fbpx

Resnica je prišla na dan: Kozmelj s svojimi manevri nezakonito zaposlil Šarčevo N.H. – Za mednarodno sodelovanje ni bil pogoj znanje tujega jezika?!

Rajko Kozmelj, direktor Sove. (Foto: STA)

Sedaj je jasno. Šarčeva prijateljica Nataša H. ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto na Sovi, ki ga je zasedla. Skoraj dva meseca od izbruha afere se je dokazalo, da so predsednik vlade Marjan Šarec, svetovalec vlade za nacionalno varnost Damir Črnčec in direktor Sove Rajko Kozmelj kršili zakonska pravila o zaposlovanju na Sovi. Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe, bi inšpektorat predlagal kadrovski komisiji razveljavitev pogodbe.” 

Izhajajoč iz posredovane dokumentacije ter na podlagi opravljenega pogovora z glavno inšpektorico oseba N.H. dne 4. 3. 2019 ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, ki ga je zasedla. Delovno mesto v SOVI je obdržala, ker je bila z njo 3. 9. 2019 sklenjena nova pogodba in kasneje še aneks k pogodbi z dne 30. 9. 2019, s katerima je bila prerazporejena na delovno mesto, za katerega je izpolnjevala pogoje. Nenavadno je tudi to, da je oseba N.H. dobila pozitivno zdravniško spričevalo za zaposlitev na SOVI, v času ko je bila sicer na dolgotrajnem bolniškem staležu,” so zapisali v izjavi za javnost člani KNOVS-a.

Na svoji 18. seji so zaslišali Lidijo Apohal Vučkič, glavno inšpektorico na Inšpektoratu za javni sektor, Ivana Jordana, župana Škofljice in Rajka Kozmelja, direktorja SOVE. “Komisija je ugotovila, da je inšpektorat preverjal zgolj listinsko izpolnjevanje pogojev, ni pa preverjal vsebinskih kompetenc, saj za to nima pooblastil. Za inšpekcijo tako ni bilo moteče, da znanje tujega jezika ni bil pogoj za zaposlitev na delovno mesto v SOVI, ki se ukvarja z mednarodnim sodelovanjem SOVE. Da bi razjasnili, kako so se v postopkih zaposlovanja upoštevale vsebinske kompetence, bodo pred komisijo povabljeni tudi vodja kadrovske službe in člani razpisnih komisij. Komisija zaznava sistemski problem pri zaposlovanju na SOVI, saj agencija zaposluje posameznike, preden ti izpolnjujejo formalne pogoje,” je zapisano v nadaljevanju izjavi za javnost članov KNOVS-a.

Matej Tonin kot predsednik KNOVS-a je močno obremenil svojega krajana iz Kamnika, predsednika slovenske vlade Marjana Šarca v primeru nezakonite zaposlitve njegove prijateljice Nataše Hribar (Foto: STA)

Direktor Sove Rajko Kozmelj znova zavrnil nadzor KNOVS-a glede zaposlovanje na Sovi; v prihodnje bosta zaslišana tudi Marjan Šarec in Damir Črnčec
Člani komisije so direktorju Sove znova predlagali, da zaključijo nadzor nad zaposlovanjem, vendar je Kozmelj znova odklonil. “Člani komisije so direktorju SOVE ponudili, da zaključijo nadzor nad zaposlovanjem na SOVI, tako da kot direktor omogoči komisiji, da dokonča nadzor nad zaposlovanjem skladno z zakonskimi predpisi. Direktor SOVE je ponujeno odklonil z utemeljitvijo, da komisija nima mandata za nadzor zaposlovanja na SOVI, zato komisiji ni preostalo drugega, kot da poleg vodje kadrovske službe in članov razpisnih komisij na naslednjo sejo povabi tudi predsednika vlade g. Marjana Šarca ter državnega sekretarja na vladi dr. Damirja Črnčeca,” so zaključil svojo izjavo za javnost Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Luka Perš