fbpx

Romana Tomc je kandidatka SDS za predsednico države

Romana Tomc.

“Z veseljem in s ponosom sporočamo, da je Svet Slovenske demokratske stranke za kandidatko za predsednico Republike Slovenije izbral gospo Romano Tomc,” so sporočili iz največje opozicijske stranke SDS. Vodilo predsedniške kampanje bo pod sloganom “Spoštujmo in sodelujmo!”.

Romana Tomc je ugledna političarka, ki se je državljankam in državljanom vtisnila v spomin kot poslanka in podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije. V letu 2014 je bila tudi podpredsednica Parlamentarne skupščine sveta Evrope s sedežem v Strasbourgu. Trenutno je poslanka Evropskega parlamenta, kjer se v različnih odborih ukvarja z zaposlovanjem in socialnimi zadevami, z ugotavljanjem pranja denarja, izogibanja davkov in davčnih utaj ter ostalimi ekonomskimi in monetarnimi zadevami. Gre za področja, ki jih še posebej dobro pozna, saj se z njimi ukvarja skozi celotno svojo poklicno in politično pot.

V času predsedovanja Slovenije Svetu EU je bila državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, še pred tem pa je na istem ministrstvu vodila Direktorat za delo in pravice iz dela. V času zaposlitve na ministrstvu se je še posebej podrobno ukvarjala z delovanjem socialnega in pokojninskega sistema ter delovno-pravno zakonodajo. Poseben izziv v tem obdobju so predstavljala tudi pogajanja s socialnimi partnerji ter sodelovanje s civilno družbo in različnimi interesnimi skupinami. Bila je tudi direktorica Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, kjer se je poleg organizacijsko-vodstvenih izzivov dnevno srečevala s problematiko izobraževanja in zaposlovanja mladih.

Strokovnjakinja za zaposlovanje, pokojnine, socialo in štipendije
Ni ji tuje niti malo gospodarstvo in težave, s katerimi se srečujejo podjetniki. S tem se je neposredno srečala že pred mnogimi leti v okviru svoje družine. Skoraj desetletje njene poklicne poti je zaznamovalo sodelovanje z Gospodarsko zbornico Slovenije, Združenjem podjetnikov Slovenije, Združenjem računovodskih servisov in Strokovnim svetom za davčno-finančna vprašanja. Na področju podjetništva se je tudi dodatno izobraževala in pridobila specializirana znanja. Poleg pokojnin, zaposlovanja, sociale in štipendij njeno priljubljeno področje še danes ostaja področje davkov, na katerem je, takoj po končani Ekonomski fakulteti v Ljubljani, tudi začela svojo poklicno kariero.

Romana Tomc je mama dveh odraslih otrok, sina in hčerke, v prostem času rada pleše in vrtnari. Glede na to, da je veliko zdoma, se veseli drobnih hišnih opravil, ko se vrača domov, od športnih aktivnosti pa najraje smuča.

Slovenija potrebuje zanesljivega, dostojanstvenega in odločnega predsednika
Ob izkazanem zaupanju članov Sveta Slovenske demokratske stranke je povedala: “Odločitev za kandidaturo ni bila lahka, ker položaj predsednika države jemljem zelo resno in odgovorno. Zahvaljujem se za zaupanje in podporo vsem, ki so me pri tej odločitvi podprli in spodbujali. Želim ostati trdno na tleh in ne obljubljati stvari, ki jih ne morem izpolniti. To je moj slog, ki ga ne mislim spreminjati. Verjamem, da državljani in državljanke Slovenije za svojega predsednika želijo predvsem zanesljivega, dostojanstvenega in odločnega predsednika oziroma predsednico. To je tisto, kar pa lahko obljubim brez oklevanja.” 

Uradna predstavitev kandidatke za predsednico Republike Slovenije Romane Tomc bo v ponedeljek, 11. septembra 2017, ob 13. uri, pred Hišo stare trte v Mariboru.

Stranka gre okrepljena in z najboljšimi rešitvami volitvam naproti
Poslanec in predsednik Sveta SDS dr. Anže Logar je po današnji seji sveta SDS razkril, da je današnji posvet in kasneje seja sveta SDS bila namenjena predvsem izdelavi vsebinskih poudarkov v tem finalnem letu zakonodajnega mandata kakor tudi pripravi na vse prihajajoče volitve in seveda tudi referendum o drugem tiru. Člani smo med sabo izmenjali stališča in seveda sprejeli tudi ustrezne odločitve za to, da gre stranka v zadnjem letu kar se da okrepljena in z najboljšimi rešitvami. “Skladno s pravili SDS ima svet tudi nalogo oziroma to pooblastilo, da izvoli predlaganega kandidata za predsednika Republike. V tem primeru je tokrat v finalu te kampanje SDS izbrala svojo kandidatko. Soglasno in z veliko večino kar pomeni, da gremo z dobrim kandidatom in z ustrezno vsebino na prihajajoče predsedniške volitve”, je še dejal Logar.

Anže Logar

Evropski poslanec dr. Milan Zver pa je izvolitev Romane Tomc komentiral: “Najprej sem vesel, da se je Romana Tomc sploh odločila za to pomembno kandidaturo in seveda vesel tudi, da je od SDS dobila zelo močno podporo. Mislim, da bo Tomčeva predstavljala ne samo dodano vrednost v volilni kampanji, všeč mi je, da je SDS izbrala žensko. Jaz sem že od vsega začetka upal, da bo to Romana Tomc. Glede na njene osebne kvalitete in pa tudi strokovne kompetence lahko rečem, da je najboljša kandidatka na teh volitvah.” Milan Zver še pričakuje, da se bo Tomčeva zanesljivo uvrstila v drugi krog, kjer bodo karte na novo pomešane in prepričan je, da ima veliko možnosti, več možnosti za uspeh, kot pa jih je imel on na predhodnih predsedniških volitvah. “Romana Tomc se je izkazala tudi na evropskem parketu, v Evropskem parlamentu, kjer deluje dobro, korektno, strokovno in jo kolegi v Evropskem parlamentu zelo spoštujejo. Mislim, da je čas, da Slovenija dobi tako predsednico.”

Milan Zver

C. Š.