fbpx

Sramotenje države se nadaljuje: Razviti svet izganja ruske diplomate, podmladek stranke SD pa se z njimi sestaja in se zavzema za “trdno prijateljstvo med državama”

Foto: Facebook

Medtem ko se razviti svet oddaljuje od ruske politike in zastrupljanja nekdanjih agentov po tujih državah, se Slovenija s svojo zunanjo politiko še bolj izolira in oddaljuje od koalicije zahodnoevropskih držav, ki so solidarne z Veliko Britanijo. Izgon ruskih diplomatov bi bila pričakovana poteza za Slovenijo glede na to, da je ta članica zavezništva Nato in EU. Proruska politika v stilu nekdanjih neuvrščenih je več kot očitno blizu stranki SD, saj se je predsednik stranke Dejan Židan javno postavil v bran ruskih diplomatov. Vzoru Židana pa je sledil tudi podmladek stranke Mladi forum, ki se je oglasil na Veleposlaništvu Ruske federacije in se sestal z ruskim veleposlanikom v Sloveniji Dokujem Zavgajevom, ki ga mednarodna javnost obtožuje celo za sokrivca vojnih zločinov nad Čečeni med rusko-čečensko vojno. 

V sporočilu za javnost so zapisali, da se je v petek, 30. marca, vodstvo Mladega foruma SD (predsednik Andrej Omerzel in predsednik Luka Goršek) srečalo z Zavgajevom na sedežu Veleposlaništva Ruske Federacije v Ljubljani. Srečanje je temeljilo na temi aktualnih političnih razmerah med državama, pri čemer je beseda nanesla tudi na slovensko-rusko sodelovanje na področju šolstva.

Pred sprejemanjem ukrepov se  zavzemajo za konkretne dokaze
Po prepričanju Mladega foruma bi bilo potrebno glede zastrupitve ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije predložiti konkretne dokaze, saj obstoječi po njihovo niso dovolj trdni, da bi se na njihovi podlagi sledilo številnim državam po svetu, ki so se odločile za izgon ruskih diplomatov. “Trdno prijateljstvo med obema državama je potrebno negovati in nadgrajevati,” poudarjajo in v luči diplomatskih izzivov, ki čakajo našo državo, pozivajo pristojne, da počakajo na konkretne dokaze o vpletenosti Rusije v tragični dogodek, preden se odločijo za kakršnekoli ukrepe, ki bi oslabili naše dobre odnose s prijateljsko Rusijo.

Foto: Facebook

Vlogo Zavgajeva v čečenski vojni mnogi primerjajo z Radovanom Karadžićem
Zavgajev, čigar vlogo v čečenski vojni nekateri primerjajo z vlogo Radovana Karadžića v vojni v Bosni in Hercegovini, po neuradnih besedah poznavalcev vpliva na slovensko zunanjo politiko in zunanjega ministra Karla Erjavca, je o ruskem veleposlaniku poročala Demokracija. To je vidno navzven, saj Slovenija skoraj nikoli ne kritizira početja Rusije. Pred leti je Zavgajev pohvalil vlado in jasno povedal, da če ne bi bilo EU, bi bili odnosi še boljši. Nedvomno se Zavgajev v Sloveniji počuti dobro in varno, saj je slovenska zunanja politika protiameriško razpoložena. Med slovenskim in ruskim režimom obstaja podobnost, saj oba temeljita na državni lastnini, s katero se napajajo izbranci iz vrst komunistične partije.

H. M.