fbpx

Rok Čakš: Da ni dovolj denarja za dolgotrajno oskrbo, je floskula, za njo je politični cilj!

Odgovorni urednik portala Domovina Rok Čakš (Foto: STA)

“To je seveda prazna floskula, s katero je vlada zavajala javnost za dosego svojega političnega cilja – torej blokade in umika “Janševega” zakona o dolgotrajni oskrbi. Kot vemo, je bilo v proračunu za leto 2023 rezerviranih 97 milijonov evrov za izvajanje zakona, Golobovi pa so ta denar prerazporedili in na postavki pustili zgolj 18 milijonov,” je glede vladnega izgovarjanja, da denarja ni dovolj za izvedbo Janševega zakona o dolgotrajni oskrbi, odvrnil komentator Rok Čakš. 

Včeraj so volivci sprejeli zakonske rešitve, kot jim jih je predstavila vlada Roberta Goloba & Co. Jasno je, da ni bila vsebina zakonov tista, ki je igrala ključno vlogo pri odločitvi za trikratni ZA. V ospredju je bila predvsem čustvena komponenta. Vladajoči so znova “zajahali” val “antijanšizma” in prejeli potrditev, da njihova taktika še vedno uspešno deluje. “Preprosti v duhu”, če se biblično izrazimo (kot se zdi tudi Nika Kovač), pa pravljično verjamejo, da je “dobro premagalo zlo”. Večina volivcev se ni posvetila vsebini, ni povprašala strokovnjakov. Ljudje so nasedali na preproste parole, kot je “depolitizacija RTVS”, čeprav je v ozadju namera po prikriti politizaciji, netransparentnemu ravnanju s finančnimi sredstvi ter netransparentnemu vodenju organov javnega servisa. Dejansko nastaja država v državi, ki bo še manj občutljiva na želje gledalcev. Ena takšna trdnjava socialističnega samoupravljanja, ki bo namenjena predvsem sama sebi in Golobovim … Nekateri na RTVS so neizmerno hvaležni Golobu & Co. zlasti zaradi napovedi dviga RTV-prispevka.

Da bi se pa kdo vprašal, kako optimizirati stroške, kaj z vsemi, več kot 2200 zaposlenimi, ki grejejo stolčke javne RTVS … Z izglasovanjem ZA, predvsem za zakon o RTV, so volivci prav tako izrekli dodatno podporo pouličnemu banaliziranju uradne politike v podobi Inštituta 8. marec oziroma Kovačeve & Co. Gre za jasno odobritev dojemanja demokracije malce po “partizansko” – ko politične procese v državi dejansko usmerja parapolitika (“civilna družba”), ki je na demokratičnih volitvah ni nihče izvolil. Je čas, da se Inštitut registrira kot politična stranka/partija? Inštitut namreč izvaja predvolilne kampanje, vlaga zakone in celo komentira (tuje) volitve itd. Kovačeva & Co. prinaša infantilizacijo/banalizacijo politike po “gozdovniško”. Gre za drugo plat kovanca, ki jo v državnem zboru pooseblja Urška Klakočar Zupančič. Vse skupaj se je začelo že s tovarišem Žičko – Marjanom Šarcem in skrajno Levico, nadaljuje pa s Klakočar Zupančičevo, Golobom itd. Banalizacija politike je v novem vladnem mandatu doživela nov, nepredstavljiv razmah in razcvet ob hkratni dokončni (?) “oligarhizaciji” političnih vrhov.

Vlada nam “podalpska verzija” mini ruske oligarhije: Zoran Janković, Golob in Nataša Pirc Musar. Izvaja se “resničnostni šov” za preprosto rajo, v ozadju pa potekajo načrti za privatizacijo energetike … In očitno bo šlo vse gladko (po načrtih), saj ima oblast v rokah (vsaj posredno) tako medije kot preostale vzvode oblasti. Pa se vrnimo nazaj k včerajšnjemu referendumu. Zdravnica Alenka Forte je še pred glasovanjem jasno opozorila na to, kaj bi glasovanje PROTI Golobovi verziji zakona o dolgotrajni oskrbi pomenilo: “S 1. januarjem 2023 bi ostareli plačali samo še stanarino, ne pa tudi oskrbe. Vsi bi plačali samo še namestitev (stanovanje in hrano). Vse ostalo pa bi skozi ta zakon zagotovila država. Z glasovanjem ZA upokojenci izgubijo vse. Ostajajo na istem, kot so danes. Izgubijo solidarnostni prispevek iz zavoda, vse izgubijo! Stanje se nič ne spremeni in ostane takšna beda, kot je.” Za mnenje glede izida referenduma o zakonu o dolgotrajni oskrbi, pa smo povprašali tudi političnega komentatorja in odgovornega urednika Domovine Roka Čakša.

Čakš: Blokada in umik “Janševega zakona” je bil politične, ne finančne narave!
Uvodoma nas je zanimalo, kaj sledi po sprejetju Golobove novele zakona o dolgotrajni oskrbi. Čakš: “Kaj sledi, ne vemo natančno, saj Golobovi niso povedali, kaj konkretno bodo storili po blokadi zakona, ki ga je sprejela desnosredinska vlada. Vemo pa, kaj ne sledi – torej do izvajanja zakona ne bo prišlo, zato bodo starejši glede novih pravic in rešitev, ki jih je prinašal zakon o dolgotrajni oskrbi prejšnje vlade, morali počakati vsaj eno leto, če ne dlje.” Zanimalo nas je še, ali meni, da resnično ne bi bilo zadostovalo finančnih sredstev za izvedbo zakona, kot si ga je zamislila Janševa vlada: “To je seveda prazna floskula, s katero je vlada zavajala javnost za dosego svojega političnega cilja – torej blokade in umika “Janševega” zakona o dolgotrajni oskrbi. Kot vemo, je bilo v proračunu za leto 2023 rezerviranih 97 milijonov evrov za izvajanje zakona, Golobovi pa so ta denar prerazporedili in na postavki pustili zgolj 18 milijonov.”

Domen Mezeg