajte, da vam bo čez nekaj mesecev poslanka SMC Jasna Murgel ponovno sodila, saj jo že čaka pisarna na sodišču! Bo sodila v imenu ljudstva, v imenu SMC ali Murgel? Če pustimo ob strani takšne malenkosti, da se niti v času dveh življenj ne bi zmogla ali želela naučiti slovensko, pa je tako izrazita politična kontaminiranost sodnika nadvse sporna. Tudi sam sem politično kontaminiran, toda moje tekste lahko berete ali ne. Vaša odločitev. Pri Murglovi pa te izbire ne bomo imeli.” Kot poslanka je imela Murglova “zamrznjen” status sodnice, a kljub temu je njena vrnitev na sodišče nadvse bizarna. Pred tem je namreč pogorela na volitvah, kot poslanka pa je vzbudila veliko pozornosti zaradi svoje radikalnosti. Izkazala je namreč, da ji spoštovanje ustave, demokratičnosti in pravnega reda ne predstavlja vrednote. Med drugim se je prek družbenega omrežja Facebook spravila nad pobudnika referenduma o milijardnem projektu drugega tira, da živi v oblakih, pa je pokazala nedavno, ko si je želela postati kar varuhinja človekovih pravic!

Foto: posnetek zaslona

Ustavno sodišče si je še kot poslanka želela sestaviti kar po svoji meri
V silnem razočaranju nad izidom referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki so jo volivci prepričljivo zavrnili konec leta 2015, je Murglova, takrat še poslanka, jasno opozorila, da nameravajo menjati ustavne sodnike, v čemer je videla možnost, da bi izigrali voljo volivcev, ki je bila izražena na referendumu. Primer je takrat spominjal tudi na imenovanje kandidata oziroma kandidatke za sodnika oziroma sodnico Evropskega sodišča za človekove pravice, kjer so v SMC namesto strokovno najbolj usposobljenega kandidata in dvojnega doktorja Klemna Jakliča izbrali ideološko bolj primerne. Njene napovedi so takrat izzvale ostre odzive. Nekdanji ustavni sodnik Lovro Šturm je takrat takole komentiral njene izjave: “Glede na to, da je bila Jasna Murgel nekoč sodnica, je taka izjava škandalozna in je izraz nespoštovanja do ustavnega sodišča, ki predstavlja vrh sodne oblasti in je najvišji organ za varstvo človekovih pravic. Njena izjava je absolutno nesprejemljiva za njen položaj.” Ob tem se je oglasil še en ustavni sodnik, Lojze Ude, ki je bil prav tako zgrožen: “Gre za izrazito neprimerno izjavo, saj izbira ustavnih sodnikov po kriteriju politične pripadnosti ni higienična. Tudi meni niso bile všeč zadnje odločitve ustavnega sodišča, vendar se kljub temu ne sme izbirati po ključu politične pripadnosti. Izjava Murglove je sporna tudi z vidika odnosa zakonodajne veje oblasti do ustavnega sodišča, ker se hoče na ta način doseči, da bi bilo ustavno sodišče le še orodje v rokah politične stranke, ki je na oblasti.”

Okrožno sodišče v Mariboru (Foto: STA)

Kot vsem levičarjem ji gre predvsem za vpliv in denar, motil jo je namreč tudi referendum o milijardnem drugem tiru
A to ni edini referendum, ki je Murglovo zmotil. Še en izpad je doživela potem, ko je Vili Kovačič lansko leto dosegel zgodovinsko zmago proti Cerarjevi vladi, saj je vrhovno sodišče razveljavilo referendum o drugem tiru in odločilo, da je treba postopek ponoviti, delno pa je tudi to pripomoglo k odstopu Cerarja kot premierja, in se je na družabnem omrežju Facebook spravila nad Kovačiča, češ on “naj prevzame državo”. Šla pa je še dlje – na očitke, da je Cerarjeva vlada kršila ustavo in zakone, za to pa je vedel tudi prav tako radikalni Milan Brglez, je nonšalantno odgovorila: “Bo pa zdaj Vili spoštoval vse.” Takšnega odnosa poslanke do prava in sodnih odločitev, ki se sama predstavlja kot “pravnica, sodnica, žena in mati”, nismo pričakovali. Murglova očitno ni mogla preboleti, da se je iztekal čas njihove vladavine. Potem ko je kot premier odstopil Cerar z besedami: “Oblast vračam v vaše roke,” se je namreč spustila v besedni boj z uporabnikom Facebooka Alojzem Bezjakom, ki je prej še “navijal” za SD, v takratnem času pa kar za program skrajne Levice. Murglova je namreč na Facebooku po Cerarjevem odstopu zapisala, da naj “Vili Kovačič prevzame državo”, Bezjak pa ji je odgovoril: “Jasna Murgel, to pa je otročje.” Murglova, ki je bila očitno še vedno užaljena, ker je Cerar odstopil, mu je odvrnila: “No, boste videli, kako bo super v nadaljevanju,” na kar pa je Bezjak zapisal: “Otročje vedenje, glih tak, ko najljubšo igračo vzameš otroku. Sem vseskozi opozarjal Milana Brgleza, da kršite zakone in ustavo.” Namesto da bi mu Jasna Murgel, pritrdila, saj je vrhovno sodišče razveljavilo referendum o drugem tiru in razsodilo, da je treba referendum ponoviti, je šla še nižje v svoji arogantni komunikaciji: “Bo pa zdaj Vili spoštoval vse. In njegovi strici. Srečno, Slovenija!” Bezjak ji ni ostal dolžan: “Škoda, da si s tem tako zamorjena.”

Nedavno želela postati celo varuhinja človekovih pravic
Kmalu po propadu poslanske in politične kariere pa Murglova ni skrivala svojih ambicij, želela si je postati kar varuhinja človekovih pravic, eden izmed predlogov kandidature, ki so prispeli na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za to mesto, je bil tudi njen. To je kazalo na to, da ji primanjkuje stika z realnostjo, saj je za izvolitev varuha človekovih pravic potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej 60 ali več, česar pa si ob trenutni sestavi parlamenta Murglova ni mogla obetati. Nad še enim primerom, ki odraža stanje našega sodstva, ki bi moralo biti neodvisno in nepristransko, so izrazili začudenje in zgroženost številni uporabniki družbenega omrežja Twitter. Nekaj odzivov prilagamo v nadaljevanju!

J. Ž.

 • samotoje

  Ljudstvo je ni izvolilo za poslanko, ob omembi njenega imena med kandidati za varuha človekovih pravic je ljudi mrazilo od groze, zdaj bo pa sodila v imenu ljudstva? Ljudstvo bi ji moralo prepovedati sojenje v njegovem imenu.

 • Antonius

  Zamrznjen sodniški status Murglove je mogoče primerjati zamrznitvijo statusa poštenjaka. Zamrzneš svoj status poštenjaka, greš malo v kriminal in potem po nakradenem odmrzneš zamrznjeni status in se vrneš med poštenjakarje.
  Jasna Murgl že po defoltu ni poštena, ker za politikantske potrebe sodi na krivosodju.

 • Rožle

  Jest sm mislu čist na začetku, da je tale kakšna podpredsednica romske skupnosti …
  .. oziroma .. podpredsednik …

  • Miro

   ja Godčev Jelko iz SDS je predsednik

   • hiitr

    Glej jo Miro, kak je glasna,
    misli sama, da predsednica je krasna.

  • VERZIFIKATOR

   Ni lepo, Rožle, kar si povedal,
   toda kaj ko je tako resnično,
   ko sem videl to mladenko mično,
   nisem sprva tega se zavedal.

   Pa odprl si oči zaspane
   in pojasnil mi docela jasno,
   si izrekel jasno in pa glasno,
   ta da vodi, jasno, pač cigane.

   Vendar z malo pisano, seveda,
   da ne žalil koga bi z besedo,
   ko razgaljaš jasno njeno bedo,
   dvigniti ne moreš ji ugleda.

   Polna je sovraštva, hudobije,
   rekel temu bi kar murgloizem,
   jasen je povsem neologizem,
   vse beseda jasno ta razkrije.

   • SIMON ROZIC

    Že, že, prav imaš, vendar pri nas prav cigani jahajo v nebo!!!!

  • centurion

   ++++++++++++++
   …tut cigani dajo nekaj nase…

 • Novakec1

  Bosta z Đorđevičem red naredila in počistla z avtohtonci v tej vukojebini?

 • VERZIFIKATOR

  Klara Jasnič Murgalj

  ŠLA JE

  Šla je med sodnike ona zbrane,
  u svoj fah, pa to je valjda jasno,
  delala u struki spet bo glasno,
  prilike su idealne dane.

  U imenu ljudstva bo sudíla,
  bu povedala tako po svoje,
  ti boš plačao denarje tvoje,
  ona z njimi, veš, kaj, naredila.

  Plačan bo sedaj tečaj imela,
  da slovenščinu si izpopuni,
  ti pa hitro svoj denar ispljuni,
  ona da lagodno bo živela.

  Govorila bo čez leto krasno,
  gladko že sedaj ji dokaj teće,
  temu pa se u žargonu reće:
  da govóri murgloidno jasno.

 • AlojzZ

  Imamo tako vlado, kot smo jo izvolili. V demokraciji od treh pastirjev in dveh modrih, slednji niso šli volit. Pa sedaj razmišljajo, zakaj morajo pasti koze. Tako je tudi prav!

  • Novakec1

   Te vlade nismo izvolili, so se sami s pomočjo izdajalskih stricev iz ozadja namestili.

 • Franjo Trojner

  To kar se je počelo pod levo Cerarjevo vlado/koalicijo v parlamemtu, na vladi, v javnem sektorju, na DUTB, na sodiščih in se počne danes pod levo Šarčevo vlado/koalicijo z demokracijo in pravno državo nima nobene zveze več!
  Če vse ostalo odmislim in tega vprašljivega je bilo dosti in se omejim, spomnim samo vseh fanatičnih nastopov poslanke Murglove v parlamentu in v javnosti na temo odvzema poslanskega mandata poslancu stranke SDS in liderju opozicije g. Janezu Janši, lahko upravičeno vsakdo izmed nas drugorazrednih, močno podvomi v njeno strokovnost in seveda nepristranskost v primeru, da se znajde v sodnem postopku v katerem ona nastopa, kot sodnica, mar ne? Si samo predstavljate, da sodi g. Janši ali g. Gorenaku, ki ji je v parlamentu vedno ostro nasprotoval njenim stalščem? Je kako pač je in ni dobro, toda, če si res vsi skupaj želimo vsaj vladavine prava in povrniti močno okrnjeno zaupanje državljanov v naša sodišča in njihove izrečene pravične odločitve, sodbe bi sodnice in sodniki morali biti nepristranski, vedno strokovni in neodvisni od vsakega vpliva politike in politikov. Dokler v naši državi ne zadostimo teh minimalnih standardov vladavine prava, se bo v javnosti pogosto pojavljala beseda KRIVOSODJE.
  Torej kako je zdaj z ga. Murgel? Je še vedno političarka al kako? Je malo sodnica in nato v preostanku dneva še malo političarka, ali pa kr oboje hkrati??? Kaj je zdaj z njenimi trdnimi političnimi prepričanji??? Jo njena trdna politična stališča res nič ne bodo ovirala pri delu sodnice???
  Vsak dan bolj sem razočaran nad vsesplošnim stanjem v državi, ki ni dobro in ne verjamem več, da bi kmalu lahko bilo bolje! Demokracija in vladavina prava v moji edini domovini Sloveniji, kot vse kaže zaenkrat še nima nobene prave možnosti, kar nas mora vse skupaj pošteno skrbeti, mar ne? Potrebno se bo vrniti v leto 1991 in dokončati vse tisto kar so DEMOSU raznorazni zakrknjeni partijci preprečili. Ali je to danes že izvedljivo, je pa že druga tema.

 • janko

  Otroci enoumja, kjer se jim je cedila med, bodo breme naše dežele še desetletja.
  In če bo evrska levica dobila več moči, bo Evropo dokončno pogreznila v peklensko dolino.

 • RATATA

  Ta žlehtnoba nima pravice do azila v Sloveniji!

 • centurion

  To je pa ena bosanska “lepa” Vida.
  Je prišla plemenitit Slovence.
  Bruh outside,
  bruh iside…

 • Andrej

  Zamrznil je sodniški status.

  Zamrznil je partijsko knjižico.
  Zamrznil, zamrznil….

  Ko se je pa odtajalo, so prišli s pravo barvo na dan.
  Zamrznitev je drugo ime za prevaro.
  Le še ljudstvo mora odtajat svoje zamrznjene možgane. Da prepoznamo prevare.

  • Common Sense

   Mnogi nočejo odtajati svojih možganov, ker jim to ni v interesu. Zakaj bi to počeli, če pa jim tako čisto v redu “laufa”. Korenite spremembe oz. “odtajanje” bo možno samo, ko bo 1) res huda gospodarska kriza in nihče ne bo hotel posoditi denarja 2) bo vojna. Upam, da nimam prav.

  • SIMON ROZIC

   Odlično, Andrej ! Takole imamo , ker smo jim dovolili odmrznitev!

 • ZatonMesecnikov

  “Zamrznitev” je iznajdba slovenske levičarske srenje, da lahko kroži po stolčkih. Kot pravi ljudska, as tč al pa mš, tako pa nis ne tč ne mš…

  800 brezposelnih diplomantov Pravne Fakultete ima Slovenija, nezaposljivih. Produkt socialističnega izobraževanja, ko je nekoč veljala podmena, da mora vsaka socialistična fabrika imeti svojega pravnika.

  Ampak Jasna Murgl je pa za Slovenijo nepogrešljiva…

  • alojz

   Jasno je treba zamrznit. Za nedoločen čas.

 • Štalmajster

  ;-))))) Volja ljudstva ?? ;-)))) V imenu ljudstva ?? ;-))))
  https://www.youtube.com/results?search_query=unelected+EU+bureaucrats

 • Duhec

  SDSovce bo strigla. To bo volne.

 • Boco

  Levicarji tega ne razumejo. Dajmo se vprasat, kako bi reagirali ce bi se v podobni situaciji znasel na primer Branko Grims. Blazneli bi, pena bi jim tekla iz ust …
  Vem, da Branko ni sodnik, ampak gre le za analogijo.

 • učko

  Kako bo ona sodila? Tako kot doslej, po nareku tistih, ki so jo nastavli. To pa seveda ni JaJo ! Njega bo na komando prjela za ušesa na tisti čelavi glavi in ga odšlepala na Dob, če bo taka komanda !!!!

 • piko8

  murgllova; a to izhaja iz murgl?
  Mafijska deca iz jugokomunistične GREZNICE!!

 • centurion

  Že po videzu-retardirana oseba,

 • xtc

  Definitivno “pravna država” po intimni opciji predsednika CK ZKS.
  Seveda bi v tujini za tak kiks iz službe letela “neodvisna” sodnica in tisti,ki so jo v službo na sodišče vzeli nazaj-že zaradi njenih javnih izpadov,je jasno ,da miselno ni zmožna opravljati službe nepristransko.

 • totex39

  Pri nas se na vseh področjih nastavljajo zanalašč taki ljudje kot je ona, kajti tem prišlekom ni za Slovence, ravno tako kot naši vladi ne, zato pa jih nastavljajo.