Razkrivamo, kako je NLB z nikoli vrnjenimi krediti za hotel v Črni Gori izgubila 30 milijonov evrov, z njim upravlja nekdanji lastnik, ki ga bremenijo obtožbe o pranju denarja!

Foto: STA

NLB Interfinanz iz Züricha, Nova Ljubljanska banka in NLB Montenegrobanka so ustanovile podjetje Tara Hotel in prevzele hotel Tara v Budvi, ki je bil pred tem v lastništvu podjetnika Veselina Pejovića iz Nikšića. Kot je razbrati iz poročanja črnogorskih Vijesti, se v ozadju tega nakupa pravzaprav skriva dolg do Nove Ljubljanske banke v višini 30 milijonov evrov, ki ga lastnik hotela, tj. Pejovićevo podjetje VST Trend, nikoli ni vrnilo. Črnogorski mediji so razkrili, da naj bi s hotelom pravzaprav upravljal prejšnji bankrotirani lastnik, govori se o milijonih evrov opranega denarja.

Hotelski kompleks se razprostira na 17 tisoč kvadratnih metrih, od tega se 7000 kvadratnih metrov nahaja v Bečićih, ki so bili leta 2015 prepisani na podjetje Tara Hotel. Kot je razvidno iz Centralnega registra poslovnih subjektov, je Tara Hotel s sedežem v Bečićih od začetka aprila 2015 v lasti navedenih bank. V podjetju je 86,06 odstotka osnovnega kapitala v lasti švicarske banke, 12,71 odstotka v lasti Ljubljanske banke in 1,24 odstotka v lasti črnogorske podružnice.

S hotelom je, dokler banke niso zahtevale izplačila, upravljalo podjetje Export – import VST Trend iz Nikšića, ki ga je leta 2012 ustanovil Pejovićev Uniprom. Pred štirimi leti je formalno VST Trend začel upravljati poslovni partner Pejovića in brat njegove soproge Aleksandar Šuković.

Pejović zastavljal tudi svoje druge hotele
Vendar pa večina posojila v vrednosti 23 milijonov evrov, ki ga je v VST Trend dobil v švicarski banki, izvira še iz leta 2008, ko je bil Uniprom 100-odstotni lastnik in je bila vpisana hipoteka na hotel v evidenci Uprave za nepremičnine, ki prepoveduje odtujitve in razpolaganja s hotelom. Podjetje je marca leta 2012 vzelo še en kredit v vrednosti pet milijonov evrov, ko je NLB Montenegrobanka vpisala hipoteko na hotel. Za te kredite je bil poleg Tare v tem času zastavljen tudi Pejovićev hotel Budva, ki pa menda nima nobenih obveznosti več do švicarske banke.

Hotel je bil vpisan na podjetje Uniprom hoteli, ki je bilo ustanovljeno pred štirimi leti na istem naslovu v Nikšiću kot VST Trend. Ustanovitelj je bil Pejović, medtem ko se kot ustanovitelj podjetja navaja Uniprom, Pejović pa pri tem opravlja vlogo izvršnega direktorja. Junija leta 2015 se je v Centralni register poslovnih subjektov kot ustanoviteljica Uniprom hotelov vpisala Pejovićeva žena Dubravka Pejović, medtem ko je Pejović zadržal funkcijo izvršnega direktorja.

Hotel je spet zastavljen, tokrat do leta 2025
Čeprav sta švicarska in črnogorska podružnica NLB izbrisali terjatve do hotela Budva, so ga Uniprom hoteli konec oktobra 2015 ponovno zastavili pri Črnogorski komercialni banki za kredit v višini treh milijonov evrov, z rokom vrnitve do novembra leta 2025.

V podjetju Uniprom, ki je v lasti Pejovića, so za Vijesti povedali, da so pred petimi leti prodali podjetje VST Trend, v okviru katerega posluje hotel Tara, s tem pa tudi vse obveznosti, ki jih je podjetje imelo. Po navedbah medija Vijesti pa podjetje Uniprom zaradi hotela Tara trenutno naj ne bi imelo nobenih obveznosti do bank.

Nina Žoher