fbpx

Romana Tomc briljirala na soočenju predsedniških kandidatov: “Če si všečen, še ne pomeni, da si dober predsednik”

Bom predsednica, ki bo imela vedno pred svojimi očmi interese Slovenije,” poudarja predsedniška kandidatka Tomčeva. Nedavno je na soočanju v oddaji 24ur zvečer na POP TV predstavila dvojna merila slovenskega sodstva in po njenem mnenju zlorabo pravne države. Pokomentirala je nedavno razkritje pranja denarja, pokritizirala arbitražni sporazum in zatrdila, da bo glasno nadzirala celotno dogajanje v naši državi.

Romana Tomc, kandidatka za predsednico Slovenije, je na soočenju v oddaji 24ur zvečer na POP TV najprej predstavila svoj pogled na slovensko sodstvo. Poudarila je, da gre pri odločitvi sodišča, ki je v primeru Zorana Jankovića odredilo uničenje prisluhov, v primeru Franca Kanglerja pa jih je uporabilo, za dvojna merila in po njenem mnenju za evidentno zlorabo pravne države. “Če bi upoštevali sodno prakso, potem bi bila odločitev sodišča drugačna,” je prepričana.

V primeru slovenskega pravosodnega sistema “je evidentno, da imamo pri nas privilegirane oziroma drugorazredne in prvorazredne državljane. Za ene velja pravna država, eni morajo plačati vsako položnico, vsako kazen. Za druge, ki lahko naredijo veliko večje prekrške, kazniva dejanja, pa ta pravna država ne velja,” opozarja Tomčeva.

V naši ”ugrabljeni državi” jo skrbi neučinkovito delovanje institucij
Ob nedavnih razkritjih pranja denarja v največji slovenski banki ter težavah in korupciji v zdravstvu je Romana Tomc izrazila zaskrbljenost zaradi neučinkovitega delovanja institucij. Poudarila je, da mora biti predsednik države v situacijah, ko pristojne institucije ne ukrepajo, bolj glasen. Ob tem je dodala, da “imamo tudi ugrabljeno državo, državo na dveh nivojih.” Eno državo, ki je pravno, institucionalno urejena, in za katero mislimo, da deluje, ter drugo državo, v kateri se dogajajo nečednosti.

Predsedniška kandidatka pravi, da se predsednik države ne more osebno vpletati v vsak posamezen primer, a hkrati trdno stoji za tem, da mora izraziti svoje mnenje, ko je to potrebno. Ob tem je jasno povedala, da biti všečen in priljubljen politik po njenem mnenju niso zadostne karakteristike za to, da je nekdo tudi dober predsednik, v tej predsedniški tekmi pa po njenih besedah “gre za to, da Slovenija dobi dobrega predsednika“.

Za arbitražni sporazum pravi, da je ena naših največjih napak
V pogovoru se je dotaknila tudi arbitražnega sporazuma, za katerega meni, da je ena naših največjih napak, saj Slovenija ni dobila ozemeljskega stika z odprtim morjem, kar je bil za Slovenijo glavni cilj arbitraže. “Bila je napaka že takrat, ko smo pristali na arbitražni sporazum. Napaka, kako smo se obnašali, medtem ko je tekel postopek. Same napake. In seveda napaka je tudi zdaj, ko je prišlo do tega, da je treba arbitražno odločitev uveljaviti,” je bila odločna. Naše diplomate in vse, ki se gredo zunanjo politiko, je pozvala, da stopijo korak nazaj, ker to, kar zdaj počnejo naši predstavniki, je pravzaprav velika blamaža. “Tako se ne gre diplomacije in tako ne bomo prišli nikamor,” je poudarila.

Romana Tomc bo predsednica, ki ji je mar za vse ljudi, ki živijo v Sloveniji. “Bom predsednica, ki bo imela pri svojih odločitvah vedno pred očmi interese Slovenije, tudi v mednarodnih zadevah,” je dejala in dodala, da je dovolj odločna, da ve, kam gre, dobro ve, kaj je to spoštovanje in dobro ve, kaj je to sodelovanje, kot se glasi njen slogan.

A. L.