fbpx

[Razkrivamo] Je sodbo okrajnega sodišča pisala Andreja Katič? Po državi še 11 nepremičnin, ki so jih v SD dobili od partije, Ustavno sodišče: Ne morejo si jih lastiti

Andreja Katić je nekdanja pravosodna in obrambna ministrica iz kvote Socialnih demokratov. (Foto: STA)

Kot smo včeraj na spletnem portalu Nova24tv.si že poročali, po naših informacijah predsednik vlade Janez Janša ni prejel sodbe v zadevi “ukradene vile”, čeprav je velenjsko okrožno sodišče na prvi stopnji razsodilo v korist tožeče stranke, Socialnih demokratov. Prav tako Janša ni prejel niti vabila na obravnavo oziroma bil obveščen, da na sodišču poteka kakršen koli postopek. Četudi bi bil Janša odsoten, ko bi mu poskušali vročiti pošto, bi jo morali v skladu z zakonom po 16 dneh vreči v nabiralnik, kar pa se po naših zanesljivih informacijah ni zgodilo. Gre torej za politični konstrukt sodišča, za katerega je znano, da so na njem zaposleni simpatizerji oz. celo člani stranke SD?

Nobena skrivnost namreč ni, da se znana imena na velenjskem sodišču družijo s funkcionarji te stranke ter sodelujejo na njihovih prireditvah. Po naših informacijah se je v visokih krogih v Velenju v zadnjih mesecih širila vest, da sodbo na to temo pravzaprav piše oz. ureja kar Andreja Katič, nekdanja pravosodna ministrica in vplivna članica Socialnih demokratov.

Okrožna sodnika na prvomajskem pikniku razkrila vpliv Socialnih demokratov
Da so slovenska okrajna in okrožna sodišča prestreljena s kadri Socialnih demokratov, najbolj priča primer mariborski političnih sodnikov Matjaža Štoka in Slavka Gazvode, ki sta se pred leti med prvomajskimi prazniki deklarirala za podpornika in simpatizerja stranke SD, v preteklosti pa sta podpisovala odredbe za pregon in celo pridržanje predstavnikov konkurenčnega političnega tabora. V javnost so namreč prišli fotodokazi, ki so botrovali javnemu zgražanju.

Spomnimo. Gazvoda, preiskovalni sodnik s promocijske fotografije nosilke liste SD na evropskih volitvah Tanje Fajon s simbolom bivšega totalitarnega režima na prsih, je leta 2011 podpisal preiskavo prostorov, ki jih je uporabljal politični tekmec politikov iz SD Franc Kangler, v tistem času član stranke SLS. Matjaž Štok, ki ga je nosilka liste SD Tanja Fajon v rdeči strankarski majici večkrat objavila na svojih promocijskih fotografijah, je podpisal pridržanje za politika stranke, ki konkurira tisti, s katero simpatizira Štok. Po nekaterih informacijah je Štok vsakoletni obiskovalec lokalnega dogodka SD.

Fotografija s predsednico SD Tanjo Fajon in ideološko profiliranimi sodniki, ki pri sojenju očitno neprofesionalno podlegajo svojim politično-ideološkim nazorom. (Foto: Twitter)

Janša: Ne tako hitro, Tanja Fajon, smo šele na začetku”
Tanja Fajon
, ki je danes predsednica Socialnih demokratov, pred politično kariero pa je bila vrsto leto novinarka Televizije Slovenija, je sicer v sredini izjavi za javnost Janšo pozvala k javnemu opravičilu, pa tudi plačilu odškodnine v višini 10 tisoč evrov, kakor je določilo velenjsko sodišče. Poročali smo tudi, da je velenjsko sodišče v sodbi celo narekovalo predsedniku vlade, kaj točno mora napisati v tvit, v katerem naj bi se opravičil Socialnim demokratom. Sodba sicer še ni pravnomočna, Janšev zakoniti zastopnik Franci Matoz pa je napovedal pritožbo.

Da sodna bitka še ni končana, je Fajonovo pozneje na Twitterju opozoril tudi Janša; postopek se bo namreč nadaljeval na višjem sodišču, kamor pa politične lovke SD ne sežejo venomer. “Not so fast, Tanja Fajon. Smo šele na začetku. Sicer pa povejte, koliko ste za vilo plačali? Preprosto, številko napišite,” je tvitnil premier. SD mu je na Twitterju odpisal, da se podatek bojda skriva v neprevzeti pošti, za katero pa smo že pisali, da je Janši nikoli niso poslali. Koliko so plačali za vilo, v kateri imajo danes sedež, je vprašanje, ki smo ga danes na Socialne demokrate naslovili tudi v našem uredništvu. Na odgovor še čakamo in ga bomo objavili, ko nam odgovorijo.

Dvoličnost: Janši očitali antisemitizem, sami grobo zavrnili prošnjo Evropske judovske skupnosti, naj popravijo krivico in vrnejo vilo
Da Socialni demokrati danes domujejo v ukradeni vili, menijo tudi v Evropski judovski skupnosti. Kot smo že poročali, je predsednik Rabbi Menachem Margolin spomladi pisal Tanji Fajon in jo podučil, da je bila stavba na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima stranka SD svoj sedež, do leta 1943 v lasti Felixa Moskoviča, ki so ga kasneje z družino odpeljali v koncentracijsko taborišče Azuschwitz. Dodal je, da je bila nato hiša prodana pod vprašljivi pogoji, podržavljena in uporabljena za komunistično partijo.

Vila Moskovič, sedež stranke Socialnih demokratov (foto: Nova24TV).

Margolin je v pismu menil, da bi lahko Socialni demokrati popravili zgodovinsko napako in vrnili hišo, kjer ima stranka sedež, Judovski skupnosti Slovenije. “Menimo, da bi bila to primerna, pravična in moralna uporaba doma gospoda Moskoviča in bi bila popravljena zgodovinska napaka,” je dodal Margolin. Spomnimo, taisti Socialni demokrati, ki Janezu Janši večkrat očitajo antisemitizem in njegovo vladanje primerjajo s fašističnim, se z Evropsko judovsko skupnostjo niti pogovarjati niso želeli o tem, da bi se popravila krivica družini Moskovič. Z Judovsko skupnostjo Slovenije ima v zvezi s tem stranka SD urejene odnose, je takrat Fajonova zapisala v pismu za javnost.

SD ima po Sloveniji še najmanj 11 nepremičnin v vrednosti več kot milijon in pol evrov, ki so jih podedovali od partije
Da so v stranki SD nepremičninski mogotci, saj imajo v lasti kar 11 nepremičnin v velikosti 1.753,99 kvadratnega metra, ki jih je stranka dobila kot pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije, je sicer pred časom poročal tudi spletni portal 24ur. Nepremičnine naj bi bile skupaj vredne več kot milijon evrov in pol.

Zakaj so osrednji mediji v času vlade Janez Janše pozabili na sporno lastninjenje državnega premoženja, na katerega so nekoč sami opozarjali?

Socialni demokrati, druga največja koalicijska stranka, so sicer pred tremi leti izgubili spor na novogoriškem sodišču in morali občini vrniti 800 kvadratnih metrov stavbe, ki ji domačini pravijo Kremelj. Da bi očitno morali vrniti tudi vse preostale, ki so jih “podedovali” kot samooklicani nasledniki Zveze komunistov, je jasno zapisalo že Ustavno sodišče.

Besede ustavnih sodnikov, ki so še pred podpisom menjalne pogodbe glede prevzema premoženja nekdanje zveze komunistov zapisali, da nepremičnine, s katerimi je upravljala zveza komunistov, ne morejo postati lastnina ZKS-SDP, se glasijo: “Družbena sredstva, s katerimi je upravljala kot družbenopolitična organizacija, niso postala njena lastnina. Takih določb o preoblikovanju družbene lastnine v premoženje političnih organizacij zakon o političnem združevanju nima.”

T. F.