fbpx

Radikalni egalitarist Milan Brglez se vse bolj zapleta okoli svoje bajne bruseljske plače

Milan Brglez (Foto: Facebook/STA)

Milan Brglez je kot skrajni levičar, ki še najbolj ideološko spada pod okrilje stranke Levica, zato so novice o njegovi – za slovenske razmere – bajni plači skrajno neprijetne za tako zagriženega egalitarista.

Po nedavnem besednem dvoboju med levima spitzenkandidatoma Natašo Pirc Musar in Milanom Brglezom, kjer je slednji Musarjevi očital, da si fiktivno prikazuje nizko plačo, da bi prikrila odvetniške prihodke, je zdaj na tapeti sam Brglez.

Kandidat za predsednika države in aktualni evropski poslanec je v intervjuju za neuradno PR agencijo Gibanja Svoboda (Pop TV) zatrdil, da njegova plača po plačilu vseh davkov (tudi slovenskih) znaša okoli 5.700 evrov. Poleg tega Brglez iz Bruslja mesečno prejme še skoraj 5.000 evrov nadomestila za upravljanje lokalne pisarne. V prijateljskem pogovoru s svojimi neuradnimi PR-ovci, ki so drugače zaposleni kot novinarji Pop TV, je pojasnil, da porabi večino zneska, ki mu ga Evropski parlament nameni, za upravljanje lokalne pisarne.

Brglez ne plačuje prispevkov Sloveniji?
Ko so ga po intervjuju zaprosili za specifikacijo stroškov (najbrž zato, da bo radovedna javnost izvedela, kako “šparoven” je evropski poslanec), so iz njegove pisarne sporočili, da za najemnino prostora in parkirišče odšteje 1.800 evrov, za tekoče stroške 388 evrov, za stroške pisarniškega materiala in drugih zadev pa 726 evrov. Na koncu meseca je evropskemu poslancu na računu tako ostalo še 1.868 evrov, kar je daleč od trditev med intervjujem – namreč da “večino” denarja porabi za obratovanje poslanske pisarne. 37-odstotkov tega denarja namreč ne porabi za stroške obratovanja pisarne. Hkrati se spreneveda, da “ne ve”, ali lahko ta denar obdrži, in da bodo o tem povprašali Evropski parlament (jasna praksa EP je, da ga lahko, kar kosmati socialist gotovo ve).

Osnovna bruto plača, o kateri večinoma govorijo slovenski novinarji le, ko gre za desne politike, je seveda veliko višja od 5.700 evrov. Evropski poslanci bruto zaslužijo namreč skoraj magičnih 10 tisoč evrov, po plačilu davkov pa jim ostane okoli 7.300 evrov. Gre seveda za osnovni del plače, potem so tu še dodatki, ki lahko evropskemu poslancu nanesejo do 15 tisoč evrov mesečne plače.

Bivši minister za gospodarstvo in profesor ekonomije Matej Lahovnik trdi, da Milan Brglez v Sloveniji sploh ne plačuje davkov. Kar bi pomenilo, da Brglez ne zasluži le 5.700, pač pa 7.300 evrov, hkrati pa mu od denarja za vodenje poslanske pisarne ostane vsaj 1.800 evrov. Nič ni povedal tudi o neverjetnih dnevnicah v višini 338 evrov v primeru, da se vpišejo v register prisotnih.

Več kot očitno je, da Brglezu, temu romarju na grob Karla Marxa, opravičevalcu povojnih komunističnih pobojev ter malikovalcu lika in dela komunističnega klavca kapitalistov in homoseksualcev Che Guevarre gre nekako težko iz ust, da na mesec zasluži toliko kot povprečna slovenska čistilka v dobrem letu. Pač tipičen paradoks buržoaznih socialistov z Rolexi na rokah, smaragdi okoli vratu, od glave do peta oddetih v Armanijevo jesensko konfekcijo, ki so jih polna usta prihodkovne enakosti. A ne prihodkovne enakosti med vami in njimi. Le med srednjim slojem in minimalno plačo.

Andrej Žitnik