fbpx

Razkol med svobodnjaki: Novakova proti referendumu, Sluga za

Poslanka Gibanja Svoboda Tereza Novak nasprotuje referendumskim pobudam SDS, medtem ko poslanka iste stranke, Janja Sluga, zagavoarja pravico do referendumov kot eno temeljnih pravic. (Foto: STA)

Gibanje Svoboda si pravico do referenduma predstavlja nekoliko po svoje. Takrat, ko jim referendum politično ustreza, je temelj demokracije. Ko jim ne, pa gre za zlorabo. 

Pred kratkim je začel teči rok za zbiranje podpisov o  referendumih glede predlogov sprememb zakona o vladi, predlogu novele zakona o RTVS in predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bodo razpisani, če predlagatelji do 5. oktobra zberejo 40 tisoč podpisov. Stranka SDS je napovedala, da se bodo aktivno vključili v referendumsko kampanjo.

To so zakoni, ki bodo ključni za kakovost življenja navadnih državljanov. Spomnimo, zakon o RTV bi rad javni zavod regresivno peljal nazaj v obdobje pred letom 2005, ko so ga obvladovala interesna združenja trde levice. Zakon o dolgotrajni oskrbi bi za dve leti odložil izvajanje vseh ukrepov, ki bi osebam zaradi bolezni, starosti, poškodb, invalidnosti, izgube intelektualnih sposobnosti omogočal normalno življenje in človekovo dostojanstvo. Zakon o vladi bi še povečal državni aparat in povečal stroške javne uprave, medtem ko se državljani utapljajo v inflacijski plimi.

Janja Sluga: Referendum je temelj demokracije
Ti referedumi bodo tako močno vplivali na življenje Slovencev, da so vsekakor upravičeni. Veliko bolj kot lanska agitprop akcija “o pitni vodi”, ki so jo uspeli v javnost servirati kvazi-inštituti tipa 8. marec skupaj z večinskimi mediji. Zanimivo, da je takrat neodvisna poslanka, prej pa saboterka znotraj SMC, danes pa poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga referendum razumela kot temelj demokracije in pravica državljanov, da o pomembnih temah soodločajo. Kaj pa danes? Si državljani še zaslužijo, da “odločajo o pomembnih temah?”

Vsekakor bi lahko trdili, da je pomembna tema, če bodo levičarji povsem prevzeli javni zavod, ki ga vsi prisilno plačujejo. Prav tako pomembna tema je, če bodo morali državljani kljub globalni krizi plačevati rekordno število resorjev. Najbolj pomembno vprašanje pa je, ali bo šel denar iz državnega fiskusa za njihove ostarele in bolne sorodnike ali pa na Metelkovo 6.

Referendumi dovoljeni le takrat, ko je levica v opoziciji
A zdaj se je retorika povsem spremenila – kar naenkrat ne gre več za odločanje državljanov o pomembnih temah. Zdaj gre za zlorabo referenduma s strani stranke SDS, kot trdi bivša Desusova funkcionarka Tereza Novak, strankarska kolegica Janje Sluga. Gre za zelo povedno retoriko, saj volja 40 tisoč volivcev, če jih predlagateljem uspe zbrati, predstavnikom stranke Gibanje Svoboda očitno ne pomenijo veliko več kot ovira na poti do končnega cilja, ki so si ga zamislili. Referendumi so torej legitimno sredstvo takrat, ko je levica v opoziciji, ko pa so na oblasti, pa bi najraje tistih 40 tisoč podpisnikov vrgli v prepad – ne glede na to, da tudi oni plačujejo davke. To niso le dvojna merila, ampak osnovno nepoznavanje postulatov demokracije.

Andrej Žitnik