fbpx

Rasizem evropskega uradništva: Preveč nasmejanih belih ljudi razlog, da madžarsko mesto ne more postati kulturna prestolnica Evrope

Foto: YouTube

Saj ni res, pa je. Evropski uradniki naj bi pred časom madžarskemu mestu Székesfehérvár odrekli podporo pri kandidaturi za prestolnico Evrope, ker naj bi tam živelo preveč belih srečnih kristjanov in premalo migrantov, je brez dlake na jeziku povedal župan devetega največjega mesta na Madžarskem. 

Mesto Székesfehérvár je ob kandidaturi za evropsko prestolnico kulture leta 2023 predložilo videoposnetek, ki je namenjen praznovanju kulturnih značilnosti Evrope. Videoposnetek je bil kljub prikazovanju ljudskih plesalcev, mladih parov, mater, otrok in celo dveh starejših gospodov, zavrnjen. Po besedah župana mesta Andrása Cser-Palkovicsa se je skupina “neodvisnih strokovnjakov” na področju kulture tako odločila, ker je na posnetku preveč belih srečnih ljudi, premalo pa je migrantov.

Promocijski video označil kot propagandni film belih kristjanov v Evropi
Cser-Palkovics je na tiskovni konferenci povedal, da njegovo mesto nikoli ni dobilo priložnosti za pošteno zaslišanje, ter dodal, da je bila odločitev komisija povsem politična. Po njegovih besedah je eden od članov komisije, konkretneje belgijski politik, močno nasprotoval promocijskemu posnetku in ga oklical za propagandni film belih kristjanov v Evropi, v katerem je mogoče videti le bele srečne ljudi, ki plešejo po ulicah.

Poleg tega je župan izpostavil, da jim ni bilo pogodu, ker na posnetku ni migrantov in revežev, medtem ko je na posnetku “preveč” križev in cerkva. Ob tem pa je za madžarske medije povedal, da so jim v mestu všeč vsa svetišča in postavljeni križi. “Všeč nam je, da se počutimo varne, pomirjene in da lahko ljudje demokratično priznavajo svoje vrednote,” je dejal in dodal, da bo vlado pozval, naj pomaga ugotoviti, kako poteka upravljanje komisije.

Človek se na tem mestu upravičeno vpraša po zdravi pameti – če bodo migranti predstavljali odločilni kriterij. Očitno levico zelo motijo krščanski temelji, na katerih je Evropa nastala, zato uvažajo migrante in vse, ki so proti temu, označujejo za rasiste. Le kam drvimo?

N. Ž.