Resnica je prišla na dan: Kozmelj s svojimi manevri nezakonito zaposlil Šarčevo N.H. – Za mednarodno sodelovanje ni bil pogoj znanje tujega jezika?!

Rajko Kozmelj, direktor Sove. (Foto: STA)

Sedaj je jasno. Šarčeva prijateljica Nataša H. ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto na Sovi, ki ga je zasedla. Skoraj dva meseca od izbruha afere se je dokazalo, da so predsednik vlade Marjan Šarec, svetovalec vlade za nacionalno varnost Damir Črnčec in direktor Sove Rajko Kozmelj kršili zakonska pravila o zaposlovanju na Sovi. Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe, bi inšpektorat predlagal kadrovski komisiji razveljavitev pogodbe.” 

Izhajajoč iz posredovane dokumentacije ter na podlagi opravljenega pogovora z glavno inšpektorico oseba N.H. dne 4. 3. 2019 ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, ki ga je zasedla. Delovno mesto v SOVI je obdržala, ker je bila z njo 3. 9. 2019 sklenjena nova pogodba in kasneje še aneks k pogodbi z dne 30. 9. 2019, s katerima je bila prerazporejena na delovno mesto, za katerega je izpolnjevala pogoje. Nenavadno je tudi to, da je oseba N.H. dobila pozitivno zdravniško spričevalo za zaposlitev na SOVI, v času ko je bila sicer na dolgotrajnem bolniškem staležu,” so zapisali v izjavi za javnost člani KNOVS-a.

Na svoji 18. seji so zaslišali Lidijo Apohal Vučkič, glavno inšpektorico na Inšpektoratu za javni sektor, Ivana Jordana, župana Škofljice in Rajka Kozmelja, direktorja SOVE. “Komisija je ugotovila, da je inšpektorat preverjal zgolj listinsko izpolnjevanje pogojev, ni pa preverjal vsebinskih kompetenc, saj za to nima pooblastil. Za inšpekcijo tako ni bilo moteče, da znanje tujega jezika ni bil pogoj za zaposlitev na delovno mesto v SOVI, ki se ukvarja z mednarodnim sodelovanjem SOVE. Da bi razjasnili, kako so se v postopkih zaposlovanja upoštevale vsebinske kompetence, bodo pred komisijo povabljeni tudi vodja kadrovske službe in člani razpisnih komisij. Komisija zaznava sistemski problem pri zaposlovanju na SOVI, saj agencija zaposluje posameznike, preden ti izpolnjujejo formalne pogoje,” je zapisano v nadaljevanju izjavi za javnost članov KNOVS-a.

Matej Tonin kot predsednik KNOVS-a je močno obremenil svojega krajana iz Kamnika, predsednika slovenske vlade Marjana Šarca v primeru nezakonite zaposlitve njegove prijateljice Nataše Hribar (Foto: STA)

Direktor Sove Rajko Kozmelj znova zavrnil nadzor KNOVS-a glede zaposlovanje na Sovi; v prihodnje bosta zaslišana tudi Marjan Šarec in Damir Črnčec
Člani komisije so direktorju Sove znova predlagali, da zaključijo nadzor nad zaposlovanjem, vendar je Kozmelj znova odklonil. “Člani komisije so direktorju SOVE ponudili, da zaključijo nadzor nad zaposlovanjem na SOVI, tako da kot direktor omogoči komisiji, da dokonča nadzor nad zaposlovanjem skladno z zakonskimi predpisi. Direktor SOVE je ponujeno odklonil z utemeljitvijo, da komisija nima mandata za nadzor zaposlovanja na SOVI, zato komisiji ni preostalo drugega, kot da poleg vodje kadrovske službe in članov razpisnih komisij na naslednjo sejo povabi tudi predsednika vlade g. Marjana Šarca ter državnega sekretarja na vladi dr. Damirja Črnčeca,” so zaključil svojo izjavo za javnost Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Luka Perš

 • Peter

  Strokovnjakinja za mednarodno sodelovanje, brez znanja jezika.
  Če ne zna, bo pa druge učila, no.

  • dež

   Za Sovo je znano, da je pogoj za službo znanje srbohrvaščine. Ker te sicer več kot polovica tam zaposlenih ne razume. Vse ostalo se da urediti.

   • Peter

    Niko nesme da nas nadzire, no.

  • to_mi_delaj

   vprasaj sarkota, zna ona drugace uporabljt jezik

   • SIMON ROZIC

    …Šarčev jezik je samo za lizanje .iti, ta pravim škratom iz Murgelj, a ne?

  • SIMON ROZIC

   …fora iz SFRJ !

   • Peter

    Ne, to je fora iz Butalcev.
    “Se mu odreže boter Dideldač: »Če ne znam – sem pa tja – bom pa druge učil.«

  • rabbit

   Kako ne zna mednarodnega jezika, noge narazen pa ja zna dat, saj je Marjan večkrat preveril.

  • Joško

   Malo me to spominja na oni stari vic iz bivše Yuge. Pride Mujo v vojsko in ga vprašajo, če zna igrati harmoniko. Muje jim odvrne; mogoče znam, nisem še nikoli probal.

  • lena

   Zagotovo vsaka zna uporabiti jezik, samo malo drugace, celo tako dobro, da moski obracajo oci, ko se uporabi jezik!

 • Skrajno Desni

  Ta je najboljša: Za mednarodno sodelovanje ni bil pogoj znanje tujega jezika?!
  Važno da ima globoko grlo tu ne rabiš znanja.

  • šmentanamuha

   U nulo si tole povedal.

 • pajot

  Trojanska vojna se je začela zaradi lepe Helene.
  Kdaj bo počilo pri nas?

 • tasilo

  Za Natašo ni treba, da zna tuj jezik.

  Zanjo je dovolj, da zna z jezikom. To pa zihr obvlada.

 • Olga101

  To tovarišjo, ki misli, da je nad zakoni in izven nadzora, zamenjat takoj! Nogo v rit vsem, skupaj z “lepo Natašo” in murglskimi klovni! Vse zamenjat takoj! Na volitve!

 • Ryuk

  Kako ne zna tujega jezika? Če je pa oralni izpit opravila pri serpentinšku.

  • samsara

   Je že Tasilo nekoliko pojasnil. Sam bi dodal le to, da ona očitno dobro obvlada svoj, jezik.
   Ne materni ampak svoj in zna z njim, kot je napisal Tasilo.

 • slo apac

  Tuji jeziki?? nerabi, zanjo to ni problem ima veze je mocno blond in ima narejeno malo solo, naj se v mednarodnem sodelovanju tujci naucijo slovensko.

 • Oliva

  Kozomelar zopet ne dovoli, da komisija opravi do konca svoje delo. Le zakaj? Bogve koliko je še tam zaposlenih brez prave izobrazbe. Le kaj bi se še odkrilo, kakšna velika svinjarija, ki pa po cerarjevo itak ni kaznivo dejanje.

 • macon

  Res smo ogabna vukojebina. V normalni državi, kar žal izgleda nikoli ne bomo, bi direktor Sove letel s položaja kot je dolg in širok v petih minutah.

 • rubec

  Slovenska Sova mora imeti pa kvaliteten kader, če vemo da vsaj po simboliki spominja na nekega znanega angleškega agenta 007. Stara mati mi sicer po njeni še starejši navadi oponira, saj pravijo da ta simbol ne pove nič drugega kot to, da imajo na Sovi sedem skretov.

  • samotoje

   Prav imajo stara mati.

 • anzek

  In zopet, se je pokazalo, da je vse, kar je napisal Požar, res.

  Bravo Požar, edini kredibilni preiskovalni novinar pri nas!!
  Več kot očitno je, da “lepa Nataša” nekaj ma….. nekaj očitno obvlada. Se pa bojim, da to kar ona obvlada ni v slovenskem interesu, vsi, ki so ji, ali ji še držijo štango, so pa zreli za takojšnjo kazensko ovadbo zaradi zlorabe oblasti.

 • mici

  Pa sploh rabimo Sovo, je nivo strokovnega znanja lahko tako nizek, da ni potrebno niti znanje tujega jezika. Verjetno je glavna inšpektorica preverila, samo, če gre za Natašo H, če njeno znanje ustreza delovnemu mestu, pa se ji ni zdelo pomembno ali pa ji je direktor Sove pri pregledu, omejil pristojnosti. Verjetno je uboga,uboga revica Nataša H. zaradi pritiskov ponovno na bolniškem dopustu.

  • Miro Jereb

   verjetn ma vse kvalifikacije v gatah…

   • šmentanamuha

    Pod kiklo, hostesa pa to …

  • anzek

   Takšno kot je, Sovo državljani ne rabimo, rabijo jo strici in tete iz “globoke države”!!

   Več kot očitno je, da je nekdanja SDV samo spremenila ime, kader, komandir in naloge, spremljaje notranjega sovražnika, beri SDS in Janšo, so pa ostali isti!!
   Znanje tujega jezika…… kdo pa v SLO opoziciji govori tuj jezik, torej je nepotrebno………….vse poti vodijo v Murgle!!

 • Vlado Lorbek

  uh. Kako se je pa prijavila na Sovi kot kandidatka za zaposlitev? Upam da ne na podlagi javnega razpisa Sove? Ker če je temu tako, bi bilo potrebno še raziskati, če res ni bilo nobenega kandidata z boljšimi referencami!

 • Mirko

  Glede na hvalo Videmška, ko je pisal o “oboroženi opoziciji” proti režimskim silam, mi zdaj pride na misel samo to, da bo mogoče oboroženo opozicijo hvalil tudi pri nas. Amapk bo treba to narediti hitro, pozicija na veliko uvaža boja sposobne moške, ki jih bo oborožila za boj proti opoziciji. Jaz imam ena staro belo čelado, tako, da lahko organiziram “bele čelade”

 • skrajna resnica

  Da so priležnico nastavili na Udbi brez znanja jezikov mimo razpisa je le posledica tega da so nam Murgle nastavile klovna brez znanja mimo volitev.

 • Miro Jereb

  vlada…sova…za KOZLAT.

 • Skrajno Desni

  Tale Slovenska SOVA deluje kot film Johnny English in naš Serpentinšek v glavni vlogi.

 • Ivan Ivanovič
 • xtc

  Baje je na SOvi taka štala,da ne upa nihče niti pisniti ne-pravo razsulo
  Seveda pa je Požar pravilno ocenil zadeve,da Šiptarju zmanjkuje maneverskega prostora zato bo verjetno žrtvoval topoumnega Kozamelja,ki je javno klatil neumniosti in š kar zavrača ,da KNOVS nima pravice nadzora nad Sovo in korupcijo v njej-čeprav je zakon popolnoma jasen.
  Seveda bo prvi padel Kozamelj a težava je tako velika,da vse stvari vse bolj kažejo na Murija,ki naj bi zadeve po naligu Šipca izvajal.
  Seveda pa naj bi Jordan Šipca hudo namočil.
  Zato bo moral Šipac verjetno žrtvovati še Murija ,no tu pa se utegne zaplesti,saj mu bo Muri,ko bo na listi za odstrel sesul vlado in koalicijo.

 • šmentanamuha

  Aje Šarec še poročen? … sam vprašam…

  • tohuvabohu

   A zato misliš, ker sam cvre krofe?