fbpx

Referendum o drugem tiru: Nova zmaga tajkunov F21 nad ljudstvom, ki je raje ostalo doma

Tiran Kučan želi uničiti zahodno demokracijo. (Foto: STA)

Po do zdaj preštetih 98,11 odstotka glasov referenduma je 53,50 odstotka volivcev glasovalo ZA zakon o drugem tiru, PROTI pa jih je glasovalo 46,50 odstotka. Volilna udeležba je bila 20,33-odstotna. Pred referendumom so številni strokovnjaki in civilna združenja opozarjala, da nas bo projekt v teh okvirih, kot ga je zastavila aktualna vlada, tepel še stoletja in da gre za nov korupcijski projekt, večji od TEŠ6.

Nizka udeležba na referendumu o zakonu o drugem tiru ni bila nepričakovana, saj je neprimerno, da o strokovnih stvareh in največjih infrastrukturnih projektih v državi odločajo državljani namesto stroke, je v izjavi za medije dejal poslanec SDS Ljubo Žnidar. Napovedal je, da bodo v SDS še naprej pozorno spremljali projekt gradnje drugega tira.

Čas bo pokazal, ali so imeli v SDS prav
Čeprav dosedanji rezultati kažejo na referendumsko podporo zakonu, pa Žnidar meni, da je referendum prinesel tudi pozitivne učinke. V referendumski kampanji so se, kot je dejal, napovedi ocene vrednosti projekta zniževale, in sicer z 1,7 milijarde evrov na nekaj manj kot milijardo evrov.

Ne glede na rezultat referenduma bodo v SDS še naprej budno spremljali nadaljevanje poteka investicije v drugi tir, je zatrdil Žnidar. “Izgradnja in postopki se morajo nadaljevati, čas pa bo hitro pokazal, ali smo v SDS imeli prav, ko smo opozarjali na vse nepravilnosti zakona,” je poudaril. Zakon v sedanji obliki namreč dopušča možnost mahinacij.

Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, se mora proti izreči večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na volilne imenike, pripravljene pred tokratnim referendumom, to pomeni okrog 340.000 volivcev.

C. Š.