fbpx

Reševanje Gregorja Židana uspelo: Ker se je opravičil, se mu je odpustilo kršenje Zakona o poslancih

Gregor Židan je prestopil iz stranke SMC v SD in postal manjkajoči glas aktualne koalicije pri poskusu rušenja predsednika DZ Igorja Zorčiča. Foto: Nova24TV

“Gregor Židan je zaprosil za možnost, da bi treniral nogomet, in sicer dečke U-9. Takrat je bil sklep Mandatno volilne komisije, da se ta vloga ne odobri. Za pomočnika na evropskem prvenstvu U-21 pa sploh ni zaprosil MVK za soglasje, kar pomeni, da je kršitev bila evidentna,” je v državnem zboru dejal vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Danijel Krivec. To je bilo le eno izmed mnogih mnenj, ki so bili kritični do Židanovega početja. Na koncu je MVK izglasoval, da Židan ni kriv. To je le ena izmed afer, v kateri se je pojavil Židan, saj smo sami pred kratkim odkrili afero Glišić.

V državnem zboru je potekala seja Mandatno volilne komisije (MVK) o razrešitvi Gregorja Židana kot poslanca Državnega zbora RS. V preteklosti smo poročali, da je MVK že izglasoval sklep, da bi moral poslanec SD Gregor Židan vrniti svoj poslanski mandat. Sedaj se je ista problematika spet pojavila na dnevnem redu MVK. A na koncu kljub utemeljenim kritičnim utemeljitvam poslancev SDS so ga rešili drugi poslanci in je Židan obdržal poslanski mandat.

Zato so poslanci vladajoče koalicije predlagali spremembe zakona, da do nejasnosti v prihodnje ne bo več prihajalo. Prav oba zadnja krvnika, poslanec SD Gregor Židan in predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel, sta se ujela v težave zaradi svojega dodatnega znanja na področju “nogometa”. Židan ne bi smel dobiti plačila za opravljanje uslug kot pomočnik trenerja pri selekciji U-21 na nedavnem evropskem prvenstvu v Sloveniji starih igralcev do 21 let. Tomaž Vesel pa sploh ne bi smel opravljati funkcije Fife, kar smo večkrat dokazali z dejstvi in dokumenti.


V današnji razpravi se nadaljuje stara zgodba kot vedno. Levi del opozicije za vsakršno ceno brani Židana, saj nočejo priznati njegove očitne napake. Zato je v današnji razpravi poslanec SDS Jože Tanko povedal, da je vsem v interesu, da se tako pomembno vprašanje, kot je honorarno delo poslancev, razčisti tudi na MVK. “Vzpostavi naj se jasna praksa za naprej. Vidimo lahko tudi, da je potreba po spremembi zakona, da ne bo več nejasnosti, dodaja trenutni podpredsednik državnega zbora.

Poslanec Ljubo Žnidar je mnenje Pravne službe DZ poimenoval za pravno mineštro. Anja Bah Žibert je izpostavila, da obstaja določilo, da posamezni poslanci lahko opravljajo petinsko delo za določene dejavnosti, če gre za opravljanje zahtevnejših strokovnih, znanstvenih, pedagoških ali raziskovalnih del. Jasno videno, da športna dejavnost ni zajeta. “Pomembno je, da zakoni veljajo za vse in da ne delamo prvorazrednih in drugorazrednih poslancev. V primeru, da je karkoli nejasnega, je potrebno zadevi priti do dna,” je izpostavila poslanka SDS.

Zakaj Židan molči ob razkriti aferi Glišić?
Vendar to ni prepričalo večine, tako da si je Židan lahko oddahnil. A poleg te afere se je Židan soočal s pomisleki okrog svojega podjetja Gregorino. Naš medij je v tem tednu odkril novo afero nekdanjega nogometaša Olimpije, na katero še vedno čakamo pojasnila z njegove strani.

Obsojenemu goljufu Zoranu Glišiću je namesto zapora uredil opravljanje družbeno koristnega dela pri mlajših selekcijah NK Olimpije. Tam je že dlje časa med najbolj vplivnimi prav Gregor Židan. Leta 2014 je opravljal funkcijo direktorja mladinskega pogona pri Nogometni šoli Olimpija.

Židan je po pripovedovanju naših virov uredil delo pomočnika trenerja mlajših selekcij pri NK Olimpiji. Viri navajajo, da je bil Glišić vedno pri tisti selekciji, ki jo je treniral Gregor Židan. Zato je moral odslužiti 1080 ur družbeno koristnega dela. Ali bodo poslanci razpravljali o novi aferi v državnem zboru, pa bomo videli v prihodnje.

Luka Perš