fbpx

Razlika med sindikalisti v izobraževanju v ZDA in Sloveniji je očitna: Prvi se zavzemajo za obvezno cepljenje, drugi se gredo protivladno vojno!

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj. (Foto: STA)

“ZDA: Predsednica Ameriške zveze učiteljev je dejala, da podpira obvezno cepljenje za učitelje, deloma zato, da bi zaščitili otroke, ki se še ne morejo cepiti. Opozorila je tudi, da so (obvezna) cepljenja v šolah prisotna že od 19. stoletja,” je zapisal Sašo Dolenc, v javnosti sicer poznan kot fizik, filozof, urednik, pisatelj, prevajalec in novinar. Na drugi strani pa je izpostavil stališče slovenskega sindikata vzgoje in izobraževanja, ki ga vodi skrajni levičar Branimir Štrukelj, kjer nasprotujejo obveznemu cepljenju v šolstvu. Razlika med konstruktivnostjo enega in drugega je očitna.

“Cepiva so najpomembnejši način boja proti covidu-19,” je dejala. “Vest mi pravi, da moramo pri obveznem cepljenju sodelovati z našimi delodajalci, ne pa jim nasprotovati.” “Ocenjuje, da je cepivo prejelo približno 90 odstotkov učiteljev, ki so člani sindikata,” je pisatelj, fizik in filozof Sašo Dolenc navedel mnenje predsednice ameriške zveze učiteljev ter pristavil, da je sindikat ameriških učiteljev oktobra sicer sprejel priporočilo, da bi moralo biti cepljenje za učitelje prostovoljno, vendar sedaj zaradi novih okoliščin podpirajo obveznost cepljenja.

“Mislim, da so se okoliščine spremenile in da je cepljenje skupna odgovornost, pri čemer nosi pomembno težo tudi dejstvo, da se otroci, mlajši od 12 let, ne morejo cepiti,” je še navedel njeno spremembo stališča.

Štrukelj bo raje ostal na protivladni strani kot pozval k obveznemu cepljenju zaposlenih v šolstvu
V nadaljevanju pa se je dotaknil še razmer v Sloveniji na tem področju: “SLO: “Tega podatka zaradi varovanja osebnih podatkov ne moremo pridobiti.” “Tudi ravnatelji teh podatkov ne bi smeli zbirati,” je dejal glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj, ki ocenjuje, da se precepljenost učiteljstva sklada s povprečjem države.” Ob tem je Štrukelj še povedal, da se v sindikatu SVIZ ne zavzemajo za obvezno cepljenje. “Menimo, da je cepljenje najučinkovitejši način za omejevanje epidemije, hkrati pa se zavzemamo za to, da odločitev o cepljenju prepustimo vsakemu posamezniku,” je dejal in tako znova dokazal, da je le podaljšana roka leve opozicije.

Domen Mezeg