fbpx

Razglašena opozicija: Lov na Počivalška izgubljen, za novo tarčo izbrali ministra Hojsa

Ministra Zdravko Počivalšek in Aleš Hojs (Foto: STA)

Slovenija je kot prva država v Evropi 1. junija preklicala epidemijo uničujočega koronavirusa, saj prav vsi kazalniki kažejo, da se širjenje virusa med slovensko populacijo umirja. Drugje po svetu virus še vztraja, zato med državami še vedno poteka krčevit boj za ključno orožje tega časa: zaščitno opremo.

Praktično vse države, ki jih je zajel ta izjemno nalezljivi virus, so se soočile s kolapsom pri zagotavljanju zadostne osebne zaščitne in medicinske opreme. Ne samo Slovenija, tudi druge večje in politično močnejše države, so se ujele v neizprosno zanko trga osebne zaščitne opreme, ki je pretežno odvisen od kitajskih dobaviteljev. Svetovne medije so pretresale zgodbe črnega trga z zaščitno opremo, meddržavnih bojev na najvišji ravni in izmikanj že obljubljenih ter plačanih dostav nujne zaščitne opreme.

Prav zaradi epidemije v prihodnjih dneh vlado Janeza Janše čaka prva interpelacija, ki jo je zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška vložila opozicija. Nepredstavljivi absurd je, da je med pobudniki interpelacije prav nekdanji premier Marjan Šarec, ki gotovo nosi svoj del krivde, da je Slovenija v največjo krizo po drugi svetovni vojni vkorakala brez ključne zaščitne in medicinske opreme.

Šarec na generalki
Opozicija, ki jo poskuša voditi opozicijskega dela nevešč Marjan Šarec, Počivalšku očita prazna skladišča Zavoda za blagovne rezerve. Zanaša se na slab spomin Slovencev, saj vemo, da je prav njegova vlada še nekaj tednov preden je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila epidemijo zatrjevala, da je strah pred koronavirusom popolnoma odveč. Vlada Marjana Šarca namreč ni pravočasno kupovala zaščitne opreme in se ustrezno pripravila na prihajajoč uničujoč virus, ki je v Sloveniji pokosil 109 žrtev. Šarec z interpelacijo sam sebi nastavlja ogledalo resnice, saj je bil kot prvi minister tozadevno prvi odgovoren za delo svoje vlade.

Foto: STA

Lov na Počivalška izgubljen, išče se nova tarča
Škoda res, da se opozicija ne zaveda, da bi se moral gospodarski minister v prihajajoči gospodarski krizi, ki bo zajela tudi Slovenijo, ubadati predvsem z izhodno strategijo za gospodarstvo, ne pa s političnimi obračuni v Državnem zboru. V zadnjih treh mesecih se je na zavod za zaposlovanje na novo prijavilo skoraj 30 tisoč brezposelnih, številna podjetja napovedujejo še dodatna odpuščanja. Če želimo to krizo prebroditi, potrebujemo odločno vlado, ki bo pripravljena hitro sprejemati učinkovite ukrepe za okrevanje gospodarstva. Kdaj bo to spoznala tudi razglašena koalicija, ki pa po vnaprej izgubljenem lovu na Počivalškovo glavo že napoveduje novo interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa?

Rok Krajnc