Romana Tomc: “EU brez trgovinskega sodelovanja ne bo preživela”

Foto: Nova24TV

Evropska poslanka Romana Tomc je komentirala dogajanja glede zadnjih trgovinskih zapletov med ZDA in Evropsko unijo. Spomnila je, da še nista minili dve leti od pritiskov in grobih verbalnih napadov na evropske politike, naj ne podpisujejo ali sklepajo takšnih sporazumov. Takrat je večina nevladnih organizacij zavzela stališča, da so trgovinski sporazumi, predvsem TTIP in CETA, slabi in škodljivi. Spomnimo, sporazum CETA je bil tik pred potrditvijo, ko je zaradi nasprotovanja valonske vlade v Belgiji kazalo, da ne bo iz tega nič.

V zadnjih dneh je izjava ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo uvedel carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA, razburila tudi najbolj zagrete nasprotnike mednarodnega sodelovanja. Številni slovenski mediji so pisali o najnovejšem “orožju” ameriškega predsednika. “Čudi me, da so sedaj nekateri mediji zgroženi, saj so sporazumu TTIP nasprotovali z vsemi silami. TTIP bi omogočil prosto trgovino brez carin, od katere bi imeli vsi koristi, še posebej države EU. Seveda me skrbi Trumpova napoved, a vendar je njegovo ravnanje pričakovano in glede na njegove predvolilne obljube tudi razumljivo,” je komentirala Romana Tomc.

Romana Tomc je bila neposredno vključena v odločanje o priporočilih, ki jih je za sporazum CETA pripravljal Evropski parlament. Za politično skupino ELS je namreč pripravljala mnenje odbora za zaposlovanje in socialo (EMPL). Že takrat je opozarjala na to, da sporazum ne bo nižal naših standardov in da bo kvečjemu priložnost za naše gospodarstvo.

Foto: osebni arhiv Romane Tomc

Romana Tomc: “Menim, da Evropska unija v poplavi različnih pravic in zapletene birokracije dolgoročno ne bo sposobna zaščititi svojih interesov. Najmočnejša svetovna gospodarstva se bodo med seboj dogovarjala, EU pa bo najbrž iz te velike koalicije izpadla in bo plačala svojo ceno. V EU res potrebujemo odločnejše voditelje, ki bodo kos spremembam na mednarodnih trgih.”

“Odziv na neučinkovito EU politiko, ki je sledila načelom levega političnega pola, tako pri odnosu do trgovinskih sporazumov kot pri drugih vprašanjih, se kaže tudi pri izidih nacionalih volitev, na kar kaže tudi zadnji primer Italije. Državljani EU se vse bolj upirajo neodločni politiki, ki ne zna zaščititi svojih meja in vrednot. Očitno je, da postaja EU vse bolj ranljiva tudi na ekonomskem področju in vztrajanje pri zgrešenih odločitvah bi resno ogrozilo stabilnost EU,” je še poudarila poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc.

J.F.

 • TTIP bi bil slab za Evropo, slab za Slovenijo. K nam bi prihajala npr. hrana iz ZDA, ki niti približno ne dosega naših standardov. In to, hrana, je samo delček vsega.

  • stajerc5

   Tako si pameten, da bos iz trikotnika v parih dneh postal pentagram. Hehe, saj je to tudi tvoj cilj, a ne, nje-de!?

   • V ZDA je v izdelkih splošne rabe prepovedanih le 11 kemikalij, v EU pa 1328.

    Bomo zaradi TTIP prisiljeni znižati standarde na področju prehrane?

    • stajerc5

     Se vedno pojem raje malo kemije kot pa “Natura” zlovenske podganje klobase iz, ohhhh, a niso iz tiste podganje luknje, kjer so tudi podganji komiki doma!??

     • Ne veš kaj govoriš, amerosi imajo nižje standarde pri hrani, dopuščam pa možnost da ti je to všeč.

     • stajerc5

      Ko bos znal povezati gospodarstvo, ekonomijo in politiko, bos mogoce videl malo vec kot skozi tvoja zelena ocala.
      Ko bos pogledal listo znanstvenikov, ki so dobili Nobel nagrado, predvsem v tvoji problematiki, bos videl, da imas sreco, ce najdes nekoga iz EU. USA, Svica in Japonska, in kaj sedaj? Preberi prvi stavek…

     • Ta sporazum je slab za Evropo, – pa tudi če bi vse Nobelove nagrade kar jih je kdaj bilo pobrali samo američani, kakšen jooj nepomemben argument!

      Da greš nižat svoje standarde, da bodo lahko korporacije preko luže služile, ti pa se boš še bolj zastrupljal, je nič manj kot neumnost.

     • stajerc5

      ja-ja-ja, Americani izumirajo, ja-ja-ja….

  • MEFISTO

   Trikotnik, ĐĐStyle je pravkar izjavil, da s že štiri dni nisi oglasil na tem portalu.

   Kaj je res?

  • xtc

   No osebnio bi komuniste in levake futral predvsem z pomijami,ki so ekološko za njihovo prehrano povsem uravnotežene.

 • MEFISTO

  Trikotnik, priznaj, Romana Tomc je pa le prava pametna dama v primerjavi z vašimi neumnimi strašili!?

 • xtc

  Nauk!
  Iz gospodarstva naženite levake(debile),če želite uspehe in uravnoteženost.

 • Janez Novak

  Evrope ne bodo uničile Trumpove carine, temveč evropski politiki, ki izvajajo globalistično agendo, po kateri ustvarjajo prek forsiranih migracij anacionalne Združene države Evrope. Cilj je centralizirana, unitarna Evropa, v kateri ne bo več evropskih narodov in avtohtonih Evropejcev, države pa bodo le še lokalne administrativne enote. Globalisti izvajajo svoje cilje zlepa ali zgrda. Dovolj je pogledati, kaj počno na Bližnjem vzhodu. Kdor misli, da je Evropa imuna na nasilno globalistično politiko, se bridko vara. Le čas še ni zrel. Ko bo migrantov dovolj, si ni treba delati iluzij, da bodo dovoljena vsa sredstva za zrušenje evropskih nacionalnih držav. Naj Romana Tomc reče kakšno tudi o tem.

 • “Sodišče EU je včeraj ( 6. 3. 2018) izdalo sodbo, ki potrjuje, da sporna arbitražna sodišča, ki jih poznamo pod kraticami ISDS in ICS, nimajo kaj iskati v sporazumih med državami članicami EU. Upam, da to pomeni konec takšnih spornih mehanizmov tudi v sporazumih s tretjimi državami, vključno s kontroverznima sporazumoma CETA in TTIP. Sporočilo sodišča je namreč jasno: sistem, v katerem lahko investitor toži državo članico in zahteva odškodnino zunaj pravnega sistema, je nezakonit. To pomeni potrditev kritik civilne družbe in stroke, ki so ves čas opozarjali, da takšne oblike reševanja sporov dajejo izredno nevarno moč v roke korporacij, ogrožajo javne dobrine in standarde na področju okolja, delavskih pravic, sociale ter s tem močno posegajo v demokracijo. Nedavna odločitev Sodišča EU je tako pomemben korak k dokončnemu padcu pristranskega in nedemokratičnega sistema, ki so nam ga v zadnjih letih nenehno vsiljevali in ki koristi samo velikim korporacijam.”

 • sodnikisozločinci

  Nobene škode ne bo, če EU crkne.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!