Resolucija o obsodbi Rusije kot podpornice terorizma je bila rešilna bilka za vlado

Vlada Roberta Goloba (Foto: STA)

“Če je bil 15. 3. 2022 zapisan v zgodovino kot eden najbolj pozitivnih slovenskih mejnikov ob obisku Janeza Janše v Kijevu ob začetku vojne za prihodnost Ukrajine in EU, je 7. 3. 2023 eden najbolj negativnih ob zavrnitvi resolucije za obsodbo Rusije kot podpornice terorizma,” je ob zavrnitvi resolucije o uvrstitvi Rusije med podpornice terorizma zapisal poslanec SDS Andrej Hoivik. 

Včeraj je v Odboru DZ za zunanjo politiko (OZP), potekalo glasovanje o predlogu SDS, da Slovenija Rusijo uvrsti med države podpornice terorizma. Predlagatelj je bila skupina poslancev SDS s prvopodpisano vodjo poslanske skupine Jelko Godec. Želja predlagateljev je, da bi naša država z resolucijo podprla žrtev agresije ter izrazila obsodbo ruskih napadov na civilno prebivalstvo ter civilno in energetsko infrastrukturo. Kot so predlagatelji prepričani, gre za jasen poskus doseganja političnih ciljev z ustrahovanjem civilistov in kaže na skladnost s teroristično metodologijo.

Resolucija bi pomenila jasno podporo ukrajinskemu narodu, ki brani domovino, univerzalne vrednote svobode in se bori za demokracijo. Koalicija je predlog resolucije že vnaprej zavrnila, s tem pa pokazala prizanesljivost do okupatorja. Izgovore, ki dejansko ščitijo interese režima, so podali: Tanja Fajon, Robert Golob, Samuel Žbogar, Nataša Sukić, Tomaž Lah, Lenart Žavbi in Predrag Baković. Dvome glede naklonjenosti ruskim apetitom je dokončno razblinilo glasovanje odbora, kjer so levi poslanci z devetimi glasovi proti štirim povozili predlog opozicijske poslanske skupine. Sicer povsem legitimna odločitev koalicijskih predstavnikov pa daje slutiti tudi na pomanjkanje sočutja do človeškega trpljenja.

V nadaljevanju sledi nekaj komentarjev poslancev SDS. Anže Logar: “Ravnanje EU v odzivu na rusko agresijo kaže na stopnjevanje diplomatskega pritiska, saj je že sprejela več paketov sankcij. Zato bi bilo prav, da bi tej gradaciji pritiska sledila tudi Slovenija in jasno opredelila Rusijo kot teroristično državo.” Janez Janša: “Resolucija je izraz solidarnosti do naroda, ki trpi. Z njo smo želeli Vlada RS pomagati rešiti zadrego ob zdrsih pri odnosu do Rusije in njene agresije. Sama resolucija ni nastala iz notranjepolitičnih razlogov, lahko pa da bo iz teh razlogov zavrnjena. Pred glasovanjem o sprejemu resolucija o uvrstitvi Rusije med teroristične države se vprašajte samo, kdo bo vesel, če bo resolucija sprejeta, in kdo bo vesel, če bo resolucija zavrnjena.”

Janša: “To je roparski pohod Rusije, ki želi naravna bogastva svoje sosede”
Kot je še poudaril Janša, ljudje umirajo, oni pa debatirajo, ali je pravo ime resolucija ali deklaracija. Prepričan je, da gre za roparski pohod Rusije, ki si želi prilastiti naravna bogastva sosednje države, kar je prastar motiv za vojno. Opozoril je, da je v 21. stoletju takšno ravnanje ob vseh grozodejstvih hujše kot definicija mednarodnega terorizma. Poslanec SDS Anton Šturbej pa je dejal, da bi se mladi v Ukrajini veliko raje “udeležili podnebnega štrajka kot pa vojne”. Pojasnil je še, da vsak denar, ki se vlaga v obrambo, odvrača potencialnega napadalca. Resolucija o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem, po njegovem ni idealna, je pa dokument, na katerem se lahko gradi naprej.

Levica se je nečastno postavila na stran interesov okupatorskega režima. (Foto: Nova24TV)

Poslanec SDS Franc Breznik pa je vladajočim nasprotnikom resolucije očital, da se po njihovem očitno ne moti le ⁦stranka SDS,⁩ ampak celo Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, EU pravna služba in najvišji predstavniki Evrope, ki so resoluciji o uvrstitvi Rusije med teroristične države izrazili podporo. Prepričan je, da je ruska agresija terorizem, ki se je začel že v KGB in ga Vladimir Putin že desetletja nadaljuje, tudi v napadu na Ukrajino, ki destabilizira vso Evropo. Zato so predlagali, da Slovenija sprejme resolucijo, ki Rusijo uvršča med države, ki podpirajo terorizem.

Irgl: “Nihče ne obsoja ruskega naroda, vemo, da je to Putinova norost”
Poslanec SDS Jožef Lenart: “V stranki SDS podpiramo predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojska do leta 2040. V SDS se bomo še naprej zavzemali, da bo naša vojska sodobno opremljena.” Da bi politično gledano morali biti v Sloveniji manj mlačni in bolj proaktivno reagirati v odnosu do Rusije ter njene agresije, pa meni poslanka SDS Eva Irgl. Kot je posebej poudarila, nihče ne obsoja ruskega naroda, saj vsi vemo, da gre za Putinovo norost, je pa potrebno dati signal, da nasprotujemo temu režimu, Rusijo pa je treba opredeliti kot teroristično državo.

Domen Mezeg