Razmere na Sovi in Ustavnem sodišču RS kar kličejo po ostrem ukrepanju, predsednik republike Borut Pahor pa še vedno molči!?

Foto: Instagram

Ob hudi aferi v povezavi z ustavnim sodnikom Matejem Accettom, ki se je zaradi povezav s Stranko modernega centra (SMC) znašel v hudem navzkrižju interesov, saj je nastal razumen dvom v nepristranskost in neodvisnost ustavnega sodišča, bi človek pričakoval, da se bo v zvezi z zadevo oglasil predsednik republike Borut Pahor in komentiral aktualno dogajanje. Predsednik republike je namreč po 163. členu Ustave Republike Slovenije tisti, ki predlaga sodnike v izvolitev Državnemu zboru RS. Glede na to, da tudi zadeve v povezavi s Sovo okrog sporne zaposlitve Šarčeve znanke Nataše H. kar kličejo k ukrepanju, bi bilo prav, da se Pahor odzove. 

Iz Urada predsednika republike RS so na naše novinarsko vprašanje odgovorili, da predsednik republike ne komentira delovanja samostojnih in neodvisnih institucij pravne države, ker naj bi to pomenilo vmešavanje v njihovo delo in odločitve. “Dejstvo, da predsednik predlaga kandidate za izvolitev na pomembne državne funkcije, mu ne daje pristojnosti, da s komentiranjem njihovega dela posega v njihovo samostojnost in odgovornost.”

Kritik na strani stroke ne manjka
Odločitev predsednika preseneča, glede na to, da je celo nekdanji ustavni sodnik in dolgoletni sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič izrazil prepričanje, da bi se moral v primeru Accetta oglasiti predsednik republike. Pri tem je izpostavil, da bi bilo najbolj elegantno, če bi Accetto odstopil kar sam oziroma bi ga v nasprotnem primeru razrešil predsednik ustavnega sodišča. Kot smo lahko videli, se nič od tega ni uresničilo, prej nasprotno. Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je namreč zapisal, da naj bi šlo v zadevi za javno diskreditacijo in da pozivi k odstopu naj ne bi bili utemeljeni.

Foto: Instagram

Afera na Ustavnem sodišču RS se nedvomno ne bo kmalu polegla, saj je Accetto aktivno sodeloval pri programu stranke SMC v času pred parlamentarnimi volitvami 2014. Kljub temu pa je kot ustavni sodnik odločal v primerih, v katerih je bila aktivno udeležena SMC, in bi se moral iz senata izločiti. Celo svetovalec predsednika republike prof. dr. Ernest Petrič je kritično izpostavil, da bi moralo biti ustavno sodišče čimbolj neodvisno in sestavljeno iz zrelih osebnosti, poudaril pa je, da bi moralo biti sodišče neomadeževano in da se je izločiti normalno in moralno ter da se je nekajkrat izločil tudi sam. Poleg Zupančiča in Petriča so kritični tudi drugi ustavni pravniki, med drugim profesor ustavnega prava Jurij Toplak, ki je bil do Accetta oster in je zoper njega v pismu ustavnemu sodišču napovedal kazenski pregon. V ločenem odklonilnem mnenju glede odločbe, ki odpravlja posamezne odstavke zakona o tujcih, pa je Accettovo delo komentiral tudi ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, ki je ostro obsodil škandalozne pritiske in zavržne prakse svojih kolegov ter poudaril, da je Accetto zavedel slovensko javnost.

Na tnalu se je znašla opozicija
Zadeve v zvezi s Sovo so iz dneva v dan bolj alarmantne. Glede na to, da je celo iz pravnega mnenja razvidno, da preveritev zaposlovanja oziroma spoštovanje ustave in zakona pri zaposlovanju posameznikov (v tem primeru Šarčeve znanke Nataše H.) sodi v okvir pristojnosti Knovsa, se človek vpraša, kako je mogoče, da se šef Sove Rajko Kozmelj še naprej spreneveda in vztraja pri svojem? Po eni strani pa je to celo razumljivo, glede na to, da je v nedavnem intervjuju za Mladino pravzaprav priznal, da “špijonirajo” zgolj za politiki, kar pa je prepovedano. “Če bomo delo dobro opravljali, bomo nevarni za del politike,” se je namreč glasil naslov v Mladini.

Rajko Kozmelj v Mladini.

Težko je razumeti, zakaj se je Pahor zavil v molk, glede na to, da se Sova očitno spreminja v Udbo, s tem pa trpi nacionalna varnost države. Situacija na Ustavnem sodišču RS, ki predstavlja vrh sodne oblasti in je najvišji organ za varstvo človekovih pravic, pa je prav tako izredno zaskrbljujoča, saj bi to moralo biti neodvisno in uravnoteženo, ne pa pristransko. Kaj se bo moralo zgoditi, da bo Pahor le komentiral dogajanje? Če bo šlo tako naprej, bomo lahko o demokraciji le še sanjali, v praksi se namreč vedno bolj oddaljujemo od držav zahodnoevropskega civilizacijskega kroga.

Hana Murn

 • Slovenec

  Noro. Sova pa tako rdeča.

  • samotoje

   Bivša Udba bi jo lahko vsaj z rožnato prebarvala.

   • karpelec

    Potem bi bila pa sivkodrlajsasta z roza pikcam čez.

    • samotoje

     Nekaj tacega. Bi ustrezalo realnosti.

 • antimur

  Vse kar izhaja iz kučanistične greznice je umazano, pokvarjeno, zahrbtno, predvsem pa antislovensko, tudi Pahor. Razlika je le v preobleki, Pahorju je pač namenjena preobleka jagnjeta, ko ga pa potrebujejo, se to jagnje spremeni v zver, saj venomer čaka v zasedi in postane na ukaz kučanističnega krdela zverina.

  • samotoje

   Zverina? Pahor? Pudelj, bi rekel.

 • Stric iz ozadja

  Kaj se bo moralo zgoditi, da bo Pahor le komentiral dogajanje?

  Komentarji pa zelo pomagajo. Sploh Pahorjevi.

  • sodnikisozločinci

   Seveda pomagajo, smeh je pol zdravja.

 • Poštenjakar

  Pahor ne bodi pička, stopi pred DZ in predlagaj mene..

  • Vrhovni sodnik

   ITAQ, ti si najbolj vreden zaupanja

 • Antonius

  Pahor molči, ker je posadko ustavnih sodnikov v dilanju s strankami njegovega partjskega porekla, koaliciji v parlamentu v sprejem sam predlagal.
  Sova? Saj je v njej zbrana sama udba. Udba in partija sta pa itak sodelovali z roko v roki, obe skupaj pa očem skrito pod mizo.
  Pahor je ceneni nateg, svojo sposobnost je pa dokazal, ko je Slovenijo pognal v milijardne dolgove in zadolževanje.

  • VERZIFIKATOR

   Gl. spodaj:
   VEŠ, TOVARIŠ, SVOJ DOLG?

  • zokispoki

   Itaq, da je Pohar ptic iz njihove jate ! Bi moral ze zdavnaj kazensko odgovarjati zaradi nepopravljive skode, ki nam jo je povzrocil ! Ce se samo spomnim njegovega pajdasenja in skupnih nastopov , pred kamerami na Presernovem trgu s ciganom, ki je sicer capo di tutti capi mednarodne kriminalne zdruzbe, mi gre na kozlanje !

 • Beli Sneg

  Sinko mu je pred leti rekel: ” Če zaradi poraza na pokojninskem referendumu odstopiš, si »navadna pička«. No, medtem je Pahor še večkrat ravnal kot »navadna pička« . Sicer je na zadnjih volitvah obljubil volilcem, da se bo “državotvorno” oglašal ko bo treba, vendar je to obljubo že stokrat prelomil. Sploh se ne oglaša, ker konec koncev je to njegov zadnji mandat in svojim “krvnim sorodnikom” se ne bo zameril, ker računa še na kakšne njihove usluge. Na žalost pa je v tem času tudi njegov sin dokazal, da gre po očetovih stopinjah in je postal prav podobna pi..a (v DZ pripravnik Luka Pečar) Torej jabolko ne pade daleč od drevesa.

  Drugače je pa Pahorja tudi za razumet. Z istagramom je veliko dela, pa solarij, pa jutranji tek, pa….

  ,

  • joza joza13

   Meni pa se vendarle zdi, da nas in Slovenijo vozijo same “navadne pičke”. Te je mogoče najti tudi med EU poslankami, ki imajo v Sovi zaposlene sorodnice – katere so že 3 leta na porodniškem dopustu… A so rodile SLONA?

   … jim materna! Banda pokvarjena, neotesana, neodgovorna, izkoriščevalsko priskledniška, bolano pokvarjena…

  • VERZIFIKATOR

   Glede sinka pa takole:

   Sina dal učit je za pečarja,
   mu izbral priimek je ustrezen,
   vedno bil kot oče je oprezen,
   vedel, kdo zasluži več denarja.

  • francelj3

   Pička je organ. Karakter je pizda. Vsaj takrat, ko sem bil mlad, smo se držali tega.

 • tasilo

  Iz Pahorjevega kabineta so že sporočili:

  “Predsedni republike Borut Pahor se bo na aktualne dogodke odzval takoj, ko se vrne od frizerja, manikerja, od krojača, s plavanja, fitnesa, kolesarjenja in joginga ter s Šmarne gore.

  Predsedni republike Borut Pahor bo zaključil z vsemi temi državniškimi aktovnostmi do marca 2020, potem pa se bo nemudoma posvetil odzivu na aktualne zadeve okoli Sove in Ustavnega sodišča. Že zdaj pa javnost lahko obvestimo, da bo njegov odgovor “So what”.

  • Steiermark

   Pozabil si na solarij….

   • tomven

    Pa fotoshooting…

  • sodnikisozločinci

   Tisti dan, ko se bo to zgodilo, bo ostal zapisan v zgodovino kot “Ta fantastičen dan”.

  • sodnikisozločinci

   Šarca bi tudi lahko zajahal, morda ga pa to kljuse ne bi vrglo iz sedla.

 • Jan Kovalski

  Borut Pahor je kot predsednik vlade odgovoren, da je zavozil ekonomijo in Slovenijo pahnil v spiralo zadolževanja. Tudi glavni krivec za TEŠ6.
  Javni dolg Slovenije se je pod njegovo vlado povečal za več kot 9 milijard kar je pomenilo takrat več kot podvojitev javnega dolga.
  Potem se je hotel zapisati v zgodovino in je izsilil, z zavajanjem ljudi, referendum o arbitražnem sporazumu, ki je prinesel Sloveniji katastrofalen poraz. To bo prišlo v zgodovino kot “Kakšen čudovit dan”.
  Kar so njegovi levičarji želeli ublažiti z obljubami Slovencem, ki so ostali na drugi strani “arbitražne” meje o financiranju njihove preselitve, seveda na stroške davkoplačevalcev. Danes se nič več ne omenja kaj je s temi preselitvami, to kot, da ne obstaja več.
  Si predstavljate njegove besede, da je bila arbitraža za Slovenijo dobra v korelaciji z obljubami po preselitvi Slovencev … … v Slovenijo iz Hrvaške.
  Potem je zavozil sedanje Ustavno sodišče z nepremišljenim kadrovanjem.
  Borut Pahor je najbolj priljubljen slovenski politik, neke vrste Luka Dončič slovenske politike.

  • sodnikisozločinci

   Prej Luka Donkey, kot Luka Dončič.

 • Jan Kovalski
 • rubec

  Prav nobenega razkošja ne vidim v pisarni predsednika naše Samoupravne socialistične republike delovnega ljudstva in ljudskih sindikatov železarstva ter težke industrije enakih možnosti Slovenije. Nasprotno. Delovna miza zgleda kot pokrov od truge naše sosede Johane, ki smo jo pokopali prejšnji teden. Jetika, če koga sploh zanima.

  • Mojca pokraculja

   ” Menina” truge, mize, ponki, šolske klopi – Akcija, popusti do 70%ceneje do 1.11.2021!

   • jan Gedli

    Imam občutek, da se spoznate na tišlerijo še bolj kot Šarec.

  • samotoje

   Res je, sama krama. Na moji mizi je vsaj ultrapas, da lahko na njej špeh za ocvirke seckam.

 • Jan Kovalski

  B. Požar napoveduje:
  PRIHODNJI PONEDELJEK NOVA AFERA USTAVNEGA SODIŠČA: gre za zelo podoben primer kot Accetto, spet z dokumenti, vendar tokrat celo neposredno povezan z denarjem!

 • resnicaboli

  Kdo bo pa sinu službo rihtal?

  • Steiermark

   tukaj ne gre toliko za “rihtanje služb” za svoje pankrte (ker tako njihovi pankrti, kot oni sami, “nisu došli u sloveniju, da rade, nego da zarade i nakrade), ter da oni , počasi, in “legalno” prevzamejo v svoje kremplje, od svojih tastarih ćefurskih izmečkov, žezlo v svoje kremplje ter še naprej zasužnjujejo slovenskega človeka, na račun katerega so živeli(od 1919 dalje) in si prisvajajo tako od , nam vkraddene države ter vsega imetja, ki jim ne pripada!
   Drugega sposobni niso!

 • zamaškar

  S Pahorjem smo na dobri poti v razmere kakršne imajo v Severni Koreji in Venezueli.

 • VERZIFIKATOR

  Borat Pohar

  VEŠ, TOVARIŠ, SVOJ DOLG?

  Dvignil je slušalko nelagodno,
  vedel namreč je vnaprej, kdo kliče,
  in da se globoko stvar ga tiče,
  zdaj ravnati moral bo razsodno.

  Prejšnje dni zavit je v molk oprezal,
  kdaj pokliče ga številka tista,
  linija je zdaj odprta, čista,
  znani glas ga zopet je podrezal.

  »Veš svoj dolg, tovariš, saj je jasno?«
  ga pobaral glas je onstran žice,
  bil navajen je na takšne klice,
  odgovarjal nanje je polglasno.

  »Vem, tovariš, vam prav vse dolgujem,«
  se mu glas polglasno je zatresel,
  če bi mogel, bi se vas otresel,
  je pomislil, a je tu predujem.

  »Toliko predujmov in kreditov,
  že dobil, tovariš, si brezplačno,
  da ravnal boš tokrat spet brezhlačno!
  Jasno? To ukaz je, vedi, Titov!«

  Spustil je slušalko nelagodno,
  tudi tisti dan ni hlač oblekel,
  jutranji je tek v trenirki tekel,
  skrival je zadrego fant nerodno.

  »Veš, tovariš, dolg svoj?«. To resnico
  je tekač premleval, ko prihuljen
  vrnil se domov je in potuljen
  s pudrom si prikrival je rdečico.

  • samotoje

   Zato sem pa že vnaprej vedel, kaj bo rekel Brando v Botru. Nič ni zastonj, nas je ZKS naučila.

 • Boy

  Pahor je navadna prost.itutka: nic ne dela, a se ves cas razkazuje!

  • samotoje

   Odkar pomnim, je bil Pahor tak. Zakaj bi bil zdaj drugačen?

 • montyamp

  “”””””Pahor bi zdaj moral biti pogumen in odločen in iti pred državni zbor s kandidatom, v katerega bi verjel in mu zaupal, na podlagi njegove moralne avtoritete in prejšnjih dosežkov, je dejal Zobec.””””””””
  HahahahahahaAA …………. , Pahor pogumen in odločen , hahahahaha……….
  TO JE PA RES POGUM :::::::::::::::::::
  https://www.youtube.com/watch?v=hQfSqGePNbM

 • montyamp

  Šminkerji , manekeni , klovni , presstitutke , …………………. , ni kaj ni uporabljeno kot orodje v rokah starih partijskih morilcev .
  Kaj bo zadj Pahor ?????????????????
  Pasje kakce pobiral po garažah ??????????

  • Steiermark

   Počasi jih bo začel jesti, ker pobral jih je že med volilnimi kampanjami…..

 • Vera

  Po eni strani ima prav, da malo počaka,da se zadeve vsaj malo umirijo, potem pa naj zahteva odstop vseh na Sovi ,kajti tajni podatki so njim uhajali . Prva naj leti ven N.H. nato še vsi ostali .

  • VIKTORE

   Živite v Sloveniji ali v tujini? Ena Vera deli Slovencem nauke iz Španije .

 • RATATA

  Ustavno sodišče socialistične Republike Slovenije se je pred našimi očmi popolnoma demokratično prenovilo! Točno tako, kot se je KPS-ZKS v SDP – SD.

  • samotoje

   Točno tako, kot je napovedala Jasna Murgel Imported.

   • VIKTORE

    Joza Joza 13″…nas in Slovenijo vozijo same “navadne pičke”. Te je mogoče najti tudi med EU poslankami, ki imajo v Sovi zaposlene sorodnice” ali pa izbirajo za svoje asistente svojce svojih političnih botrov, kiso jih poslali v Bruselj.

 • JANEZ GUS

  Rdeča javna RTV greznica pa problema ne vidi in ga ne problematizira.Rdeče prestitutke bluzijo same ne pomembne novice.

 • sodnikisozločinci

  Precednik brezna na sončni strani Alp ne more govoriti, razumite no, čaka na komando, potem bo pa prebral, kar mu bodo napisali. Mogoče se bo pa tekst naučil celo na pamet, če ne bo predolg.

 • Olga101

  Bo Borat ukrepal tako kiot pri pranju terorističnega denarja v NLB?!

 • Čivko

  Jah, noben predsednik države, pa tudi Pahor se ne bo konfrontiral z mafijskim režimom, ki zlorablja državne inštitucije, ker bi to bil njegov v naprej izgubljen boj. Sicer pa to tudi ni njegova naloga. Kompletna opozicija je totalno nesposobna in to je glavni problem in vzrok za vladanje “rdeče mafije”. Če še Pahorja izgubimo, ja kdo bo pa potem predsednik države? Spet ena režimska mona ala Turek.

 • jan Gedli

  Jaz bi pa rad vedel, kaj lahko Borut Pahor – predsenik republike stori še kaj drugega kot da se lepo obleče?
  Morda sem na Novi, ali katerem drugem desnem časopisu bral, da DEMOS praktično predsedniku republike v ustavo ni dal nobene pomembne pristojnosti, ker so se bali da bo Kučan kot prvi predsednik predsedstva Slovenije razfukal (prosim ne zamerite strokovnemu izrazu) Slovenijo.

 • xtc

  Pahor je pos** vendar,pa ujetnik levic.
  Seveda bi v taki zadevi moral predsednik takoj zahtevati odstop predsednika US,spornega sodnika in sodnikov,ki so poslovali z SMC,kot tudi direktorja Sove sporno zaposlenih zaposlenih in reorganizacijo in poostren nadzor.

 • Olga101

  Zgleda, da je ustavno sodišče s svojo nezaslišano odločitvijo proti varnosti slovenskih državljanov, dalo signal nezakonitim migrantom, da lahko brez strahu vdrejo v Slovenijo, saj so tisoči že na poti! Bodo prevzeli odgovornost in odstopili??