Razkrivamo: Poglejte, kaj je Cerar o referendumu o arbitražnem sporazumu zapisal leta 2010

Miro Cerar (Foto: Twitter)

“Nedavno razpisani zakonodajni referendum o arbitražnem sporazumu je nesmisel. Je manipulacija z državljani in državo. Je dokaz nesposobnosti slovenske politike, da bi samostojno, zrelo in odgovorno odločila o tem tako pomembnem vprašanju,” je o referendumu o arbitražnem sporazumu pred leti zapisal “ugledni pravnik” Miro Cerar, ki pa se mora danes kot predsednik vlade soočati z uresničitvijo sporazuma, kar mu povzroča velike preglavice.

Miro Cerar je med letoma 2006 in 2014 pisaril različne kolumne, a svojim takratnim prepričanjem ni ostal zvest. Pa vendar, takrat je svoje misli vsaj (iskreno) zapisal. Takrat še ugledni pravnik s pravim pedigrejem je ob pridobitvi naziva predsednik Vlade RS kolumne opustil in se osredotočil na novo dirigiranje. O tem, kaj je o arbitražnem sporazumu povedal letos, smo že pisali, zdaj pa preberite, kaj je o isti problematiki imel za povedati pred sedmimi leti. Zanimivo.

Ko je letos poleti razpravljal o posledicah arbitražne odločbe, je dejal, da je odločba, kot je ta med Slovenijo in Hrvaško, primer dobre prakse za to, kako se lahko na civiliziran in pravni način rešujejo mejni in drugi spori med državami. “To je še posebej pomembno za to območje, ki je bilo in je na nek način še vedno zelo nemirno.” Njegova prva trditev zagotovo ne drži, saj je arbitražna razsodba s tem, ko je mejno območje dodelilo Hrvaški, prizadela veliko državljank in državljanov RS.

Pa preberite, kaj je o arbitraži v svoji kolumni zapisal pred sedmimi leti.

REFERENDUM O ARBITRAŽNEM SPORAZUMU

Nedavno razpisani zakonodajni referendum o arbitražnem sporazumu je nesmisel. Je manipulacija z državljani in državo. Je dokaz nesposobnosti slovenske politike, da bi samostojno, zrelo in odgovorno odločila o tem tako pomembnem vprašanju. Pa vendar, referendum bo. In kaj zdaj? Na tem mestu ne bom nikogar  spodbujal, da se na referendumu opredeli za ali proti arbitražnemu sporazumu. Svoje stališče o njem sem že večkrat javno izrazil in ga tu ne bom ponavljal. Nanizal bom le nekaj svojih trenutnih misli o vsem tem dogajanju.

Referendum o arbitraži še zdaleč ne bo edinstven po tem, da državljani večinoma ne bodo točno vedeli, kakšne posledice bo imela njihova opredelitev. V naši dosedanji referendumski praksi smo imeli že kar nekaj zakonodajnih referendumov, glede katerih so se državljani utemeljeno pritoževali, da ne vedo dovolj dobro, o čem resnično odločajo, pa tudi takšnih, kjer so državljani kaj hitro spoznali, da politiki na njih brez pravega razloga prenašajo svojo odgovornost. Kar precej takšnih referendumov je imelo zato tudi zelo nizko glasovalno udeležbo. Seveda vse to ne pomeni, da so bili do sedaj izvedeni zakonodajni referendumi (npr. o privatizaciji železnic, o povračilu sredstev za telefonske priključke, o izbrisanih, o prepovedi nedeljskega dela v trgovinah, o zakonu o RTV Slovenija, o regionalizmu) nelegalni, kajti naša ustavna in zakonska ureditev dopuščata tudi nenavadno referendumsko odločanje. Res pa je, da je ustavni institut referenduma zaradi nekaterih praktično ”prisil(je)nih” referendumov izgubil precejšen del svoje kredibilnosti. K slednjemu bo zagotovo dodatno pripomogel tudi referendum o arbitraži. Tu gre za referendum posebnega pomena, ki ima po svoji vsebini celo prvine plebiscita, saj bo vplival na reševanje meddržavnega ozemeljskega spora oziroma na določitev nekaterih delov državne meje. Referendum o tako pomembnem vprašanju bi terjal posebno intenzivno in organizirano pripravo. Državljanom bi morala politična oblast natančno (in ne le politično pavšalno) pojasniti, o čem odločajo in kakršne posledice bo imela odločitev o podpori ali zavrnitvi ratifikacije arbitražnega sporazuma.

Dogaja se seveda vse kaj drugega. Ker je vladna koalicija, ob nasprotovanju opozicije, v naravnost ”šprinterskem” slogu najprej potrdila že tako ali tako preuranjeni podpis arbitražnega sporazume ter ga nato prav tako neznansko hitro še ratificirala, seveda ni bilo časa in možnosti za kakršnekoli resne priprave na referendum. Kljub temu, da sta se za razpis referenduma skupno odločili koalicija in opozicija, je bilo zaradi radikalnega razhajanja stališč do arbitražnega sporazuma že vnaprej jasno, da tu kakega korektnega in poenotenega informiranja državljanov ni pričakovati. Arbitražni sporazum je pravnemu laiku praktično nerazumljiv, pravna stroka in politika ga (javno) razlagata na različne, večkrat tudi diametralno nasprotne načina, pri vsem tem pa politika referendumsko kampanjo izkorišča predvsem tudi za nabiranje političnih točk, oziroma za nekakšen ”predvolilni boj”.

Za Slovenijo je še posebej problematično in škodljivo dejstvo, da v okviru (javne) referendumske kampanje nekateri strokovnjaki in politiki povsem brez zadržkov tekmujejo v argumentaciji za in proti arbitražnemu sporazumu. S tem Slovenci celemu svetu kažemo svojo neenotnost oziroma razklanost pri vprašanju, kjer so Hrvati močno nacionalno poenoteni. Toda še hujše je, da nekateri naši politiki in strokovnjaki povsem prostodušno javno navajajo in celo zagovarjajo argumente, ki nasprotujejo slovenskim interesom. V primeru, da bo ratifikacija arbitražnega sporazuma na referendumu potrjena, bo imela takšna argumentacija nedvomno negativen učinek na prizadevanje Slovenije, da v sporu pred arbitražo prepričljivo utemelji svoje stališče do tega, kaj nam kot državi pripada. Če se denimo že sedaj javno razkriva in analizira naša bodoča pogajalska taktika, namenjena postopku pred arbitražnim razsodiščem, ali če nekdo na televiziji ali v časopisu navaja, da nam Piranski zaliv nikoli ni pripadal, je to nadvse slaba popotnica za morebitni arbitražni spor.

Vsega tega seveda ne bi bilo, če ne bi bilo razpisanega referenduma in če bi naši vrli politiki opravili tisto, za kar so po lastni volji izbrani in plačani. Kot je znano je tu klonilo tudi Ustavno sodišče, ki je Vladi in Državnemu zboru s svojo ”prazno” odločbo na temo (ne)ustavnosti ratifikacije arbitražnega sporazuma pomagalo prevaliti breme zahtevne in kompleksne strokovno-politične odločitve na pleča volivcev. Zdaj naj bi torej volivci presodili tako zahtevna vprašanja, kot je denimo vprašanje, kaj pomeni odločanje po pravilih in načelih mednarodnega prava glede kopenske in morske meje, ter kaj pomenijo načela mednarodnega prava, pravičnosti in dobrososedskih odnosov pri določanju stika z odprtim morjem, ter ali bo oba pristopa arbitraža upoštevala ločeno ali povezano. Komu verjeti v referendumski kampanji: tistemu, ki pravi, da bomo dobili vse kar nam pripada, ali tistemu, ki pravi, da bomo vse izgubili? Katera predvidevanja do bolj zanesljiva? Ali bolje: kdo manj pretirava in kdo se bolj moti?

Državljanom, ki se bodo udeležili referenduma lahko svetujem le, da si arbitražni sporazum preberejo in si s tem vsaj malo pomirijo svojo vest. Tako si kasneje ne bodo mogli očitati, da so v celoti zgolj nasedli tem ali onim manipulacijam v referendumski kampanji. Seveda jim tudi to ne bo v resnično pomoč, kajti večji del arbitražnega sporazuma bo v primeru referendumske potrditve ratifikacije, predmet diametralno nasprotujočih si razlag s strani Slovenije in Hrvaške. Odločitev arbitraže pa bo seveda mednarodnopravno dokončna in zavezujoča in bo tako enkrat za vselej razrešila mejni spor med obema državama. Le kdo si ne bi želel, da se ta mučna zgodba z mejnim sporom že enkrat zaključi. Toda pri tem seveda še zdaleč ni nepomembno, KAKO se bo zaključila. Ali si upate napovedati, kako se bo zaključila v primeru arbitraže? Kakorkoli že, naši politiki sedaj to od nas pričakujejo. Dovolite mi malo ironije: Zaupajo nam. Končno! Kako prijazno. Sicer pa pravi rek, da ima vsako ljudstvo takšno oblast, kakršno si zasluži. Zato si zaslužimo tudi referendum. Želim vam – sedaj brez ironije – da bi se na referendumu čim bolje odločili. Za Slovenijo in zase.

Prof. Dr. Miro Cerar

A. L.

 • totex39

  To je že znano za vse skrompirane politike, dokler ne pridejo na opozicijo vladanja vsaj mislijo drugače, ko pa dosežejo nivo pa se jim njihov um popolnoma zamegli in spreobrne.

  • MEFISTO

   Revček takrat še ni vedel, da bo premier.

   Šele ko so potrebovali namesto Bratuškove drugo katastrofo, so ga odkrili in zadeli v polno.

   • macon

    Drugi kandidat je bil Šoltes, ampak se je modro pustil izvoliti v Bruselj. A ni imel neko “gibanje”, Verjamem ali kaj že?

    • Soave

     20 avg 2014 … Le dva dni po porazu na državnozborskih volitvah je Igor Šoltes odstopil s
     funkcije predsednika stranke, vendar o tem javnost ni izvedela nič.

   • šmentanamuha

    Glede Bratuškove se ne strinjam s tabo. Če bi bila ona v Bruslju, bi imela Slovenija danes veliko močnejšo pozicijo in mogoče tudi boljši arbitražni izplen. Ko pa so v Evropi videli, kako miniramo sami sebe, je naš ugled strmoglavil. Iz Cerarja se vsi samo še norca delajo. Tudi kot predsednica vlade se je Bratuškova dobro odrezala. Jaz sem jo podprla.

 • Ja men pa on ni ugleden pravnik. S takim načinom vodenja Slovenije pa res ne. Pri belem dnevu se krade in zganjajo lumparije.

  • MEFISTO

   Seveda nikoli ni bil ugleden pravnik, ampak le konstrukt nečesa takega.

   Na plenilski in sleparski levici imajo še veliko takih strokovnjakov.

 • Anton

  slika prikazuje arogantnega, samovšečnega samodržca pod imenom Miro Cerar

  sarkazem press

 • zokispoki

  Lahko bi mu bilo ime tudi tovaris Slaba Odlocitev. Samo poglejmo si javnomnenjske za boksarsko kuro z neupravicenimi dodatki !? Naslednja blamaza se obeta ! Sicer pa vsaka svinjarija se ni kaznivo dejanje !

  • Steiermark

   ja rese je, sicer bi rojstvo teh svinjarij bilo kaznivo dejanje…..

 • if

  Miro Cerar: “Udeležencem referenduma svetujem, da si arbitražni sporazum preberejo in si tako vsaj malo pomirijo svojo vest. Tako si kasneje ne bodo mogli očitati, da so v celoti zgolj nasedli tem ali onim anipulacijam v referendumski kampanji.”

  Če v izpostavljeni sedem let stari Cerjevi izjavi “arbitražni sporazum” zamenjamo z “zakon o 2. tiru” ugotovimo, da se je Miro Cerar pred sedmimi leti vizionarsko uvrstil med nedemokratične manipulatorje javnega mnenja v krattkoročno in dolgoročno škodo proračuna RS.

 • MEFISTO

  Ker je že govora o boksarski kuri z dodatki, naj povem, da Gospodarja nebes in zemlje ponižno prosim, naj poskrbi, da bo impozantna predvolilna podpora Maji Makovec Brenčič znanilka uspehov stranke SMC na državno zborskih volitvah.

  Po kolenih bom šel za dober namen na Brezje in na stare božjepotne Svete Višarje.

 • antimur

  Dokaz, da zločinec Kučan izgublja razum, je postavljanje takšnih bebcev na odgovorna mesta, od Pahorja, Bratušce in omejenca Cerarja. Kučanisti se danes obnašajajo in delujejo enako zmedeno, do skrajnosti kriminalno, kot nacisti pred propadom leta 45. Kučanisti, saj veste, zgodovina se ponavlja.

  • Mojca pokraculja

   Jst bi prej rekla, da je kučan naredu briljantno potezo. Samo pogledat je treba iz njegove perspektive. Tazga bebca, ob vseh dosedanjih že preizkušenih, še kučan težko najde.Ampak mu je ratal, torej je zadevo genijalno izpeljal. Ohranil je svoj režim nedotaknjen, lahko bi rekla, da ga je celo utrdil. In še naprej mu ratuje, pahorček je tkorekoč že “izvoljen” .

   • šmentanamuha

    Mislim, da imaš prav.

   • macon

    kučan lahko izbira samo take, do katerih mu nese. Sposobnega ne more nastaviti, ker je sam nesposoben, prav tako ne nekoga koherentnega. V poštev pridejo kruhoborci, ritolizniki, obračalci po vetru, bleferji in pozerji, iztirjenci in motenci do čisto odkritih bebcev, ki jih vse druži skupni komunajzarski mem, da je bil Tito največji državnik 20. stoletja, Jugoslavija mali raj na zemlji, ob rdeči zvezdi pa jim srček milo zatrepeta. Take lahko izsiljuje, na njih pritiska, jih poučuje in usmerja, se dela pameten. Si kdo predstavlja inteligentnega strokovnjaka, ki bi ga lahko poučeval kučan? Jaz si ne.

    Tukajšnji levuharji so pomilovanja vredna kretenska sodrga, velik del bi jih ta trenutek sodil v umobolnico in v zapor.

    • šmentanamuha

     Pribil si žebljico na glavico.

    • Mojca pokraculja

     Hvala da si nadaljeval, se popolnoma strinjam. Moj poudarek gre vedno v smer, da bi komentatorji zadevo pogledali iz druge plati, direktno s kučanovimi očmi.
     On absolutno ni sposoben ustvarititi demokracije. Ves čas jo negira na vsakem koraku svojega delovanja, na gobcu pa jo seveda ima. On ne razmišlja da bi v tej državi bila pravni red in demokracija. On nadaljuje režim komunistične prevlade in je v tem zelo uspešen. Torej sposoben in to še kako, saj je ustvaril mafijo, 35 milijard pufa in vse mu gre kot po maslu. Kretenska sodrga- to si krasno poimenoval, pa pravi, kaj je pa kučan slabga naredu ?
     Ej ni nam pomoči, slovenije ni več.

     • macon

      Vseskozi se postavljam v njihovo kožo. Čvekajo recimo neke neznosne nesmisle in si rečem, da poslušajmo tole, kot da nam mafijaš sporoča stališča njihove mafije in naenkrat blodnje dobijo smisel. Tako sem recimo vedno poslušal Mencingerja.

     • Mojca pokraculja

      Seveda, ker njihov cilj ni tisto kar bi mi radi ali kar bi pričakovali. In priznajmo si, so uspešni. Kolikokrat se pojavljajo pozivi, ta in ta bi moral takoj odstopiti, v tujini je to tako. Toda pri nas je režim, ki omogoča, da nikomur iz njihove mafije ni treba odstopiti, razen če se mafija tako odloči. Razlogi so pa vedno čisto drugje.
      Mencinger je orodje v rokah režima in mafije. Genijalno je nategnil folk in si s svojim “strokovnim” znanjem zagotovil imuniteto. Ej škoda časa, slovenije ni več.

  • karpelec

   Postavlja take, s keterimi lahko manipulira-lutka na vrvici.

 • kokobily

  A niso v parlamentu sprejeli rezolucijo (? – mogoče kar zakon???), v katerem jasno stoji, da Slovenija NE BO PRIZNALA nobene takšne odločbe Arbitražnega sodišča, ki ne bo določila NEPOSREDEN STIK naših teritorijalnih voda z mednarodnimi.. ???
  Pahor (ki je itak vse zakuhal) pričakuje pa od hrvaškega Saborja, da Hrvatje povlečejo nazaj svoj odstop od arbitraže… Saj je Slovenija sama odstopila od inplementacije odločbe takšne, kot je, če ne bo zadovoljila zgornji pogoj (in to še prej, kot se je posušilo črnilo na podpisani arbitražni pogodbi)…
  Vsi po vrsti požirajo besede, moralizirajo pa celemu svetu….

 • ptr

  No, Cerar tudi pred volitvami 2014, ko je imel še dovolj časa za pravno stroko, ni bil prav nič ugleden. Kajti če si pogledal na Sicris, je že takrat imel h-indeks enak natanko 0. Da ne bomo preveč morili s sicer zapleteno definicijo h-indeksa, povejmo samo to, da vrednost 0 pomeni natanko to, da ga v resnih strokovnih publikacijah ni citiral prav nihče. Čim bi zbral en sam samcat citat, bi ta h-indeks takoj skočil na 1. Samo toliko, da se ve, o kako “uglednem” pravniku je govora.

  • karpelec

   In potem ima on 0 nič. In nič je tako lahko imeti- ne moreš ga izgubiti, ker nič ve večen.

  • šmentanamuha

   Hvala, to je pomemben podatek.

 • RATATA

  Mlahav je že vse svoje življenje. Koliko let je bil nekakšen svetovalec za zakonodajo, pa je vse narobe z njo. Vse, kar je svetoval pade na US, se ne da uporabljati ali je pa skrajno neživljenjska in krivična.
  Takemu ni nerodno ob imenu in priimku napisati naziv dr. in prof. Zame ni ne eno in ne drugo!

  • Ana Job

   Zelo lepo si napisal. :-)

   • RATATA

    Preveč nalepo sem napisal grde stvari o grdem butlu!

    • Ana Job

     Jaz bi napisala v mojem stilu, da je Cmerko, ena navadna matkurba in prasica, frdamana, nesposoben vsakega političnega auglmasa.

     • RATATA

      On nima augenmasa niti toliko, da bi do skreta pršu, zato ščije kar u hlače prasica zafukana uglaupohabljena.

 • Tatjana Frelih

  Na sliki se drži kot Ludvik XIV Sveti in verjetno tudi misli, da to je.

  • Steiermark

   Na sliki bolj izgleda, kot lakaj Ludvika i4. , ki mu je ravnokar “spodmaknil in odnesel” kahlo izpod r….ti ter ga otrebil uši, ki jih je tudi pojedel…

 • karpelec

  Vloge so se zamenjale in sedaj v šprinterskem slogu drvi v lastno mrežo, katere niti so tako slabo spletene, da noge že bingljajo po zraku in čakajo zasilni pristanek.

 • Krtača 20

  Jaz lahko samo to pridodam, da smo kot država pa zdaj res poizkusili popolnoma vse da rešimo mejni spor. A ker se na to ustaška rvatska vlada vedno znova požvižga, pač zgodbe ne moremo zaključit kot se gre. Januarja sporazum stopi v veljavo in EU nas bo mogla pri tem krepko, nedvomno, jasno podpreti. A glede na to, kaj so storili v Kataloniji, dvomim zdaj tudi v to. Tako da se lahko ljudje začnemo pripravljat na nov referendum o izstopu iz EU ker take skupnosti pač ne rabimo. Spet bo balkan sfrkal eu birokratke.

  • šmentanamuha

   Pa si si prislužil moj plus. Smer Višegrajci.

 • rubec

  Pa katera normalna baba gre s takim. Mislim že po cesti.

  • Mojca pokraculja

   Ma kakšn makadam lepo prosm. Ene njegove so zadovoljne že s kolovozom. Problem je k one mislijo da so na aveniji.

   • Anton

    verjamem da so njegove dosedanje sopotnice hitro spoznale da hoja z njim skozi življenje ni Champs-Élysées temveč zgolj macadam

    sarkazem press

  • Soave

   Rubec ? Koliko pa je normalnih . bab, no – v naši državi ?

   • rubec

    Dve. Moja stara mama in pa jaz ko se za pusta preoblečem v češpljo. Čevlje imam takrat sicer od alpine ampak visoke pete so pa od Prade.

    • šmentanamuha

     :)

 • Ryuk

  Večino kritik, ki jih je cerar namenil takratni vladi lahko sedaj pripišemo tudi njegovi vladi (kot je na primer “šprinterski slog” sprejemanja odločitev, brez razprave).
  Očitno se cerar še z lastnim mnenjem včasih ne strinja.

  • RATATA

   Naj se že enkrat obstruira!

 • Franjo Trojner

  Razcepljena osebnost je toti naš predsednik vlade Cerar. Eno je mislil, delal in govoril takrat, ko je bil samo državljan in popolno nasprotje dela, misli in govori sedaj, ko je predsednik vlade. Tudi tisto tisočkrat izgovorjeno in ponovljeno v predvolilnem boju o nujnosti ponovne vzpostave etičnosti, moralnosti in osebne odgovornosti v politiki in vsej družbi na splošno, pa tudi nujnosti samoodstopa z nemoralo in neetičnostjo okuženih v politiki in javnem živlenju splošno, ter nujnosti ponovne vzpostavitve vladavini prava je nato z vzpostavitvijo Cerarjeve leve vlade, koalicije iz Cerarjevega besednjaka in besednjaka vlade, koalicije hipoma popolnoma izginilo.

  • Steiermark

   To so pač pripadniki psihopatske elite, najbolj etične in moralne, ki pa deluje tako, kakor mu njegovo počutje, trenutno , veleva – v nekem trenutku se verjetno počuti žensko, takoj nato moškega, potem “kristjana” (za katerega se je opredeljeval pred volitvami……), takoj nato za muslija, ko ga pa pokliče tardeči jugopalček, katerega najbolj intimna opcija nikoli ni bila samostojna in svobodna Slovenija, pa postane jugosrb in rusofil…..To so pač razcepljene osebnosti…

   • Franjo Trojner

    Res je, hrbtenice pa nimamo tudi mi vsi državljani, ker bi nesposobnega narcisoidnega nenačelnega Cmerara z njegovo levo vlado vred že zdavnaj morali z golimi rokami zvlečt z oblasti. Butale pač!

   • Soave

    Uh, ko bi bili samo razcepljeni, bi jih v roke dobili psihiatri, ampak začela si dobro –
    ” kakor mu njegovo počutje, trenutno , veleva ”
    dodajam pa – in kakor mu velevajo tisti, ki so v tem trenutku najmočnejši .
    Žal, to nismo mi .

  • Mojca pokraculja

   Preveč milo si ga označil kot razcepljeno osebnost. Pa kva pol bodo rekli. Bolje bi bilo , zlagani, sprevrženi, pokvarjeni,amoralni, antietični, brez vsake odgovornosti……..glavno da nosi “krono” na glavi.

 • Sredina

  SDS je državotvorna stranka? Hrvati so bolj državotvorni za SLO kot pa SDS primitvci z Velikim vodjem na čelu!

  Heil Janša!

  • šmentanamuha

   Primitiven je tvoj komentar in primitivci v SD-ju in SMC-ju in v Levici. Morda bi kaj pokomentiral Crnkovičev twiter o Anžetu Logarju in njegovih starših? S tem zapisom si pokazal samo, da si neinteligenten in bolehaš zamanjvrednostnim kompleksom.

   • ogledalo

    slovenska državna sramota….

    • šmentanamuha

     Res je, prav imaš, Crnkovič, Kamelar Izidor, Pahor, Cerar, Erjavec, kučanistična levica, ki uničuje našo mlado državo, so slovenska državna sramota, tako kot ovce, ki jih volijo.

  • rubec

   Majmun ti imaš na čelu Veliko banano. Če jo boš slučajno iskal.

  • Anthon

   Si sorodnik hudojamskih kriminalcev?

 • šmentanamuha

  Cerar je ena navadna pravniška kreatura, nič od pravnika, nič od politika, nič od dedca…no, o tem naj presodijo druge:)

 • Janez

  Na tej sliki
  “Kardelj ” dr. Cerar spominja na MR. BEANA IZ SERIJE “MR. BEAN JAMES BOND” L.r J. KOMENDA
  P.s.
  Mr. Bean is James Bond.

  https://www.google.si/search?q=mr.+bean+james+bond&oq=mr.+bean+james+bond&aqs=chrome..69i57j0l3.15941j0j7&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • ogledalo

   Slovenščina? Ni, ni…..

   • Janez

    Tvoja pamet ? Ni. Ni je !? S teboj je pa hudo. Hvališ slabe stvari.?! LR J. KOMENDA

 • ogledalo

  Cerar je takrat dobro analiziral sporazum. Danes se sooča z razsodbo, ki je pravno zavezujoča in jo kot predsednik vlade mora spoštovati. Kaj ni jasno?! Sektaško blebetanje….

  • Franjo Trojner

   Dober si ti analitik, te bo tvoj Cmerar pobožo, ko se vrneš nazaj k njemu v rdeče Murgeljparkelj Butale. Sicer tako mimogrede je parlamet in Pahor tam nekoč nekaj pisaro, da se Sloveniji mora omogočit prost dostop, pristop do odprtega morja in da je v nasprotnem primeru razsodba za Slovenijo neveljavna itd. Hitro pozabljate vi levosučni, postali ste, kot Srbi, ki poraze propagirajo, kot velike zmage, poserem se vam na tak piar. Vi bi praznovali zmago, pa če bi arbitražni tribunal cel Piranski zaliv določo Hrvatom, vedno ste isti, isti, isti, škodo delate SLOVENSKEMU RODU IN DRŽAVI!

   • ogledalo

    Tudi ti nisi slab anal- itik! Čestitke za analno analizo.

    • Franjo Trojner

     Ejejej ti si tud nor na analo. Sicer tvoja stvar jaz raje vozim po čistem, kot po dreki!

  • Anthon

   Tovariš, sektaštvo in podobno sr.anje razradjujte na svojih postpartijskih orgijah. V normalnem političnem svetu ta termin ne obstaja.

   • ogledalo

    Obstaja. Vprašaj bivšega poslanca slovenske državne sramote!

    • Anthon

     Vsaj glavo pomoli iz boljševiške greznice, da boš videl, da ti mišljenja ne more več diktirati centralni komite, če tega nočeš. Momentalno si del nelustrirane totalitarne predcivilizacijske slovenceljske množice.

  • Mojca pokraculja

   Kdo prav, da je razsodba zavezujoča dejansko in pravno ? Sekta sektašev ? Ne bo dolgo, ko bo jasno, da si s to sodbo lohk umijete rit.

   • ogledalo

    Vi si še riti ne znate obrisati! Sicer pa, glede na to, da ste vsi sektaši strokovnjaki za domače in mednarodno pravo, je čudno, da je ivan pokleknil pred pritiski ZDA in se priklonil vstopu Hrvaške v EU. Bi ja Američane stisnili v kot. Morda boste pa Btuselj in Hrvaško. Ste res eksperti. Za iskanje rude in izgubo časa!

  • Govekar

   Analiziral je referendum, funkcionalno nepismeni.

 • RATATA

  Roko na srce, res osvobaja le resnica. Ko nas bodo resnicoljube herštelali, ne bomo nič navdušeni, le vedeli bomo, da smo navadno resnico naglas povedali.

  • Ana Job

   Resnicoljubnim, ni potrebno nikol žajfat gobca, če pa komu, kaj ne paše, lahko pa mirne duše , da zamaške v ušesa. ;-)

   • RATATA

    Genau taku!
    Tisti, ki govori resnico sploh nima gobca. Gobec imajo le lažnjive svije komijevske!

 • Franjo Trojner

  Čas bi že bil, da naše leve salonske elite miceno prekinejo s svojimi raznoraznimi orgijami, pijančevanjem in predajanjem raznim ostalim bolj trdim opojnim sredstvom, tudi denarja in žreti imajo dovolj za celo živlenje. Dajte no se zdaj malo se še skoncetrirat na dobrobit države in ljudi. Če ne, veste kaj sledi, Venezuela, puško, meč, kopje v dlan za pravico, pravno državo in svoj kos kruha se bori drugorazredni državljan!

 • Govekar

  In še kako prav je imel, še en SDSovski referendum, za katerega smo zmetali denar in iz katerega ste izšli z dolgimi surlami.

  • Pezde

   In ti si z lune padel? Preberi si še enkrat cel članek.

  • šmentanamuha

   No, ti si še en rezultat negativne selekcije. Molimo zate, da mogoče kdaj prideš k pameti.

  • Poštenje velja

   Govedar

 • Janez

  DOLG RILEC !
  V ZVEZI Z REFERENDUMOM 2. TIR !
  IMA
  ZLASTI – VLADNA STRAN !
  MI – CIVILNA POBUDA – SMO DOSEGLI – VELIKO !

  1. ZBRALI SMO 161.000 GLASOV – ” PROTI”
  SLABO PRIPRAVLJENEMU VLADNEMU ZAKONU
  IN KONCEPTU IZVEDBE ŽEL. POVEZAVE Z OBALO.

  2. “IZSILOLI SMO – PRVIČ V R. SLO ZGODOVINI
  – KONTROLO JAVNOSTI, PREBIVALSTVA – NAD NEKIM VLADNIM PROJEKTOM.
  TEŠ 6 SE Z 2. TIROM – NE BO PONOVIL.

  Osramotili so se
  1. Z VSILJENIM ZAKONOM O – TEHNIČNEM PROJEKTU – 2. TIR !
  Pa?
  NITI VSEH ?
  DOSEDANJIH UPOŠTEVANJA POTREBNIH

  – RESNIH PROJEKTOV ZA ŽELEZNIŠKO POVEZAVO
  Z OBALO, S

  – KOPROM – N. E !! P O Z N A J O !

  Zlasti – R. SLO VLSDNA EKIPA – NE POZNA !
  ne
  pozna
  ZELO KVALITETNEGA PROJEKTA

  ING. Črtomira N A G O D E T A ! iz 1930 let !

  Gre za geološko in varnostno najbolj utemeljeno povezavo

  – z DVEMA TUNELOMA SKOZI STABILNI D O L O M I T – pod vrhnjo plastjo krhkega apnenca !

  V
  VLADNO EKIPO NISO VKLJUČILI R. SLO NAJBOLJ IZKUŠENEGA POZNAVALCA
  INFRASTRUKTURNIH
  OBJEKTOV

  – PROF. DR. Andreja UMEKA !!!
  TUDI R.SLO MEDIJI DR. UMEKU
  – NISO DALI PRILOŽNOSTI ZA PREDSTAVITEV PROJEKTA ing. Nagodeta, ki je bil obsojen
  in umorjen leta 1947.
  Govori se, da je bil umorjen zato, ker se je KP Kidrič sposobnega ing. Č.NAGODETA
  – “BAL KOT BOLJŠEGA RIVALA”!?

  Poglejte
  Dr. UMEKOV PRIKAZ ING. NAGODETOVEGA – PROJEKTA POVEZAVE Z OBALO. L. R. J. KOMENDA
  P.S.
  DR. A. UMEK O
  DOBREM PROJEKTU
  ING. NAGODETA.

  http://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/gradnja-drugega-tira-ni-smiselna.html
  IN
  ŠE DRUGI VIRI – DR. A. UMEKA