fbpx

Predvolilna soočenja POP TV in RTV razlog za nezaupanje ljudi v politiko ter slabo udeležbo na volitvah

Tanja Fajon je Romano Tomc takole napadala z obtožbami o sovražnem govoru na Novi24TV, o drugih resnih temah pa ni znala povedati kaj dosti vsebinskega. Foto: YouTube.

Zadnji veliki televizijski soočenji parlamentarnih strank na največjih dveh slovenskih mainstream televizijah, RTV in POP TV, sta še enkrat več dokazali, kako so uredniki oz. interesni lobiji v ozadju poskušali vplivati na razplet nedeljskih volitev v Evropski parlament. Udeležence soočenj namreč praktično niso povprašali o najbolj perečih temah, ki zadevajo Evropsko unijo in zaradi česar so letošnje volitve večkrat v javnosti predstavljene kot zgodovinske in najbolj pomembne doslej. V Sloveniji je trenutno med glavnimi problemi nespoštovanje človekovih pravic in kontaminiran sodni sistem, kar je pokazal primer sodnika Zvjezdana Radonjića. Prav tako je problem slovenska rodnost, saj je povprečen Slovenec star 41 let, mladi se vse kasneje odločajo za prvega otroka, zaradi manjka služb in dragih stanovanj ne morejo na svoje, v družbi prihaja do razgrajevanja evropskih vrednost, kot je denimo pomen družine. Da se o tem na soočenju ni veliko govorilo, ni presenečenje, glede na politični pedigre in ideološko naravnanost kandidatov, ki so jih za nosilce list postavile leve stranke. Glavna tema je bila tako sovražni govor, Nova24TV pa orodje, s katerim so se lotili glavne tarče – Slovenske demokratske stranke. Debata je pokazala, da bi “prazne glave” na levici, tu negativno odstopa zlasti porazno slaba kandidatka Liste Marjana Šarca, Irena Joveva, o čem drugem izjemno težko sploh razpravljale.

Naj spomnimo, da so že na parlamentarnih volitvah v Državni zbor pred natanko letom dni mainstream mediji na soočenjih v ospredje postavljali temo sovražnega govora, na tnalu so bili zlasti zapisi predsednika Slovenske demokratske stranke, Janeza Janše. Lani je sicer SDS kljub temu premočno zmagala na volitvah, vlada pa pozneje ni sestavila, saj so se leve stranke povezale v t.i. koalicijo izključevanja pod vodstvom Marjana Šarca.

Letos je zgodba sicer nekoliko drugačna, saj volivke in volivci v nedeljo ne bodo neposredno volili strank oz. njihovih predsednikov, ki bi bili kandidati za premierja, temveč bodo izbirali najboljše predstavnike posamični strank, da bi Slovenijo čim bolj dostojno in učinkovito zastopali na Evropskem parketu v Bruslju. Do izraza prihajajo zlasti politične izkušnje in kilometrina, nabrana na velikem evropskem odru, zato ne čudi, da so se na soočenjih pri prepričevanju svojih volivcev najbolje izkazali tisti, ki so v Bruslju že dlje časa; denimo na zadnjem soočenju na RTV je obveljalo splošno prepričanje, da sta bili najboljši Romana Tomc iz SDS in Tanja Fajon iz SD.

Kaj bi levi kandidati za evropskega poslanca govorili, če jih ne bi spraševali o sovražnem govoru?
Poraja pa se vprašanje, kako prepričljiva bi Tanja Fajon v resnici bila, če bi voditeljica Mojca Širok na soočenju na Sloveniji 1 odpirala bolj zahtevne in za Slovenijo pomembne teme, kot je vse manjša gospodarska konkurenčnost Slovenija v Evropski uniji, razpadajoči zdravstveni in socialni sistem ter nenazadnje nespoštovanje človekovih pravic. Točno to so teme, ki jih je Televizija Nova24TV nameravala odpreti na zadnjem televizijskem soočenju pred volitvami v sredo, 22. maja, ko so svojo udeležbo sprva potrdili tako v SD (Milan Brglez), kot tudi stranki Desus (Igor Šoltes) in Stranki Alenke Bratušek (Angelika Mlinar), da bodo sodelovali, so obljubljali tudi v LMŠ.

Tanja Fajon v soočenju na Nova24TV letos maja. Foto: Nova24TV.

Vsi so to storili potem, ko se niso upali udeležiti prvega televizijskega soočenja (LMŠ je nastop Irene Joveve odpovedal dve uri pred soočenjem, potem ko je dan prej na RTV doživela pravi fiasko) in si je na Novo24TV upala priti samo Tanja Fajon. Njeno zadovoljstvo na korektnostjo vodenja je bilo zelo zgovorno, saj je bila očitno tudi sama presenečena nad dejstvom, da je bilo soočenje na Nova24TV edino, kjer ji voditelj ni posegal v besedo in ji je (tako kot preostalima kandidatoma) pustil misel povedati do konca.

Ni torej problem negostoljubnost ali neprijaznost zaposlenih na Nova24TV, ki je levičarske kandidate za evropske poslance odvrnilo od udeležbe na drugem soočenju, temveč obravnavane teme, o katerih ne bi vedeli povedati kaj dosti, ali pa bi bile zanje celo sila neprijetne, saj so kot člani vladnih strank, ki pod vodstvom Mira Cerarja in Marjana Šarca za dobrobit državljanov niso naredile praktično ničesar, posredno odgovorni, da se v Sloveniji sploh ukvarjamo s takšno problematiko.

Da je zloglasna prestopnica iz POP TV v LMŠ, Irena Joveva, daleč najslabša nosilka liste neke parlamentarne stranke za evropske volitve, se strinjajo tako levi, kot tudi desni slovenski mediji. Foto: YouTube.

Strah jih je; kandidati sodelovanje na soočenju na Nova24TV odpovedali potem, ko smo jim poslali tematska izhodišča
Vladavina prava, spoštovanje odločb sodišč, ugled slovenskih sodišč v Evropi, človekove pravice in delovanje pravne države v Sloveniji, resolucija o totalitarizmih, poseganje EU v druge države oziroma suverenost držav, staranje Evrope, medijska svoboda in varovanje južne meje s Hrvaško, to so teme, o katerih bi morali govoriti kandidati, ki so potrdili svojo udeležbo na soočenju na Nova24TV z voditeljem Lukom Svetinom. A so eden za drugim, tik pred zdajci, ko smo jim poslali tematiko, sodelovanje odpovedali. Njihov način komunikacije je bil celo nespoštljiv in neprofesionalen; za primer vzemimo samo stranko LMŠ, kjer so nam še v petek v PR službi obljubljali, da bo njihov kandidat zagotovo prišel (po najboljšem scenariju Irena Joveva), v ponedeljek pa sporočili, da se je vodstvo stranke odločilo, da jih k nam ne bo in da se bodo udeležili samo še dveh televizijskih soočenj. Kljub temu so bili LMšjevci nato na vseh frontah, na POP TV, RTV, Radiu Slovenija, na Večeru, celo na NET TV.

Stranka Alenke Bratušek. Izkušeni. Odločni. Strahopetni? Neprofesionalni? Korespodenca dogovarjanja za udeležbo na soočenju na Nova24TV kandidatke Angelike Mlinar.

Predvsem na prvih dveh televizijah so bile teme veliko manj vsebinske in bistveno bolj ideološke in tako bolj pisane na kožo levičarskim kandidatom. Za demagogijo pač ni potrebno veliko znanja, a kljub temu se je Irena Joveva na zadnjem soočenju z nepotrebnim zapletanjem v besedne duele z Romanom Tomc, ki jih je izgubila, saj je nastopala kot PR stranke LMŠ, ki je glede varovanja meje popolnoma zatajil, osramotila in so ji tudi na levičarskem Večeru podali najslabšo oceno med vsemi nastopi, nezadostnih 5 (od 10). Tanja Fajon je “blestela”, saj sta jih POP TV in RTV omogočila predvsem možnost, da je obračunavala z medijem Nova24TV in za njegovo poročanje krivila stranko SDS, rade volje so svoj “pisker” pristavili tudi Violeta Tomić, Angelika Mlinar in Igor Šoltes. Sicer so bili nastopi teh treh večinoma vsebinsko prazni, prvi dve sta se celo “odrezali” z več lažmi, ki jih je zaznal tudi RTVjev “detektor laži”.

Alexa Amazon portal Nova24TV zdaj med novičarskimi spletnimi stranmi v Sloveniji uvršča na visoko 2. mesto, samo za portal 24ur.com. Foto: Alexa.

Resnica, zakaj je med več opozicijskimi mediji v Sloveniji največji problem Nova24TV – naraščujoči rejtingi
Izključevanje Televizija Nova24TV in pretirani napadi na istoimenski portal zaradi zmotno objavljene fotomontaže plakatov iz kampanje Socialnih demokratov (za katere se je Nova24TV stranki SD javno opravičila) niso naključni, medij je namreč v zadnjih letih dodobra pretresel dobro ustaljeno “liberalno enoumje”, zato je z obravnavanjem tem, ki so za vladajočo levico (ki je v Sloveniji na oblasti 23 od 28 let od osamosvojitve, a vseeno za vse težave krivi desnico in SDS) neprijetne, z razkrivanjem škandalov in dogodkov, ki bi jih Slovenkam in Slovencem seveda drugi prikrili (primer nasilje v Azilnem domu Vič), postal trn v peti vladajočim levičarskim elitam. Vse bolj siloviti napadi na Nova24TV (lani jeseni celo pritiski predsednika vlade Marjana Šarca) so posledica vse večje moči, ki jo medij ima. Po relevantnih podatkih ameriškega podjetja Alexa.com, ki meri obiskanost spletnih portalov, je namreč portal Nova24TV.si skupno na 9. mestu, med novičarskimi portali pa je na 2. mestu, v mesecu maju je prehitel tudi Siol.net in RTV-jev MMC.

T. F.