fbpx

Repovž, “strokovnjak za zdravstvo” iz vrst Mladine, svetuje, da bi lahko težave “poceni” zdravstva reševali s pomočjo tujih zdravnikov iz jugoslovanskih republik in z omejitvijo dostopa do zdravstvenih storitev?!

Foto: STA

Nedavni vročinski val je do obisti razkril bedo slovenskega zdravstvenega sistema. V ljubljanskem UKC je bilo namreč tako nevzdržno vroče, da so najšibkejši komajda shajali. Šele po tem, ko je podjetje Bauhaus darovalo klimatske naprave in ventilatorje, so razmere postale vzdržne. Človek se vpraša, kako je to mogoče, glede na to, da je bilo spomladi za zdravstvo namenjenih novih 150 milijonov evrov. Kljub dolgim čakalnim vrstam v zdravstvu in dejstvu, da imamo v Sloveniji eno izmed največjih umrljivosti zaradi bolezni raka, samooklicani strokovnjak Grega Repovž, sicer odgovorni urednik Mladine, zagovarja stališče, da je v Sloveniji odnos do zdravstva histeričen in dodaja, da po njegovo za zdravstvo plačujemo malo, glede na to, kaj od njega pričakujemo. 

Repovž je v uvodniku zapisal, da je odnos do zdravstva v Sloveniji histeričen. “Histeričen je zato, ker se prek debate o zdravstvu zlahka dobiva točke. To velja za politiko, medije in vse, ki se radi malo promovirajo.” Glede na to, da so razmere v zdravstvu kaotične, se človek vpraša, kako si pri Mladini predstavljajo, da bo v zdravstvu prišlo do izboljšav, če se o težavah ne bo govorilo. Z molkom se še nič ni rešilo. Najlažje je reči, kako so nekateri “histerični”, ker opozarjajo na realne težave, pri tem pa očitno pozabljajo, da sta poslanstvo in naloga medijev, da ljudi obveščajo o težavah, na izbrancih ljudstva, ki jih ljudje volijo, pa je, da s spreminjanjem politike normalizirajo razmere, da bodo državljanke in državljani živeli dostojno življenje.

Za zdravstvo naj bi plačevali malo, glede na to, kaj od njega pričakujemo
Prav tako je med drugim prepričan Repovž, “da za zdravstvo plačujemo malo, glede na to, kaj od njega pričakujemo – pričakujemo pa ves zdravstveni high-tech, kar ga je”. Glede na to, da je Repovž v preteklosti izpostavil prepričanje, da postanemo ljudje egoistični, komolčarski, vidimo sebe in bližnje, ko pridemo v stik z zdravstvenim sistemom, ne čudi tudi njegova nedavna izjava. Dejstvo pa je, da moramo zaposleni v državno blagajno vplačati kar štiri različne vrste zavarovanj: zdravstveno, pokojninsko in invalidsko, za brezposelnost in za starševsko varstvo, zato smo povsem upravičeni do dostojne oskrbe.

Foto: iStock

Želi, da bi sledili zgledu Albanije?
Po prepričanju Repovža zasebni zdravniki v situaciji s čakalnimi vrstami ne morejo pomagati, pomaga lahko nekaj zdravnikov, ki jih lahko po njegovo kupimo v bivših jugoslovanskih republikah. Sicer je zanimivo, zakaj bi angažiral le zdravnike iz nekdanjih jugoslovanskih republik, ali ne predstavlja merila strokovnost? Kot najbolj bizarna pa zagotovo velja trditev: “No seveda obstaja način, kako lahko na hitro skrajšamo čakalne vrste. Omejimo dostopnost do storitev, tako da uvedemo različne ravni zavarovanja. Kdor bo imel denar, bo dobil vse, že srednji pa ne. In čakalnih vrst ne bo več. Se bodo pa poslabšali podatki o umrljivosti.” Ob takih trditvah si lahko samo zaželimo, da Repovž nikoli ne postane minister za zdravje, saj bi ta zdravstvu zadal dokončni poljub smrti. Zanimivo, kako izpostavlja Albanijo, kjer čakalnih vrst ni. Namiguje, naj se zgledujemo po Albaniji, kjer je javno zdravstvo v še bolj poraznem stanju?

Ob takih nebulozah gimnazijskega maturanta Repovža se človek upravičeno vpraša, kakšne psihične težave ima. Če pa človek pozna ozadje, da sta se v lastništvu Mladine neposredno in posredno prepletala kapital iz davčnih oaz in kapital udbovskega porekla, v preteklosti pa še denar iz državne banke NLB, kjer so imeli odprto veliko pralnico denarja, je vse jasno. Zamejski finančni sklad KB 1909, ki ima korenine še v udbovskem gnezdu, predstavlja kontinuiteto udbovske finančne hobotnice Safti. Poslovanje prek davčnih oaz predstavlja stalnico v delovanju udbovskega gospodarstva v zamejstvu, iz teh davčnih oaz pa je denar nato izginil neznano kam. “KB 1909 očitno nadaljuje to tradicijo, ki pa jo je s svojim podjetjem Marc Medical bogato oplemenitil še tako, da so s preplačanimi žilnimi opornicami ropali slovensko zdravstvo. Zaradi tega je bilo naše zdravstvo bistveno dražje, bile so daljše čakalne dobe, za mnoge slovenske paciente tudi predolge. Poznavalec ekonomike v zdravstvu bi lahko hitro izračunal, za koliko smrti je odgovorno brezobzirno ravnanje v slovenskem zdravstvu. Solastnik in vodilni mož KB 1909 Boris Peric je bil v obdobju, ko se je v zdravstvu najbolj ropalo, hkrati predsednik nadzornega sveta v Mladini in Marc Medicalu. Veliko več kot 200 milijonov evrov javnih sredstev, namenjenih zdravstvu, je v zadnjih letih pristalo v tej družbi,” je Miro Petek razkril v eni izmed svojih kolumn.

Foto: STA

Pisali smo že o tem, da se je Mladina čisto po “naključju” odločila, da bo razširila nabor svojih žrtev. Lotila se je namreč predsednika NSi Mateja Tonina, potem ko je ta dal košarico Šarčevi koaliciji, ki je Mladini posebej ljuba. Očitno pa so se novinarji složno spravili nad Tonina, namreč namestnik urednika Dnevnika Darijan Košir je na družabnem omrežju Twitter Tonina označil kot brezhrbteničarja, ki je v strahu vseskozi nekaj preračunaval, nato pa padel Janši v naročje. Očitno je, da so se levi mediji združili v boju proti vsem, ki niso izključevalni in sovražni do Janše, ter da levičarji nikakor ne morejo preboleti košarice, ki so jo dobili iz stranke Nova Slovenija.

Vir: twitter

Vir: twitter

Glede na to, da je Repovž v lastništvo Mladine pripeljal finančno družbo KB 1909, ne čudi, da tako brani čakalne vrste in navaja, da je zdravstvo poceni. Nekateri bi očitno radi še naprej služili na račun bolnikov, medtem ko ti obolevajo za najrazličnejšimi bolezni ali celo umirajo, ker so vrste predolge. Nikoli se ne ve, kdaj človek zboli, zato se ne moremo delati imune na težave v zdravstvu in moramo ukrepati, dokler še ni prepozno. Zaslužimo si.

H. M.