fbpx

Resničnostni šov?! Maja Sodja, daj nam povej, kdo največji komunist v deželi je tej? Poglejte, kako sta se na POP TV Luka Mesec in Dominika Švarc Pipan prepirala, kdo je bolj “rdeč”

Luka Mesec in Dominika Švarc Pipan sta v večerni oddaji na POP TV tekmovala, kdo bo izpadel večji komunist. Foto: VOYO.

Novinarka Maja Sodja je v nedeljski večerni oddaji Fokus na televiziji POP TV gostila kandidata za evropska poslanca na listah Socialnih demokratov oziroma Levice. Gre za tip soočenja, kjer na POP TV med seboj moči in mnenja merijo kandidati, ki prihajajo iz strank s t. i. podobnim nazorskim pogledom, zato sta gosta, Dominika Švarc Pipan in Luka Mesec, med seboj kar tekmovala v hvaljenju, kdo bolj sledi “komunističnim zgledom”. Niso bili vsi navdušeni nad konceptom oddaje, na Twitterju smo lahko prebrali številne kritične opazke, češ v kateri dimenziji živi človek, ki se je spomnil takšnega absurdnega koncepta, saj da je politika soočenje različnih svetovnih nazorov in konceptov vladanja, ne pa brezvezno umetno ustvarjeno “špikanje” o površinskih razlikah ideoloških tovarišev, kot je denimo zapisal kolumnist Nova24TV Mitja Iršič, ki je oddajo zato označil za negledljivo.

V Fokusu je sicer predsednik stranke Levica Luka Mesec, ki je na listi za evropske volitve na osmem mestu kot t. i. podporni kandidat, dajal občutek, da je bolj pripravljen na “zbadanje”, kot so si želeli na POP TV, televiziji, znani po resničnostnih šovih, v kar si očitno želijo zdaj spremeniti tudi politiko. Mesec je tako okrivil Socialne demokrate, da so med glavnimi krivci za zadolženost naše države, ker se je SD odločil reševati naše banke z davkoplačevalskim denarjem in tako pokriti 5-milijardno finančno luknjo. “Namesto da bi se lotili reševanja na evropski ravni in poiskali rešitev, zato se je evropska Levica umestila kot protiutež njim, da naredimo Evropo demokratično in socialno,” je povedal Mesec, medtem ko je Dominika Švarc Pipan iz stranke SD, sicer državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu, za vse skupaj okrivila Evropsko ljudsko stranko, ki je vodila Evropsko unijo zadnjih pet let.

Toda Mesec je vztrajal, da imajo Socialni demokrati trenutno veliko problemov znotraj svojih vrst, očital jim je, da se v Evropi venomer zlijejo z vladajočimi liberalci ali pa konservativci, “nastane pa tako neka velika evro-konservativna skupina, kakršna je do sedaj vodila Evropo. Mi, če bomo izvoljeni, pa bomo storili vse, da v Evropi kontrolo prevzamejo Evropska Levica, evropski Zeleni, Gibanje za demokracijo v Evropi Janisa Varoufakisa“.

Nov format oddaje Fokus na POP TV je neumen, so prepričani spletni kritiki. (Foto: VOYO)

Luka Mesec ves čas reševal Violeto Tomić, Dominika pa je hladnokrvno “potunkala” Emila Rojca
Voditeljica Maja Sodja je sicer Mesca izzivala, da njihova “spitzenkandidatka” Violeta Tomić v svojih dosedanjih intervjujih v tujini ni bila pretirano prepričljiva, tudi ko je tehtala med med celovitostjo ozemlja in pravico do samoodločbe naroda, ko so spraševali, če je bilo prav, da si je Rusija priključila Krim. Mesec je svojo kolegico reševal iz zagate, češ da je Levica načeloma vedno naklonjeni samoodločbi, a če je referendum nelegitimen, bi ga morali po njegovih besedah na Krimu ponoviti.

Mesec je moral Tomičevo reševati tudi zaradi zapleta okrog cepljenja, saj je poslanka v spletni anketi glasovala proti obveznem cepljenju, stranka pa je naknadno njen odgovor popravila, saj je bilo stališče stranke drugačno. Pipanova je to izkoristila in kritizirala Tomićevo, da je bilo to z njene strani nespretno in neodgovorno, saj ima kot vodilna kandidatka Levice močan vpliv na javno mnenje in posledično na javno zdravje.

Je pa Mesec nato Pipanovi vrnil žogico, ko je novinarka državno sekretarko izzvala z vprašanjem, kaj bodo v SD storili z “neposlušnim” županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem. Mesec je zatrdil, da bi njegova stranka Rojca nemudoma izključila, saj da je popolnoma nesprejemljivo, “da se hodi na nacionalistične shode in da se ugrabitev izkorišča za politične namene”. Šef Levice tako upa, da bo SD pravilno odreagiral in uredil “zadevo”, kar mu je pritrdila tudi Pipanova, ki je organom stranke bojda že povedala, da pričakuje vsaj opomin za Rojca, županu Ilirske Bistrice pa je svetovala, da se pridruži kakšni drugi stranki, v kateri bo lažje izražal svoja prepričanja, ki da so drugačna od temeljnih vrednost stranke SD. Prav tako je novinarka Pipanovo spomnila na afero evropskega poslanca Zorana Thalerja, a je gostja odgovorila, da ima stranka resda tudi pretekle grehe, a da je njeno srce “rdeče”, zato ni mogla izbrati druge stranke. Mesec je ves čas vztrajal, da so v SD postali preveč konservativni in da se preporod lahko zgodi samo z “leve”.

Resničnostni šov? Luka Mesec, Dominika Švarc Pipan in Maja Sodja so skušali v “igrani” večerni oddaji Fokus prepričati slovenske gledalce, da sta dve koalicijski partnerici na različnih bregovih. (Foto: VOYO)

Sprenevedanje Socialnih demokratov, da Levica ni koalicijska stranka, čeprav vleče niti v ozadju
V Fokusu smo lahko slišali še očitke Dominike Švarc Pipan svojemu sogovorniku, da stranka ne želi sprejeti odgovornosti, da je lahko zagovarjati revolucionarne in všečne ideje od zunaj, če pa nisi član nobene koalicije. Ob tem je očitno pozabila, da je ravno Levica nadkoalicijska stranka, ki drži v šahu trenutno vlado Marjana Šarca. “Seveda, tudi mi v SD si želimo levo leve koalicije, tako da bi prišle do izraza naše podobne ideje, želimo si, da bi Levica dozorela in storila korak naprej, da bi sprejela povabilo v naslednjo koalicijo,” se je sprenevedala gostja, ki je trdila, da je v politiki pač potrebno iskati kompromise. Mesec je njene očitke zavrnil z oceno, da je Levica pristala na številne kompromise z vlado Marjana Šarca, da so tako dosegli uresničitev svojih ključnih programskih točk, denimo konec varčevalnih ukrepov, zvišanje minimalne plače in da se pripravlja ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. No, Švarc Pipanova je trdila, da so vse to ukrepi, ki jih je v resnici v različnih vladah ves čas sprejemal SD.

Prihodnji teden bodo sicer v svoji neposrečeni oddaji Fokus poskušali načeti odnose med dvema desnosredinskima strankama, Slovensko demokratsko stranko in Novo Slovenijo. Gosta bosta po napovedih Romana Tomc in dr. Žiga Turk.

T. F.