fbpx

RAZKRIVAMO: TEŠ 6 je razlog, da Dejan Židan vztraja pri zahtevi, da Andreja Katič postane ministrica za pravosodje, Dominika Švarc Pipan pa njena sekretarka!

Se na ministrstvu za pravosodje obeta ne boj, ampak celo mesarsko klanje?! Foto: Facebook

Dosedanja obrambna ministrica Andreja Katič, pravnica Dominika Švarc Pipan – ali pa raje kar obe? To vprašanje si je glede izbire kandidatke za pravosodno ministrico nedavno zastavljal prvak SD Dejan Židan, ki bo v Šarčevi vladi nastopil funkcijo predsednika Državnega zbora RS. Kaže, da so bile pravilne špekulacije, da ima v tekmi Švarc Pipanova : Katičeva prednost Katičeva, in sicer zaradi naporov šaleškega lobija, ki se zaveda, da je sodna preiskava nepravilnosti pri financiranju TEŠ 6 na celjskem okrožnem sodišču postala pravnomočna, temu pa bo več kot dobrodošel nekdo na njihovi strani, da se vse skupaj nekoliko zaustavi. 

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v torek javno potrdil, da naj bi stranki SD pripadla pravosodno, šolsko in kulturno ministrstvo. Če je bilo glede vodenja šolskega ministrstva takoj jasno, da bo to padlo v roke nekdanjega šolskega ministra Jerneja Pikala, vodenje kulturnega ministrstva pa v roke Dejana Prešička, je bila slika glede pravosodnega ministrstva povsem drugačna, saj je obstajalo kolebanje med Katičevo in Švarc Pipanovo.

Po prepričanju Hana je Katičeva primerna kandidatka, ker je doslej vodila obrambno ministrstvo, poleg tega pa je še pravnica. Zaradi tega naj bi bilo izjemno težko izbrati, katera izmed predlaganih bi bila primernejša. Čeprav je Han na vprašanje, če je Katičeva postala kandidatka za ministrico zaradi pritiska šaleškega lobija, odvrnil, da ne ve, čemu bi si ta želel prevzeti vajeti nad pravosodjem, pa je vsakomur, ki si ne zatiska oči pred resnico, povsem jasno, da projekt TEŠ 6 predstavlja najbolj preplačan projekt v zgodovini Slovenije. Glede na to, da smo davkoplačevalke in davkoplačevalci tisti, ki smo plačali za neodgovorno delovanje lobija, zaradi katerega je vrednost vrtoglavo narasla s 655 milijonov evrov na 1,4 milijarde evrov. Za šaleški lobi je sicer že Gregor Golobič povedal, da gre za rdečo navezo. Vse skupaj vodijo aktualni župan Velenja Bojan Kontič, nekdanji poslanec SD in častni občan velenjske mestne občine Srečko Meh ter Milan Medved, sicer dolgoletni direktor Premogovnika Velenje in član SD.

 

Andrejo Katič že nekaj časa opozicija poziva k odstopu. (Foto: STA)

Katičevo mnogi označujejo kot grobarko Slovenske vojske, kar pa ne čudi, glede na to, da se ta v tako slabem stanju še nikoli do sedaj ni znašla. Potem ko je v javnost februarja prišla novica, da so bili pripadniki 74. polka 72. brigade in pridodanih enot Slovenske vojske na ocenjevanju na Počku ocenjeni z oceno negativno, je javnost spoznala posledice dolgoletnega zanemarjanja obrambnega resorja. Ko pa je šest vojakov utrpelo ozebline, številnim vojakom pa so pričeli razpadati škornji že po dveh tednih uporabe, je postalo jasno, da poleg kadrovske podhranjenosti v vojski vlada tudi huda materialna podhranjenost. Namesto da bi Katičeva tedaj odstopila, je na ministrskem stolčku vztrajala vse do samega konca, sedaj pa si očitno obeta vnovični stolček v stilu prvaka stranke DeSUS Karla Erjavca, ki velja za večnega ministra.

Negodovanja nad izbiro Katičeve ne primanjkuje
Na namero stranke SD se je odzval poslanec SDS Žan Mahnič, sicer nekdanji predsednik odbora za obrambo, ki je na družabnem omrežju Twitter zapisal: “Nesposobna Andreja Katič je s svojim ministrovanjem že uničila Slovensko vojsko, sedaj pa jo je šaleški lobi napotil na ministrstvo za pravosodje, kjer bo skrbela, da bo mafija zaščitena. Glede na to, v kakšnem razsulu je pravosodje, tam vsaj ne bo imela toliko za uničiti.” Oglasil pa se je tudi nekdanji ustavni sodnik in sodnik na ESČP Boštjan M. Zupančič, ki je zadevo kot človek s 50 leti pravne kilometrine označil kot “surrealen ŠKANDAL …!”. Izbira Katičeve je veliko začudenja vzbudila tudi med mnogimi državljani, ki Katičevo povezujejo s šaleškim lobijem, za katerega so prepričani, da na takšen način želi prikriti odgovornost za afero TEŠ 6.

“Če bo ministrstvo za pravosodje res vodila Andreja Katič in bo Dominika Švarc Pipan državna sekretarka, bo to preprosto pomenilo, da bodo pravosodje zopet v celoti obvladovali komunisti oz. njihova naslednica, stranka SD. Torej kontinuiteta od leta 1945,” izpostavlja vidni član stranke SDS Božo Predalič in dodaja, da s tem sodišča ostajajo udarna pest partije. Človek se na tem mestu vpraša, kdaj bomo imeli končno neodvisno sodno oblast, ali se bomo še naprej vrteli v krogu brez izhoda?

H. M.