Ravnatelji zasebnih osnovnih šol opozarjajo Pikala: ne poskušajte z novo protiustavnostjo!

Jernej Pikalo (Foto: STA)

“Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ga je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 17. 4. 2019 dalo v javno obravnavo, je po našem mnenju – mnenju zasebnih osnovnih šol, korak nazaj in korak v novo protiustavnost. Poleg tega, da namesto povečanja predlagani zakon predvideva zmanjšanje financiranja in s tem večje razslojevanje družbe, pa predvideva tudi dodatne ovire za ustanavljanje zasebnih osnovnih šol, ki v obliki zahtev za dva paralelna oddelka v praksi pomeni onemogočanje ustanavljanja novih osnovnih šol,” opozarjajo ravnatelji zasebnih osnovnih šol v pismu ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu.

Saga odločbe ustavnega sodišča iz leta 2014, ki določa, da mora država izenačiti financiranje obveznega javno veljavnega programa, ki ga izvajajo državne in zasebne šole, še ni doživela epiloga. Namesto da bi socialistična vlada Marjana Šarca odpravila sprenevedanje Mira Cerarja in njegovo diskriminacijo katoliških otrok, se pripravlja nova prevara, s katero namerava Pikalo v svoji “rešitvi” delež financiranja programa še zmanjšati!

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je več mesecev zavajal javnost, da pospešeno išče način, na katerega bi, po izjavah stranke Socialnih demokratov, uresničil odločbo ustavnega sodišča glede financiranja izvajanja obveznega javno veljavnega programa v zasebnih osnovnih šolah. Ob tem so izpostavljali, da bo njihov genialni minister naredil še več: hkrati naj bi “zavaroval javno šolstvo kot edino orodje, ki ga kot država in skupnost imamo, da vsem zagotovimo enake možnosti za kakovostno izobraževanje”.

In kaj smo v resnici dobili? Kup laži, sprenevedanja, na obzorju pa novo, podlo prevaro staršev katoliških otrok! Hvalisanje Socialnih demokratov o “inovativni” rešitvi v resnici ni nič drugega kot stari, neustavni predlog DeSUS Karla Erjavca iz leta 2017, ki ga takrat zaradi očitne protiustavnosti niso upali izvesti. Prav to pa z odvzemom financiranja razširjenega programa sedaj namerava Pikalo. Obvezni in razširjeni del za šole obveznega javno veljavnega programa sta za zdaj financirana s po 85 odstotkov, kar je po mnenju ustavnega sodišča protiustavno, po novem (starem) predlogu pa naj bi bila financirana prvi stoodstotno, drugi pa z 0 odstotki.

Ravnatelji osnovnih šol: ne poskušajte z novo protiustavnostjo!
Ravnatelji zasebnih osnovnih šol so ob vnovičnem poskusu levičarske vlade, da bi jih žejne peljali čez vodo, na ministra in javnost naslovili  protestno pismo. Objavljamo ga v celoti.

Spoštovani,
v začetku februarja je bil v predsedniški palači sklican posvet o razmerju med zasebnimi in javnimi šolami. Med drugim je bilo ugotovljeno, da so zasebne šole postale pomemben in dobrodošel del slovenskega izobraževalnega sistema. Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ga je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 17. 4. 2019 dalo v javno obravnavo, je po našem mnenju – mnenju zasebnih osnovnih šol, korak nazaj in korak v novo protiustavnost. Poleg tega, da namesto povečanja predlagani zakon predvideva zmanjšanje financiranja in s tem večje razslojevanje družbe, pa predvideva tudi dodatne ovire za ustanavljanje zasebnih osnovnih šol, ki v obliki zahtev za dva paralelna oddelka v praksi pomeni onemogočanje ustanavljanja novih osnovnih šol.

Kot prilogo temu dopisu vam v vednost posredujemo dopis, ki smo ga naslovili ministru dr. Jerneju Pikalu, objavili kot komentar na  spletnem portalu e-demokracija in posredovali tudi ostalim prejemnikom, ki so navedeni v zaključku dopisa, pripenjamo pa tudi pismo staršev, ki imajo vključene otroke v zasebne osnovne šole. Zasebne šole se zavzemamo za ustrezno, demokratično, enakopravno in ustavno razrešitev omenjene problematike.

Z veseljem vam podrobno predstavimo informacije iz prve roke. Vnaprej hvala za vaše sodelovanje in lep pozdrav, ravnatelji zasebnih osnovnih šol

Waldorfska šola Ljubljana

Zavod sv. Stanislava, Osnovna šola Alojzija Šuštarja

Inštitut Montessori, Zasebna osnovna šola Montessori

Waldorfska šola Maribor

Zavod Antona Martina Slomška, Osnovna šola Montessori

Inštituti Lila, OE OŠ Lila Ljubljana

Franci Donko