fbpx

[Razkrito] Hudi pritiski Damirja Črnčeca na posamezne poslance DZ, naj ne gredo v koalicijo z SDS – Sta s Šarcom nezakonito prisluškovala političnim nasprotnikom?

Damir Črnčec in Marjan Šarec (Foto: STA)

Za stranko LMŠ je nadvse travmatičen teden. Začelo se je v ponedeljek zjutraj z odstopom finančnega ministra Andreja Bertonclja, nakar je svojo odstopno izjavo podal tudi predsednik vlade Marjan Šarec, o čemer pa ni obvestil koalicijskih partnerjev. Po naših preverjenih informacijah je s tem presenetil tudi svojega sekretarja Damirja Črnčeca. Nekdanji idejni vodja Odbora 2014, ki je pred nekaj leti obrnil hrbet stranki SDS in z Marjanom Šarcom skoval načrt, kako priti na oblast, je v zadnjih mesecih divje kadroval po državnih podjetjih, čeprav se je v javnosti redko pojavljal, pa je iz ozadja vodil praktično vse poteze vodilne koalicijske stranke. Kot smo izvedeli iz zelo zanesljivih virov, pa ne Šarec ne Črnčec nista pričakovala, da bi se lahko načrt o volitvah izjalovil do te mere, da bi lahko stranki SMC in Desus celo vstopili v desnosredinsko koalicijo s SDS in Novo Slovenijo.

Damir Črnčec naj bi tako od predsednika vlade v odstopu ta teden dobil polna pooblastila, da poskuša na vsak način preprečiti oblikovanje takšne koalicije. Črnčec naj bi te dni hodil od sobe do sobe in trkal na vrata posameznih poslancev, na nekatere naj bi celo kričal, naj nikakor ne gredo v vlado z Janezom Janšo. Razlog je tudi v tem, da bi ju lahko z Marjanom Šarcem v primeru prihoda SDS na oblast doleteli tudi kazenski ovadbi, saj naj bi zlorabila Sovo in nezakonito prisluškovala svojim političnim nasprotnikom, o čemer piše tudi Požarreport.

Marjan Šarec naj bi se zaradi strahu pred tem, ker so mu vajeti ušle iz rok, že dlje časa tudi psihično lomil. Pred dnevi je napadal Novo24TV, češ da širi sovražni govor, Janši je spet očital, da z njim ne bi šel v koalicijo, češ, da slednji ne more pojasniti izvora svojega premoženja, s prstom je za sesutje lastne stranke LMŠ kazal na vse koalicijske partnerje, samo nase ne. Zdaj je tik pred zdajci, uradno zaradi slabega počutja, odpovedal tudi svoj obisk na tretjem vrhu Skupine prijateljev kohezije, ki bo od 1. februarja potekal v Beji na Portugalskem.

Damirja Črnčeca nekdanji koalicijski partnerji niti videti ne morejo
Predsednik vlade v senci Damir Črnčec je močno vplival na javno delovanje in nastopanje Marjana Šarca. Njegovi agresivni izbruhi na socialnih omrežjih naj bi bili orkestrirani s strani Črnčeca, prav tako je Šarec ves čas v 17 mesečnem mandatu, ko mu kaj ni bilo po godi, kričal na svoje koalicijske partnerje. Tudi zato Črnčecevi pritiski pri zdaj že nekdanjih partnerjih ne zaležejo več. Na tapeti je najbolj SMC, za katerega je Šarec verjel, da se mu bo uklonil in se mu podjarmil za naslednje volitve, a je imel Zdravko Počivalšek očitno drugačne načrte. Kot poroča tudi Požarreport, je bila Šarčeva ponedeljkova napoved, da si obeta sodelovanje s SMC, navaden blef. V SMC tudi zaradi takšnega obnašanja vse bolj resno razmišljajo o sodelovanju v desno sredinski vladi.

Damir Črnčec in Janez Janša pred nekaj leti. Foto: STA.

Medtem pa Požarreport poroča, da neposredne priče iz obveščevalnih struktur navajajo, da naj bi Sova pod Šarcem in Črnčecem tako ali drugače spremljala več slovenskih državljanov kot kadarkoli doslej od slovenske osamosvojitve dalje. Med tistimi, ki naj bi jih spremljali, so tudi politiki, vodilni menedžerji in novinarji. “Zato ne čudi, da je celo Dejan Židan, predsednik državnega zbora in lider SD, na sinočnji Tarči na TV Slovenija omenil vohunjenje za slovenskimi politiki in to ocenil kot največjo afero samostojne Slovenije”.

Tako naj bi Črnčec svojim ljudem po poročanju Požarreporta na Sovi naročil tudi zbiranje uporabnih informacij celo o Aleksandru Čeferinu, predsedniku UEFA, to pa naj bi se zgodilo potem, ko je Čeferin okoli novega leta imel številne intervjuje za slovenske medije, hkrati pa so se pojavile špekulacije, da bi se Čeferin utegnil pojaviti v slovenski politiki kot kandidat za predsednika vlade. Kakorkoli, do vse večjih napetosti zdaj prihaja tudi med Šarcem in Črnčecom, saj naj prvi slednjemu ne bi več zaupal.

Jošt Žagar