fbpx

Roko roko umije: Vesel bi nagrajeval novinarje, ki so molčali o njegovih nečednostih!

Katja Božič, Tomaž Vesel in Tina Kristan (foto: STA)

Predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel se že kar nekaj časa sooča z očitki na račun opravljanja dodatne pridobitne dejavnosti na FIFI. Javnost meni, da je opravljanje njegove “nepridobitne” dejavnosti na FIFI za 200 tisoč evrov letno, sporno. KPK naj bi Veselu sicer še v času predsedovanja Borisa Štefanca posredovala pisno mnenje v katerem so zapisali, da njegovo predsedovanje FIFINI komisiji ni v nasprotju interesov z opravljanjem funkcije predsednika računskega sodišča. Vendar pa se dotični dokument na Komisiji za preprečevanje korupcije niso našli, predložil pa ga ni niti Vesel. V luči nedavnih razkritij s strani poslanca Roberta Polnarja in Jorga K. Petroviča, namestnika predsednika Računskega sodišča RS, pa očitno Vesel kljub vsem razkritim nečednostim nikakor ne razmišlja o odstopu. Vir nam je namreč razkril, da naj bi celo pričel veselo kadrovati in s tem utrjevati svoj položaj na Računskem sodišču RS. 

Po informacijah iz dopisa, ki smo ga prejeli v uredništvo, je predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel zaposlil kar dve osebi, ki v času, ko smo razkrivali Veselovo nedovoljeno služenje, o tem nista poročali. Na računsko sodišče po informacijah našega vira zaposluje novinarko Pop TV Tino Kristan in novinarja RTV Slovenija Vikija Tvrdya. Slednji je tudi programski svetnik RTV Slovenija in dolgo podpornik sedaj nekdanjega generalnega direktorja RTV SLO Igorja Kadunca. Pred kratkim je pri Veselu službo dobila Katja Božič, gospa iz SD-jeve linije Francija Križaniča, še razkriva vir.

Kristanova je v zadnjih letih delala kot raziskovalna novinarka pri največjem komercialnem mediju POP TV. V intervjuju za RTV Slovenija je izdala, da je pred tem delala na Delu, kjer je kot članica ekipe Studia Delo pričela svojo novinarsko pot. Kot članica ekipe Ozadij, je razkrila afero dodatkov za stalno pripravljenost, ki je kasneje pripeljala do odstopa finančnega ministra Dušana Mramorja. “Na Delu sem bila ves čas zaposlena kot prekarka, ves čas sem se upirala različnim namigom, da bi bilo dobro to zgodbo končati. Zaradi svojega vira in javnosti sem želela nadaljevati to zgodbo. Ko je bilo zraven še toliko pritiskov in bitk, ki se ne bi smele zgoditi, sem vložila tožbo, posledica vsega je bila, da sem zapustila Delo,” je med drugim zaupala.

Tina Kristan (Foto: STA)

Kristanova je leta 2017 na Facebook profilu zapisala, da iz Dela odhaja zaradi nizkih honorarjev v višini 500 evrov mesečno bruto. Slovo od Petričevega Dela je opisala kot odrešitev in napovedala, da se bodo stvari naprej reševale na delovnem sodišču. Sicer je povezana tudi z izobraževanjem, saj na Fakulteti za družbene vede deluje kot asistentka v prvem in drugem letniku, kjer študente iz prve roke seznanja z delom novinarja. Sodeč po podatkih na njeni Facebook strani je mogoče videti, da naj bi Kristanova z delom za POP TV prenehala 31. decembra lani, kjer je sicer pričela delati leta 2017.

Vir: Facebook

Tvrdy se je vzdržal, ko se je glasovalo glede razrešitve Kadunca
Viki Tvrdy je član programskega sveta RTV Slovenija v mandatu 2018-2022 in velja za dolgega podpornika sedaj nekdanjega generalnega direktorja RTV SLO Igorja Kadunca. Aprila lani je Požareport novinarja Twrdyja, predstavnika zaposlenih v programskem svetu, označil kot budno celico tranzicijske levice v programskem svetu RTV Slovenija. Ko je leta 2019 Mojca Šetinc Pašek na delovnem sodišču tožila RTV Slovenija, se je Tvrdy znašel med zaslišanimi poleg nekaterih najbolj znanih imen nacionalke.

Tvrdy je tekom lanskoletne obravnave poročila o izvajanju strategije razvoja zavoda v obdobju 2018-2022 sicer zatrdil, da  pogreša programske vizije. 2. novembra lani, ko je Programski svet RTV-ja zavrnil pobudo skupine svetnikov za predčasno razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca, se je tekom glasovanja za razrešitev izreklo 14 svetnikov, proti jih je bilo devet, vzdržanih pa šest. Tvrdy je bil med tistimi, ki so se glasovanja vzdržali.

Božičeva znana iz afere doktorska disertacija
Katja Božič iz SD-jevske linije Francija Križaniča je po navedbah vira pred kratkim tudi dobila službo pri Veselu. Božičeva je bila v preteklosti uslužbenka nekdanjega finančnega ministra Franca Križaniča. V tistem času se je okrog dvojice razvnela afera v povezavi z doktorsko disertacijo Božičeve. Potem, ko so Križaničevi uslužbenki na ljubljanski ekonomski fakulteti zaradi neprimernosti zavrnili doktorsko disertacijo, je namreč sam Križanič poklical na fakulteto in posredoval v dekanatu. Tedanji dekan fakultete Dušan Mramor je za 24ur povedal, da je bilo v pogovoru z ministrom Križaničem omenjeno njegovo nestrinjanje s sestavo komisije za doktorsko disertacijo. “Križaniča je zmotil dodatni član komisije, ki se je v zadnjem času veliko pojavljal v medijih v vlogi odrešenika koalicije KUL, in sicer profesor Jože P. Damijan, ker naj bi bil po njegovih besedah pristranski. Medtem, ko je bil profesorski kolegij zgrožen nad angažmajem Križaniča, ki ga je označil za politični pritisk, je Križanič na drugi strani zanikal tovrstne očitke in zatrdil, da je le govoril z njim in ne pritiskal nanj.

Božičeva se je leta 2018 nadejala imenovanja v Svet agencije za energijo, kar pa se ni zgodilo, saj je kar dvanajst poslancev na Mandatno volilni komisiji glasovali proti. Tedaj je bil še posebej kritičen dr. Anže Logar, ki je spomnil na afero okrog doktorata Božičeve. Med drugim je povedal naslednje: “Očitno to lobiranje ni bilo uspešno, je pa takrat Kosova komisija povedala, da tovrstno lobiranje ustreza definiciji korupcije. Zdaj, meni je nenavadno kako v tej Vladi vedno najdete kadrovske rešitve, ki so pač popolnoma nesprejemljive, zdaj, če je torej ta nesojena doktorica Katja Božič, ista Katja Božič o kateri jaz govorim, je morda treba povedati še, da je bila članica nadzornega sveta v obdobju od 2006 do 2009 v Novi Ljubljanski banki, torej v obdobju, ko je nastalo največ slabih kreditov v tej banki. In pač imenovati tako osebo s strani Vlade v eno od institucij, mislim, da ni moralno in etično.” Ob tem pa je še dal vedeti, da je bila na enem izmed tajnih zaslišanj izpostavljena. “V neprimerni vlogi, torej v taki vlogi kot si pač, vsaj v bančnem sistemu ne bi smeli privoščiti in, ker smo si privoščili, je tudi nastala marsikakšna slaba bančna praksa. Tako, da v tem pogledu jaz in tudi SDS ne more podpreti tega predloga.”

Katja Božič (Foto: STA)

Ko je v delu javnosti zelo odmevala novica okrog Vesela in združljivosti funkcij predsednika Računskega sodišča RS z njegovo funkcijo v mednarodni nogometni zvezi FIFA, se osrednji mediji o tem niso razpisali. Še posebej problematičen je tukaj  predvsem RTV Slovenija, ki so ga primorani financirati vsi imetniki električnih števcev. Glede na to, da dokumenta KPK, ki bi družljivost funkcij dovoljeval, še vedno ni na vidiku, prišlo pa je tudi do odmevnih pričanj Roberta Polnarja in Jorga K. Petroviča, je molk še toliko bolj nenavaden. Polnar je namreč razkril zlorabo položaja predsednika računskega sodišča Vesela in sostorilca Erjavca, Petrovič pa je pojasnil, da revizijskega poročila o nabavi zaščitne in medicinske opreme v času koronavirusa ni zadrževal, a mu ga je predsednik računskega sodišča kljub temu odvzel in ga predal kolegici Mojci Planinšek. Glede na to, da je javno razkril, da so se pričeli pritiski nanj vršiti že po 24 urah, ne čudi, da je nemudoma postal tarča diskreditacij s strani osrednjih trobil tranzicijske levice, še zlasti razvpitega Necenzurirano, ki se pretvarja, da je neodvisen medij. Če informacije vira glede Veselovega kadrovanja držijo kaže, da Vesel nikakor nima namere odstopiti s položaja. Očitno se namreč želi obdati s kadri (dvema novinarjema), ki bi mu lahko pripomogli, da se o aferi ne bi razpredalo niti v prihodnosti.

Sara Kovač