fbpx

Radikalni poslanec Levice Miha Kordiš zopet bije sveto vojno proti slovenskemu gospodarstvu!

Poslanec Levice Miha Kordiš. (Foto: STA)

Države v času resnih okoljskih, zdravstvenih ali finančnih kriz vedno pomagajo s svojimi resursi. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in predstavniki gospodarstva so na Strokovnem svetu za konkurenčno in stabilno poslovno okolje sprejeli ukrep, da se pomoč v obliki ene milijarde evrov skozi Podjetniški sklad, SID banke in drugih mehanizmov pomaga slovenskemu gospodarstvu ob sedanji krizi s koronavirusom. Vendar so svoje sovraštvo do slovenskega gospodarstva pokazali v Levici in njihov radikalni poslanec Miha Kordiš. Ker je Kordiš znova grozil s sovjetizacijo slovenskega gospodarstva, smo za mnenje poklicali na Gospodarsko zbornico Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Obrtno zbornico Slovenije. Na naš klic sta se odzvala predsednik OZS Borut Meh in Gospodarska zbornica Slovenije. 

“Zaradi koronavirusa naj bi vlada kapitalistom namenila za slabo miljardo evrov pomoči. Imam boljšo idejo: vsak cent državne pomoči naj se pretopi v državno lastništvo,” je svoje sovražne radikalne ideje proti slovenskemu gospodarstvu razširjal poslanec Levice Miha Kordiš. Na njegove besede se je kritično odzval predsednik Obrtne zbornice Slovenije Borut  Meh. “Na drugi strani moram zelo jasno povedati, da tale denar je namenjen za obdržanje delovnih mest. Predvsem to je pomembno. Ali resnično v stranki Levica mislijo, da se ne obdržijo delovna mesta, potem je žalostno, da govorijo o neki socialni državi. V primeru, da se bodo razmere v gospodarstvu izboljšale, potem verjemite mi, da bo šlo dobro tudi vsem zaposlenim in vsem državljankam Republike Slovenije. To je bistvo vsega. Tega Levica očitno ne razume,” je povedal predsednik OZS Borut Meh.

Na Kordiševe besede se je odzvala tudi Gospodarska zbornica Slovenije. “V tej trditvi je navedena vrsta povsem izkrivljenih dejstev – od tega, da ne bi “kapitalisti plačali nobenega davka” do tega, da od dobička v gospodarstvu ni imela koristi celotna Slovenija. Vendar s temi dejstvi ne bi polemizirali, saj gre za izrazito ideološka stališča.”

Tudi Kordiševe ideološke zablode plačuje gospodarstvo
Levica se je še enkrat izkazala za dvolično socialistično stranko. Kordiševi pozivi k uničevanju svobodnega duha slovenskega gospodarstva in njegove sanje o jugoslovanskem samoupravljanju so slovenski javnosti znani že dlje časa. Vendar bi tovariša Kordiša povprašali, kako si predstavlja lagodni mesečni znesek, ki ga dobi na svoj bančni račun. Brez vplačanih prispevkov, davkov slovenskih gospodarstvenikov bi slovenski javni sektor deloval z veliko težavo. “Lahko povem, da sem bil včeraj prisoten pri gospodarskem ministru Počivalšku, ki je razlagal o ukrepih. Jaz moram povedati, da gredo ti ukrepi v pravo smer za blažitev gospodarstva v tej krizi s koronavirusom,” nam je povedal predsednik OZS Meh.

Številna proizvodna podjetja napovedujejo, da bodo v prihodnjih 14 dneh zaradi težav na Kitajskem občutile trganje dobaviteljskih verig: pričakujejo resne kasnitve ladijskih dobav repro materialov in drugih artiklov, s čimer bo otežena proizvodnja v naših podjetjih. Ocenjujejo tudi, da bo prišlo do opaznega upada prodaje,” so nam zaupali v vodstvu GZS.

Zapis radikalnega poslanca Levice Mihe Kordiša, ki je razjezil slovenske gospodarstvenike.

Slovensko gospodarstvo je utrpelo velike izgube zaradi koronavirusa
Meh nam je povedal, da se zaradi koronavirusa veliko slovenskih obrtnikov in podjetij sooča z izgubo posla. S tem pa nastaja poslovna škoda. “Moram povedati, da nas vsakodnevno kličejo o izpadu dohodka. Težave se pojavljajo predvsem v prevozništvu, turizmu, gostinstvu in seveda v proizvodni dejavnosti zaradi pomanjkanja repro materialov. Prav zaradi tega virusa prihaja do teh nerednih dobav. V vseh teh fazah lahko rečem, da se čuti kriza na področju gospodarstva,” nam je zaupal Meh. Podobne težave opazujejo na Gospodarski zbornici Slovenije. “Zaradi širjenja koronavirusa v Evropi imajo slovenska podjetja že sedaj velike težave tudi v turizmu, gostinstvu, logistiki, storitvah, trgovini … Številni poslovni tokovi na vseh področjih so zmanjšani ali celo prekinjeni. Odpovedi se vrstijo vsak dan na vseh področjih.” 

Stranka Levica še vedno misli, da se “šparovček” Slovenije polni sam od sebe. (Foto: iStock)

Ukrepi gospodarskega ministrstva so korak v pravo smer
Ne glede na to, da Meščev poslanski kolega Kordiš grozi z nacionalizacijo slovenskih podjetij, na nasprotni strani Meh zagovarja poteze gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. “Lahko povem, da sem bil včeraj prisoten pri gospodarskem ministru Počivalšku, ki je razlagal o ukrepih. Jaz moram povedat, da gredo tile ukrepi v pravo smer za blažitev gospodarstva v tej krizi koronavirusa. Mislim, da je to izredno pomembno, da je ministrstvo temu pristopilo,” je povedal prvi mož slovenskih obrtnikov.

Predsednik OZS Branko Meh (Foto: STA).

Gospodarska zbornica Slovenije je zelo previdna ob prihodnjih kazalcih slovenskega gospodarstva. “To je v tem trenutku še preuranjeno napovedovati. To bo odvisno od samega širjenja novega koronavirusa, pa tudi od dolžine trajanja tega obdobja. Vsekakor je treba omogočiti podjetjem, da ostanejo čim dlje v dobri kondiciji, da lahko previharijo to obdobje,” so sporočili iz GZS.

Zaradi težav v Italiji, Avstriji in Nemčiji trpi slovensko gospodarstvo
Predsednika OZS Meha smo povprašali, ali na zmanjšanje posla slovenskih podjetij vplivajo tudi težave iz soseščine. “Za Slovenijo je najbolj kritična Italija, Avstrija, Nemčija. Vsi ti dogodki, sejmi se zapirajo. Vse to je na škodo gospodarstva – evropskega in svetovnega ter predvsem slovenskega. Slovensko gospodarstvo, ki je malo še toliko bolj občutila in občutljiva na vse to,” nam je zaupal Meh.

Radikalna Levica se je še enkrat izkazala z nepoznavanjem gospodarstva v današnjem času
Levica se je glede na izrečeno zopet izkazala, da ne pozna osnov ekonomije v letu 2020. Žal tudi rdeči kaviar tovariši ne razumejo, da so vsi aktualni primeri blažitve krize slovenskega gospodarstva namenjeni temu. “Seveda pa ne razumem Levice, kako sploh lahko kaj takšnega rečejo, ker vsi vemo, da blagostanje in blaginja v Sloveniji je odvisna od gospodarstva. Tile ukrepi so sigurno gredo v pravo smer, predvsem zato, da se obdržijo delovna mesta, podjetja in posel,” nam je zaupal Meh.

Luka Mesec in njegovi rdeči tovariši bijejo sveto vojno proti slovenskim gospodarstvenikom. (Foto: STA)

Kordiš zavaja, da gre za nepovratne subvencije slovenskemu gospodarstvu; Slovenija bo pomagala slovenskim obrtnikom in podjetjem v obliki različnih kreditov
Kordiš pa je s svojimi javnimi zapisi zelo zavajal slovensko javnost. Z antikapitalističnimi zapisi na svojem Facebook profilu je zapisal, da bodo milijardo evrov pobrali slovenski kapitalisti. “Milijarda. Skoraj ne razumem Levice. Za gospoda Kordiša vemo in poznamo njegove izjave o slovenskem gospodarstvu. Potrebno je zelo dobro vedeti, da tale milijarda ni v obliki nepovratnih sredstev. Milijarda evrov je podana v obliki kreditov, v obliki slovenskega Podjetniškega sklada, v obliki SID banke, da bodo lahko za premostitev teh težav dobili podjetja, ki resnično potrebujejo sredstva,” nam je ob koncu zaupal Meh. Podobno na najnovejši ukrep gospodarskega ministrstva opozarjajo v GZS. “V javnosti se morda vzpostavlja zmotno prepričanje, da gre pri ukrepu, ki ga omenjate, v prvi vrsti za subvencije. Največji delež teh sredstev bo namenjenih za premostitve in odloge, in jih bodo morala podjetja po določenem času vrniti,” zaključujejo v GZS.

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc se je v preteklosti zapletla v burne razprave s člani radikalne stranke Levica. (Foto: efenet.)

Koronavirus ne sprašuje, kdo je lastnik podjetja
Ker koronavirus ne izbira podjetij, imajo ta lahko težave pri nadaljnjem delovanju in poslovanju svojih poslovnih sistemov. “Spomniti pa je treba, da koronavirus ne zbira podjetij glede na lastniško strukturo, da bi recimo podjetja, ki so v lastništvu države imela privilegiran položaj na trgu oz. da bi bila imuna za koronavirus. Tudi številne mednarodne analize dokazujejo, da lastniška struktura neposredno nima vpliva na kvaliteto in rezultate delovanja podjetij. Celo več, slovenske raziskave so pokazale, da je bila učinkovitost upravljanja podjetij v državni lasti več desetletij močno podpovprečna,” so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije.

Gospodarska zbornica Slovenije Kordiševe besede o grdih kapitalistih zavrača kot golo ideološko obračunavanje s slovenskim gospodarstvom.
(Foto: STA)

Kordiš napoveduje boj proti grdim slovenskim kapitalistom, a slovensko gospodarstvo zaposluje 75 odstotkov prebivalstva
Slovenska levica nikoli ni bila naklonjena slovenskim gospodarstvenikom v zadnjih desetih letih. Z vzponom politične stranke Levica se je stanje za slovenske podjetnike še poslabšalo. Levica je s svojimi škodljivimi potezami o dvigu minimalne plače zabila žebelj v krsto najrevnejšim delavcem kot tudi delodajalcem.

Miha Kordiš in Violeta Tomić sta leta 2014 na povabilo predsednika Nicolasa Madura obiskala Venezuelo. Z miselnostjo in nacionalizacijo venezuelskega gospodarstva hoče tovariš Mesec narediti podobno še s slovenskim gospodarstvom.(Foto: STA/epa).

Najbolj socialno ogroženi slovenski državljani so zaradi dviga minimalne plače izgubili nekatere socialne ugodnosti države, prav tako pa so se jim še povečali življenjski mesečni stroški. “Slovensko gospodarstvo zagotavlja davčne prilive neposredno iz naslova davka na dodano vrednost, davka od dohodka pravnih oseb (dobiček), trošarin in drugih dajatev. Poleg tega za vse zaposlene tudi delodajalci prispevajo svoj del za pokojninsko in zdravstveno blagajno. Seveda pa gospodarstvo zaposluje preko 75 odstotkov vseh zaposlenih v Sloveniji, ki morajo iz svojih plač nameniti dohodnino, prispevke in druge dajatve v različne proračunske blagajne. Skratka, gospodarstvo skupaj z zaposlenimi v gospodarstvu v javne blagajne prispeva preko 80 odstotkov,” je sporočilo vodstvo Gospodarske zbornice Slovenije.

Luka Perš