fbpx

Razkrinkani Stojan Petrič, ožji Kučanov sodelavec: Od leta 2011 v davčne oaze nakazal skoraj 36 milijonov evrov

Kučanov človek in tajkun Stojan Petrič (Foto: STA)

Za Kučanovim tajkunom Stojanom Petričem, ki ima v lasti Kolektor in nekdanje osrednje komunistično trobilo Delo, je težko leto glede na to, da je bil razkrinkan z rajskimi bosanskimi dokumenti, ta konec tedna pa je glavni davčni svetovalec Ivan Simič v svoji reviji Denar razkrinkal spornost poslov člana Foruma 21. 

Sicer je Petrič s pomočjo izbranih pisunov Dela na tematiko rajskih dokumentov napadal Simiča in ob tem napisal sporočilo v smislu “za Ciper kliči Ivana Simiča, kar kaže na to, da je lansirani članek predstavljal ”fake news”. Dostopni podatki Urada RS za preprečevanje pranja denarja jasno razkrivajo, da je Petrič v davčne oaze, torej v države z visokim in povečanim tveganjem za pojav pranja denarja in financiranje teroristične dejavnosti, od leta 2011 (v času pred privatizacijo Kolektorja) nakazal skoraj 36 milijonov evrov. Simič je razkril podatek, da je bil največji delež denarja prek osmih Petričevih podjetij nakazan v Republiko srbsko.

V letu 2017 več kot enajst milijonov evrov nakazil v BiH z računov podjetij poslovnega sistema Kolektor 
Urad RS za preprečevanje pranja denarja je v letu 2017 po navedbah Škandala24 zabeležil več kot enajst milijonov evrov nakazil v Bosno in Hercegovino z računov podjetij poslovnega sistema Kolektor Stojana Petriča, uradno menda predsednika sosveta Kolektorja. Na seznamu transakcij lahko poleg krovne družbe Kolektor Group najdemo tudi podružnice Kolektor Etra, Kolektor Turboinštitut, Kolektor Micro-Motor in Kolektor Prokos.

Milijonsko poslovanje Petričevih podjetij z BiH pristojni organi beležijo od leta 2014, ko je krovno podjetje Kolektor Group z 21 transakcijami v BiH nakazalo znesek v vrednosti več kot štiri milijone evrov. Pri tem je treba omeniti, da pri večini namen nakazila sploh ni bil označen. Družba Kolektor Group je leta 2015 prek 53 transakcij v BiH nakazala več kot sedem milijonov evrov. Še posebej v oči bode točno milijon evrov, ki naj bi bil v BiH nakazan kot dolgoročni kredit.  Med najskromnejše Kolektorjevo poslovanje z BiH uvrščamo tisto iz leta 2016, ko so z le eno transakcijo nakazali dobrih dvesto tisočakov.

Foto: STA

Petričeva dvojna morala
Glede na to, da Petrič s pomočjo Dela, ki ga ima v lasti, napada tiste, ki naj bi nakazovali denar v davčne oaze, sam pa to brezvestno počne, več kot očitno kaže na Petričevo dvojno moralo in na zlorabo medija. Po navedbah Požareporta se Petrič osebno udeležuje sestankov Dela, s čimer novinarje in urednike opozarja na nalogo Dela, ki mora delovati v smeri zasebnih in poslovnih interesov lastnika.

Na počasno odmiranje Dela kažejo prodani izvodi njihovega osrednjega dnevnika Delo, prodaja je namreč padla pod 20 tisoč prodanih izvodov, tone pa tudi vsebinsko. Petrič je poskušal z izdajo samostojne priloge Svet kapitala, katere urednica je postala njegova najljubša novinarka Petra Kovič, na kolena spraviti Finance, s čimer bi si zagotovil poslovni primat, a mu to ni uspelo. Priloga ima zgolj 32 naročnikov, 112 izvodov pa je razdeljenih brezplačno, kar pomeni, da gre v prodajo, reci in piši, le 152 izvodov.

Foto: Revija Denar

Dejstvo je, da so gradbeni posli Stojana Petriča odvisni tako od politike kot tudi države, Kolektor je namreč podjetje, ki se krepi tudi s projekti aktualnega premierja Mira Cerarja. Decembra lani je namreč postal pravnomočen sklep Direkcije RS za infrastrukturo o izbiri izvajalcev pripravljalnih del za drugi tir. Za 14,48 milijona vreden posel je bil izbran Kolektor CGP, ki je oblikoval konzorcij s sarajevskim Euroasfaltom. Na razpis se je prijavilo 15 ponudnikov, pri tem pa je nemogoče prezreti, da je Forum 21, kjer programske zadeve določa Petrič, v predreferendumski kampanji o drugem tiru promoviral zagovornike projekta. Glede na to, da Požareport  navaja, da mu letos grozi obtožnica zaradi spornega nakupa Etre 33, kjer glavnega osumljenca predstavlja Petrič, se očitno človeku iz ožjega kroga Milana Kučana, ki sedi tudi v programskem svetu Foruma 21 in odloča o programskih zadevah društva, obetajo slabi časi.

N. Ž.