Romana Tomc Jourovi: Rada bi verjela, da je bila vaša podpora zakonu o RTV posledica pomanjkljivih informacij

Foto: Tamara Bizjak

Evropska komisarka za vrednote in podpredsednica komisije Vera Jourova je bila skozi dve leti Janševe vlade znana kot evropska funkcionarka, katere retorika je bila na moč podobna slovenskim skrajno levim aktivistom v medijih, akademiji in politiki, ki so v Bruselj izvažali izmišljene zgodbe o “represiji” medijev. Nič kolikokrat so se Janševi ministri z njo pogovarjali in ji razlagali podrobnosti slovenskih razmer in slovenske medijske krajine, (ona pa se je pretvarjala, da posluša in da vse razume), bolj je ponavljala enovrstičnice, ki jih je slišala s strani aktivistov, ki so se trudili rušiti Janševo vlado.

Čeprav se je evropska poslanka Romana Tomc z evropsko komisarko Jourovo srečala in ji osebno razložila, kakšno nevarnost za javni zavod RTV in slovensko svobodno novinarstvo nasploh predstavlja zakon Golobove vlade o RTV Slovenija, je komisarka kmalu za tem stopila pred medije in v zvezi z zakonom slovenskim medije sporočila, da ga podpira, saj predstavlja pomemben korak za svobodo medijev. Čeprav je pred tem slišala, kako se je zakon brez obrazložitve sprejel po nujnem postopku (na kar je opozorila celo zakonodajno-pravna služba DZ) in da gre za očitno zaroto vladajoče politike in njej zveste civilne družbe, ki jo je dve leti predstavljala na ulicah.

Prav tako je ob predstavitvi predloga akta o svobodi medijev sporočila vsem slovenskim novinarjem, “da bi bili lahko v kratkem bolje zaščiteni pred napadi in ovirami, ki jim onemogočajo svobodno opravljanje dela” – se pravi, da je prejudicirala svoje mnenje, da so novinarji v Sloveniji bili v času Janševe vlade ogroženi. Prav tako je povedala, da “akt zagotavlja tudi stabilno financiranje javnih medijev, kot je STA”, čeprav so ji ministri Janševe vlade kot tudi evropska poslanka Romana Tomc večkrat zelo podrobno pojasnili problematiko financiranja STA in zakaj dolgoročno financiranje nikoli ni bilo ogroženo.

Zelo pomembno je, da v Evropi glas Jourove, ki je v resnici glas slovenskih medijskih aktivistov, ni osamljen in da EU končno sama spoznava, kakšni so resnični nameni Golobove vlade z novim zakonom o RTV ter tudi kako brutalno si vlada želi podrediti in zatreti zasebne medije. V tem pogledu je bil prelomni trenutek, ko je vodja evropskih konservativcev in predsednik največje strankarske družine v Evropske parlamentu (ELS) Manfred Weber Golobu sredi Evropskega parlamenta nalil čistega vina in mu povedal, da je poskus očitnega podjarmljenja javnih medijev, kot si ga je dovolila Golobova vlada, nedopusten.

Kljub temu, da je pomembno tudi, da ima evropska komisarka Jourova vedno ažurne podatke o tem, kaj se dogaja v Sloveniji. Evropska poslanka Romana Tomc ji je ob priložnosti obiska v Sloveniji napisala javno pismo, ki ga objavljamo v celoti:

Spoštovana komisarka Vera Jourova,
veseli me, da ste se odločili za obisk Slovenije. Posebej zato, ker ste bili v preteklosti zelo zaskrbljeni zaradi stanja slovenskih medijev. Žal je razlogov za zaskrbljenost vsak dan precej več. Poskus politične podreditve javne RTV je v polnem teku, s svojo odločitvijo je ta postopek zadržalo celo Ustavno sodišče.

Evropska komisija svobodi medijev posveča izjemno pozornost, kar se odraža tudi v predlogu nove evropske zakonodaje, ki naj bi ščitila svobodo medijev. Vse poskuse politične podreditve medijev tudi sami obsojate, zato smo z začudenjem spremljali vaše izjave, ki so nakazovale, da odobravate nedopusten poseg trenutne vladne koalicije v delovanje RTV.

Rada bi verjela, da je bila vaša podpora novemu zakonu o RTV posledica pomanjkljivih informacij in ne posledica vase politične povezanosti z vlado Roberta Goloba. Evropska komisija naj bi delovala strokovno in nepristransko, na podlagi enakih meril in kriterijev za vse. Če bi bile njene odločitve odvisne od politične pripadnosti enega ali drugega komisarja oziroma ene ali druge vlade, bi bila kredibilnost Komisije močno načeta.

Vas obisk je dobra priložnost, da se osebno seznanite z dejstvi in pridobite celovito sliko. To pa je mogoče le, če informacije iščete na vseh straneh. Zagotovo je potrebno izjave o nevzdržnem stanju na RTV vzeti z določeno mero zadržanosti, če te izjave podajajo novinarji, katerih politične preference so zelo jasne.

Posebno pozornost pa velja nameniti tudi nenavadno velikemu številu novinarjev, ki so takoj po nastopu trenutne vlade prestopili iz novinarskih vrst med vladne ali strankarske uslužbence in celo politike, ki danes s politično močjo preiskujejo medije, ki so do njih kritični. Verjamem, da se boste tudi osebno zavzeli za novinarje, ki želijo poročati neodvisno in so zato deležni nadlegovanja svojih sodelavcev, saj so prav oni žrtve medijskega enoumja v Sloveniji. Upam, da boste izkoristili vaš obisk za pridobitev realne ocene o stanju v slovenskih medijih in tudi o stanju pravne države. Državljani Slovenije želimo živeti v pravni državi, ki bo enaka za vse, in spremljati nacionalni medij, ki bo objektiven in politično nevtralen.

Od Evropske komisije pričakujemo, da v okviru svojih pristojnosti naredi vse, da bi bilo to mogoče. Pričakujem tudi vaše jasno opredelitev do poskusov vplivanja vlade na medije.

Želim vam uspešen obisk in vas lepo pozdravljam,
Romana Tomc, evropska poslanka

Andrej Žitnik