[Javnomnenjska anketa] SDS med opredeljenimi volivci z višjo podporo kot zasledovalki lista Roberta Goloba in Levica skupaj

Datum:

Naslednjih parlamentarnih volitev se bo zagotovo udeležilo 56,8 odstotkov anketirancev, je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava agencije Parsifal, ki podporo političnim strankam med drugim meri za Nova24TV. Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi največ volivcev svojo podporo namenilo največji parlamentarni stranki SDS, za katero bi glasovalo 19,9 odstotka vseh vprašanih. Drugo mesto bi zasedla stranka, ki trenutno sploh še ne obstaja; Lista Roberta Goloba bi namreč po Parsifalu prejela 10,4 odstotka glasov, tretje mesto pa bi zasedla stranka Levica s 6,6 odstotka glasov, kar nakazuje, da utegne ob zaostreni levičarski retorki “primat” v KUL-u zavzeti najbolj skrajna od četvorčka. Po tokratni anketi bi volilni prag prestopili le še dve stranki, SD, ki bi osvojila 6,5 odstotka glasov, in LMŠ, ki ji je Parsifal izmeril 4,4-odstotno podporo. Kar 23,9 odstotka vprašanih še ne ve, katero stranko bi volili konec aprila, medtem ko zgolj še 8,7 odstotka vprašanih vztraja, da jih na volitve ne bo.

V tokratni raziskavi javnega mnenja agencije Parsifal je šesto mesto med strankami zasedel politični projekt Povežimo Slovenijo, ki ima 3,4-odstotno podporo, a v skupnem seštevku še ni zajet rezultat stranke Konkretno, katere podpora je 0,6-odstotna, saj se združena stranka Zdravka Počivalška in Alojza Kovšce gibanju uradno še ni pridružila. Če pa predpostavljamo, da se bo to v kratkem zgodilo, skupni seštevek Povežimo Slovenijo s 4 odstotki podpore uvršča v parlament. Presenetljivo se po tokratni Parsifalovi raziskavi tja ne bi uvrstila druga največja vladna stranka, Nova Slovenija, ki so ji tokrat izmerili zgolj 2,8-odstotno podporo.

V državni zbor se ne bi uvrstila niti stranka SAB, ki zaseda osmo mesto z 2,4-odstotno podporo, niti Slovenska nacionalna stranka z 2,3-odstotno podporo anketirancev. Na desetem mestu je Desus, ki pod vodstvom Ljuba Jasniča in odhajajočih poslancih še naprej tone – trenutno ima stranka upokojencev le še 1,2-odstotno podporo. Odstotek glasov bi presegli le še Pirati (1,1 odstotka glasov), kar pa ne bi uspelo novi stranki Aleksandre Pivec (Naša dežela), kateri je Parsifal nameril zgolj 0,9-odstotno podporo. Raziskava je zaznala še minimalno podporo stranki Vesna (0,8 odstotka) in Dobri Državi Bojana Dobovška (0,2 odstotka). Naj dodamo še, da je 2,9 odstotka ankentirancev napovedalo, da ne bo glasovalo za nobeno od naštetih strank.

SDS ima še večjo podporo med že opredeljenimi volivci, takšnih, ki bi volili največjo vladno stranko je namreč kar 31,2 odstotka. To je več, kot imata med opredeljenimi volivci podporo naslednjih dve stranki skupaj; Lista Roberta Goloba je v tej anketi prejela 16,4 odstotka glasov, Levica pa 10,3 odstotka. Četrto mesto med opredeljenimi volivci zasedajo Socialni demokrati z 10,2 odstotka glasov, sledi pa še LMŠ s 6,8 odstotka glasov vprašanih. Povežimo Slovenijo bi volilo 5,4 odstotka opredeljenih volivcev, če pa se gibanju pridruži tudi stranka Konkretno (0,9 odstotka glasov), pa podpora skupni listi naraste na 6,3 odstotka.

Slovenski demokratski stranki podpora raste, medtem ko je najbolj padla strankam KUL. SD, LMŠ in SAB so po spogledovanju Roberta Goloba s politiko v prostem padu.

Med opredeljenimi volivci parlamentarni prag dosegata še stranki NSi (4,4 odstotka) in SAB (4 odstotke). Blizu je SNS Zmaga Jelinčiča (3,6 odstotka), nekoliko dlje pa Desus (1,9 odstotka), Pirati (1,8 odstotka) in Naša dežela (1,4 odstotka).

Podpora vladi že drugi mesec narašča
Vlado podpira 33,9 odstotka anketirancev. Več kot polovico (60 odstotkov) anketirancev je ne podpira. A že drugi mesec zapored je opazen trend naraščanja podpore vladi; če je bila ta najnižja novembra lani, ko je vlado podpiralo manj kot 30 odstotkov vprašanih, je po dvigu popularnosti v mesecu decembru ta podpora v novem letu 2022 še nekoliko višja – podpora vladi se je v dveh mesecih namreč dvignila za 5,4 odstotka. Manj je tudi nezadovoljnih, saj se je v primerjavi z novembrom 5,5 odstotka vprašanih manj izreklo, da vlade ne podpira. 6,1 odstotka vprašanih se sicer tokrat ni moglo odločiti, kakšno je njihovo mnenje.

V tokratno Parsifalovo raziskavo je bilo zajetih 725 anketirancev, od tega 49,4 odstotka žensk. Povprečna starost je znašala 53,7 let, največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine nad 55 let (46,5 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina od 35 do 54 let (37,2 odstotka), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine od 18 do 34 let (16,4 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (26,5 odstotka), sledita podravska (15,8 odstotka) in savinjska (12,4 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,1 odstotka), sledi mesto (28,1 odstotka) in manjši kraj (16,8 odstotka).

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...