Razkrinkani! Tako v SD zavajajo javnost glede novele zakona o vodah

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je lahko zelo zaskrbljena nad zadnjimi ugotovitvami Računskega sodišča v zvezi z delom njene stranke na ministrstvu za delo. (Foto: STA)

“A tile so sploh novelo zakona prebrali? Prav urejanje plaž in podobnih atraktivnih točk je razlog, da se nov zakon podpre. In da se preprečuje gradnja zasebnih in nevarnih objektov,” je podpredsednik SDM Andrej Hoivik zapisal v odzivu na nov slepilni manever Socialnih demokratov v povezavi z načrtovanim referendumom o noveli zakona o vodah. Spomnimo: nedavno so svoje zveste volivce vabili na limanice na podoben način – z lažnimi trditvami, da se bo davkoplačevalski denar potrošilo za nakup tankov. 

“Velenjska plaža, atraktivna točka mesta s socialdemokratsko vizijo, nudi številne možnosti kopanja, jadranja, supanja, surfanja in ostalih aktivnosti na prostem. Ohranimo čiste vode. 11. julija glasuj proti škodljivem Zakonu o vodi,” so zapisali v Socialnih demokratih v sklopu svoje predreferendumske akcije. Na plaži pred Velenjskim jezerom so ob tem razprostrli plakat z napisom “sVOboDA”, kjer upajo na čim večje število glasov v svojo korist, zlasti s strani ljudi, ki jim slepo verujejo zaradi svojega ideološkega prepričanja in zakonov niti ne berejo.

Glede referenduma o noveli zakona o vodah je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ocenil, da je šlo pri nagovarjanju podpisnikov referendumske pobude za diametralno nasprotje tistega, kar zakon o vodah dejansko prinaša – to pa je več denarja za vzdrževanje vodotokov in ožanje možnosti posegov na priobalna zemljišča.

Prvak stranke SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa je poudaril, da novela zakona v resnici uvaja dodatna varovala za vodo, zapira pipice dosedanjim graditeljem vil, omogoča prost dostop do vode ter zagotavlja poplavno varnost. Zbiranje podpisov se je prav tako zbiralo pod pretvezo, da gre za peticijo za pitno vodo in dostop do vode, pa čeprav imamo to že vse zapisano v ustavi. “Referendum bo stal od štiri do pet milijonov evrov, kar pa bi bilo bolje porabiti za kaj drugega kot za nagajanje vladi,” je še poudaril Jelinčič.

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G). (Foto: posnetek zaslona)

Tudi pri Vladi RS odločno zavračajo vse očitke Socialnih demokratov in drugih, ki zavajajo glede novele zakona o vodah: “Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) odločno zavrača neresnične trditve, da naj bi novela zakona o vodah usodno vplivala na oskrbo prebivalstva s pitno vodo. Ravno tako odločno zavrača trditve, da bi se odslej lahko na priobalnem pasu gradilo širok nabor objektov in da naj bi zakon predstavljal resna tveganja za degradacijo zemljišč. S temi spremembami MOP prav v ničemer ne ogroža pravice do pitne vode, ki je zapisana v Ustavo Republike Slovenije.”

Novela zakona o vodah. (Foto: posnetek zaslona)

Kaj vse ni dovoljeno graditi na vodnih zemljiščih. (Foto: posnetek zaslona)

Novela zakona o vodah, pojasnila. (Foto: posnetek zaslona)

Spremembe in dopolnitve zakona o vodah. (Foto: posnetek zaslona)

Vlada RS. Novela zakona o vodah posege na priobalnih zemljiščih zaostruje. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg