Razkrito, kdo je v ozadju SMC: Cerarju deli nasvete Jankovićev svetovalec in preverjeni kader Gregorja Golobiča, vpleten v afero z davkoplačevalskim denarjem

(Foto: epa/STA)

Miro Cerar se je oborožil s preverjenim kadrom Gregorja Golobiča, Stojanom Pelkom, ki pa se je znašel v aferi z davkoplačevalskim denarjem.

Stranka SMC in kabinet predsednika vlade Mira Cerarja naj bi se dokončno odrekla marketinškim, piarovskim in drugim svetovalnim storitvam Igorja Ariha in njegove žene Tijane, čeprav Cerar in SMC tega uradno še nista potrdila, piše spletni portal Požareport, ki dodaja, da to sicer ni nič nenavadnega, saj sta Cerar in njegova SMC prikrivala tudi pogodbo, ki so jo sklenili z zakoncema Arih.

Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč in državni sekretar na ministrstvu za kulturo Stojan Pelko. Foto: Tamino Petelinsek/STA

Očitno pa je tudi, da vedno več poti oziroma povezav v Cerarjevi stranki vodi do zloglasnega predsednika propadle LDS in ustanovitelja prav tako propadle stranke Zares Gregorja Golobiča. Tudi to, da bosta po novem za podobo SMC in Cerarja skrbela Stojan Pelko, ustanovitelj in direktor podjetja Korpus, d. o. o., in Matevž Medja, direktor Gigodesigna, le še potrjuje zapisano. Medtem ko naj bi Medja nudil predvsem širšo paleto kreativnih storitev, pa bo Pelko opravljal funkcijo glavnega “svetovalca in stratega”. Po virih Požarja naj bi Pelko že nekaj tednov delal na ministrstvu za zdravje, pa tudi sicer je stari znanec slovenske politike. Pelko je bil namreč vidni član propadlih strank LDS in Zares, nekdanji državni sekretar za kulturo, uspelo pa se mu je povzpeti vse do predsednika sveta Zavezništva Alenke Bratušek. Omenjeni portal ugotavlja, da je bil ves čas tesen sodelavec Gregorja Golobiča, med drugim je svetoval tudi ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Tudi Pelkova nekdanja žena Nataša je bila nekaj časa nadvse blizu Jankoviću, bila je namreč njegova piarovka, zdaj pa je svetovalka za odnose z javnostmi na ministrstvu za infrastrukturo.

Stojan Pelko je bil tudi kandidat na Jankovićevi listi Pozitivna Slovenija.

S Peršakom so prišli “lepši časi”
Lansko pomlad, ko se je Pelko vrnil s Kosova, kjer je deloval kot tiskovni predstavnik posebne misije Evropske unije, pa se je znašel celo v aferi z davkoplačevalskim denarjem ministrstva za kulturo za Center za upravljanje z dediščino živega srebra v Idriji. Eno od glavnih vlog je takrat odigrala sedanja Pelkova žena Špela Spanžel, nekdanja direktorica direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo. Omenjeni portal piše, da ker tedanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar iz DeSUS-a denarja za omenjeni center ni hotela odobriti, je lobi okrog Pelka in nekdanjega Zaresa dosegel njeno zamenjavo. Kot novi minister je leta 2016 prisegel Tone Peršak, denar za Idrijo pa se je kar naenkrat “sprostil”.

Gregor Golobič (Foto: STA)

Vse niti v Golobičevih rokah
Dejstvo je, da je ožji krog Gregorja Golobiča s prihodom Stojana Pelka za glavnega svetovalca in stratega pri Cerarju le dobrega pol leta pred parlamentarnimi volitvami tako rekoč tudi formalno prevzel večino niti predvolilne kampanje SMC v svoje roke. In to tako informacijsko, kadrovsko kot tudi finančno.

M. S.