Radikalna Jasna Murgel pogorela na volitvah, globoka država jo je ponovno nastavila za sodnico: Bo sodila v imenu ljudstva, v imenu SMC ali Murgel?!

Jasna Murgel. Foto: STA

Val zgražanja in začudenja je poželo dejstvo, da bo Jasna Murgel ponovno sodila na Okrožnem sodišču v Mariboru, in sicer že v ponedeljek v pravdni zadevi ukinitve plačevanja preživnine. To je najmanj neokusno, kot poslanka je bila namreč znana po svoji radikalnosti, nato pa je tudi pogorela na volitvah. Nedavno si je želela postati celo varuhinja človekovih pravic. Za vas smo zbrali tudi nekaj komentarjev njenega povratka v sodniške vrste z družbenega omrežja Twitter!

Kot vse kaže, se je nekdanja poslanka Jasna Murgel iz vrst Stranke modernega centra Mira Cerarja vrnila na sodišče. Veliko začudenja in zgražanja je namreč vzbudila javna objava na razporedu aktualnih obravnav mariborskega okrožnega sodišča, ki razkriva, da je v pravdni zadevi ukinitve plačevanja preživnine razsojala kar Murglova. Obravnava sicer poteka danes, 12. februarja ob 13. uri v sobi 214 omenjenega sodišča. Grozo nad možnostjo, da bi Murglova po končanem poslanskem mandatu ponovno sodila, je v članku na Nova24TV že aprila izrazil nekdanji novinar in poslanec Miro Petek: “In sedaj si predstavljajte, da vam bo čez nekaj mesecev poslanka SMC Jasna Murgel ponovno sodila, saj jo že čaka pisarna na sodišču! Bo sodila v imenu ljudstva, v imenu SMC ali Murgel? Če pustimo ob strani takšne malenkosti, da se niti v času dveh življenj ne bi zmogla ali želela naučiti slovensko, pa je tako izrazita politična kontaminiranost sodnika nadvse sporna. Tudi sam sem politično kontaminiran, toda moje tekste lahko berete ali ne. Vaša odločitev. Pri Murglovi pa te izbire ne bomo imeli.” Kot poslanka je imela Murglova “zamrznjen” status sodnice, a kljub temu je njena vrnitev na sodišče nadvse bizarna. Pred tem je namreč pogorela na volitvah, kot poslanka pa je vzbudila veliko pozornosti zaradi svoje radikalnosti. Izkazala je namreč, da ji spoštovanje ustave, demokratičnosti in pravnega reda ne predstavlja vrednote. Med drugim se je prek družbenega omrežja Facebook spravila nad pobudnika referenduma o milijardnem projektu drugega tira, da živi v oblakih, pa je pokazala nedavno, ko si je želela postati kar varuhinja človekovih pravic!

Foto: posnetek zaslona

Ustavno sodišče si je še kot poslanka želela sestaviti kar po svoji meri
V silnem razočaranju nad izidom referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki so jo volivci prepričljivo zavrnili konec leta 2015, je Murglova, takrat še poslanka, jasno opozorila, da nameravajo menjati ustavne sodnike, v čemer je videla možnost, da bi izigrali voljo volivcev, ki je bila izražena na referendumu. Primer je takrat spominjal tudi na imenovanje kandidata oziroma kandidatke za sodnika oziroma sodnico Evropskega sodišča za človekove pravice, kjer so v SMC namesto strokovno najbolj usposobljenega kandidata in dvojnega doktorja Klemna Jakliča izbrali ideološko bolj primerne. Njene napovedi so takrat izzvale ostre odzive. Nekdanji ustavni sodnik Lovro Šturm je takrat takole komentiral njene izjave: “Glede na to, da je bila Jasna Murgel nekoč sodnica, je taka izjava škandalozna in je izraz nespoštovanja do ustavnega sodišča, ki predstavlja vrh sodne oblasti in je najvišji organ za varstvo človekovih pravic. Njena izjava je absolutno nesprejemljiva za njen položaj.” Ob tem se je oglasil še en ustavni sodnik, Lojze Ude, ki je bil prav tako zgrožen: “Gre za izrazito neprimerno izjavo, saj izbira ustavnih sodnikov po kriteriju politične pripadnosti ni higienična. Tudi meni niso bile všeč zadnje odločitve ustavnega sodišča, vendar se kljub temu ne sme izbirati po ključu politične pripadnosti. Izjava Murglove je sporna tudi z vidika odnosa zakonodajne veje oblasti do ustavnega sodišča, ker se hoče na ta način doseči, da bi bilo ustavno sodišče le še orodje v rokah politične stranke, ki je na oblasti.”

Okrožno sodišče v Mariboru (Foto: STA)

Kot vsem levičarjem ji gre predvsem za vpliv in denar, motil jo je namreč tudi referendum o milijardnem drugem tiru
A to ni edini referendum, ki je Murglovo zmotil. Še en izpad je doživela potem, ko je Vili Kovačič lansko leto dosegel zgodovinsko zmago proti Cerarjevi vladi, saj je vrhovno sodišče razveljavilo referendum o drugem tiru in odločilo, da je treba postopek ponoviti, delno pa je tudi to pripomoglo k odstopu Cerarja kot premierja, in se je na družabnem omrežju Facebook spravila nad Kovačiča, češ on “naj prevzame državo”. Šla pa je še dlje – na očitke, da je Cerarjeva vlada kršila ustavo in zakone, za to pa je vedel tudi prav tako radikalni Milan Brglez, je nonšalantno odgovorila: “Bo pa zdaj Vili spoštoval vse.” Takšnega odnosa poslanke do prava in sodnih odločitev, ki se sama predstavlja kot “pravnica, sodnica, žena in mati”, nismo pričakovali. Murglova očitno ni mogla preboleti, da se je iztekal čas njihove vladavine. Potem ko je kot premier odstopil Cerar z besedami: “Oblast vračam v vaše roke,” se je namreč spustila v besedni boj z uporabnikom Facebooka Alojzem Bezjakom, ki je prej še “navijal” za SD, v takratnem času pa kar za program skrajne Levice. Murglova je namreč na Facebooku po Cerarjevem odstopu zapisala, da naj “Vili Kovačič prevzame državo”, Bezjak pa ji je odgovoril: “Jasna Murgel, to pa je otročje.” Murglova, ki je bila očitno še vedno užaljena, ker je Cerar odstopil, mu je odvrnila: “No, boste videli, kako bo super v nadaljevanju,” na kar pa je Bezjak zapisal: “Otročje vedenje, glih tak, ko najljubšo igračo vzameš otroku. Sem vseskozi opozarjal Milana Brgleza, da kršite zakone in ustavo.” Namesto da bi mu Jasna Murgel, pritrdila, saj je vrhovno sodišče razveljavilo referendum o drugem tiru in razsodilo, da je treba referendum ponoviti, je šla še nižje v svoji arogantni komunikaciji: “Bo pa zdaj Vili spoštoval vse. In njegovi strici. Srečno, Slovenija!” Bezjak ji ni ostal dolžan: “Škoda, da si s tem tako zamorjena.”

Nedavno želela postati celo varuhinja človekovih pravic
Kmalu po propadu poslanske in politične kariere pa Murglova ni skrivala svojih ambicij, želela si je postati kar varuhinja človekovih pravic, eden izmed predlogov kandidature, ki so prispeli na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za to mesto, je bil tudi njen. To je kazalo na to, da ji primanjkuje stika z realnostjo, saj je za izvolitev varuha človekovih pravic potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej 60 ali več, česar pa si ob trenutni sestavi parlamenta Murglova ni mogla obetati. Nad še enim primerom, ki odraža stanje našega sodstva, ki bi moralo biti neodvisno in nepristransko, so izrazili začudenje in zgroženost številni uporabniki družbenega omrežja Twitter. Nekaj odzivov prilagamo v nadaljevanju!

J. Ž.